Kıbrıs üzerindeki toz zerreciklerinin 12 Eylül Cumartesi gününe kadar etkisini sürdüreceği belirtilirken, toza bağlı rahatsızlıklar yüzünden hastanelere başvuran hasta sayısında artış görülüyor.

Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, yeni toz akımının söz konusu olmadığını ancak mevcut toz zerreciklerinin bölgedeki etkisinin 12 Eylül’e kadar sürdüreceğini açıkladı.

Suudi Arabistan’dan toz taşınımının durduğunu ancak Suriye, Ürdün, İsrail ve Doğu Akdeniz üzerindeki toz kütlesinin henüz dağılmadığını kaydeden Buran, “Toz bölgeden ayrılamıyor. Hava akımlarıyla zaman zaman üzerimize taşınıyor, zaman zaman geri itiliyor” dedi.

TAK muhabirine kısa bir değerlendirmede bulunan Buran, basında yer alan “yeni bir toz dalgası geliyor” haberi konusundaki soruyu da yanıtladı.

Şu an ülkeyi etkileyenin mevcut toz olduğunu kaydeden Buran, “Değerlendirmelerimize göre Kıbrıs’ı etkileyecek yeni bir toz dalgası söz konusu değil. Libya üzerinden gelecek yeni toz kütlesinin Batı Akdeniz’e ve Ege’ye taşınacağını tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.

ELEDAĞ: “SAĞLIK OCAKLARINA VE ACİL SERVİSLERE BAŞVURAN HASTA SAYISINDA ARTIŞ VAR”

Öte yandan Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi Başhekim Vekili Dr. Nil Ergün Eledağ, ülkeyi etkisi alan toz zerrecikleri nedeniyle sağlık ocaklarına ve hastanelerin acil servislerine başvuran hasta sayısında artış olduğunu açıkladı.

TAK muhabirine açıklama yapan Eledağ, “Vatandaşlar sokağa çıkarken maske takmalı” uyarısını yineleyerek, “Özellikle yaşlılar, alerjik reaksiyonları olanlar ve çocuklar mümkünse dışarıya çıkmasın” dedi.

Alerjik astımı olanların solunum sıkıntısı şikâyetiyle acil servislere başvurduğunu kaydeden Eledağ, toz zerreciklerinin gözde iltihaplanmaya sebep olduğunu söyledi.

Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi Başhekim Vekili Dr. Eledağ, “Solunumda sıkıntı yaşayanların hemen hastaneye başvurması öneriyoruz” dedi.

* * *

Kıbrıs’ın,cumartesi gününe kadar Suudi Arabistan üzerinden taşınan toz zerreciklerinin etkisi altına kalmaya devam edeceği belirtildi.

Ülkenin, 10-16 Eylül tarihleri arasında önceleri sıcak, sonraları ise nispeten nemli hava kütlesinin etkisi altına kalması bekleniyor.

Meteoroloji Dairesi’nin açıklamasına göre, hava pazara kadar açık, sonrasında açık ve bulutlu olacak.

En yüksek hava sıcaklığı, iç kesimlerde periyodun ilk yarısında 38– 40 derece,  ikinci yarısında 35– 37 derece, sahillerde ise periyot süresince 32 – 34 derece dolayında seyredecek.

Rüzgar, periyodun ilk günlerinde Kuzey ve Batı, diğer günlerde ise Güney ve Batı yönlerden orta kuvvette esecek.