Türkiye’ye yaptığı ziyarette hatıra olsun diye satın aldığı testinin Bronz Çağı’na ait bir eser olduğunu öğrenen İngiliz Therma Bishop, eseri Türkiye’ye iade etmeye karar verdi.

DHA’da yer alan habere göre, 1960’lı yıllarda Efes Antik Kentini ziyaret eden İngiliz vatandaşı Thelma Bishop testi hakkında bilgi almak için seramik ürünleri müzayedeleri düzenleyen Adam Partridge firmasına başvurdu.

Müzayede evinin aynı zamanda arkeolog olan seramik uzmanı Jason Wood, Türk olan eşi vasıtasıyla ulaştığı uzmanlardan söz konusu eserin erken bronz çağına tarihlenen ve Yortan Kültürlere ait bir kültür varlığı olduğunu öğrendi.

Bununla birlikte Türkiye’de kültür varlıklarının ihracının yasak olduğunu öğrenen Wood, Yortan Kabı’nın ait olduğu topraklara dönmesi gerektiği kanaatine vararak bu görüşünü eserin sahibi Thelma Bishop’la paylaştı.

Thelma Bishop’un da en doğru davranışın Yortan Kabı’nın iade edilmesi gerektiği fikrini kabul etmesi üzerine Jason Wood Londra’daki Türk Büyükelçiliği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliği ile irtibata geçti.

İngiltere’nin Stockport kentinde yaşayan Thelma Bishop, eseri, Londra’daki Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’inde düzenlenen bir törenle Türkiye’ye iade etti.

Söz konusu kültür varlığı Erken Bronz Çağı’na tarihlendirilmekte olup, Yortan Kültürü adı verilen stil özelliklerine sahip, pişmiş topraktan, 26.5 cm. yüksekliğinde bir sürahi şeklinde.

Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’nden yapılan açıklamada, Yortan Kabı’nın iadesinin Türkiye’nin ve Türkiye gibi kaynak ülkelerin topraklarından çıkarılan kültür varlıkları için sürdürdükleri uluslararası hukuk mücadelesinin müzayede firmaları ve diğer ülkelerin kamuoyu tarafında fark edilmesi açısından büyük önem taşıdığı ifade edildi.