Havadis Medya Grubu ve Fileleftheros Grubu arasındaki stratejik iş birliği çerçevesinde, İngilizce dilinde yayın yapan Cyprus Weekly ve in-cyprus.com bugünden itibaren Havadis ile güçlerini birleştirerek Kıbrıs’ı tek ve bir bütün olarak ele alacak ve ülkenin her köşesinden gelişmeleri içerecek.

Bu işbirliği çerçevesinde, Cyprus Weekly hem kuzeydeki hem de güneydeki okuyuculara ulaşırken, in-cyprus.com İngilizceyi profesyonel hayatlarında veya günlük hayatlarında kullanan tüm Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların yanı sıra, Kıbrıs’ta yaşayan tüm milletler için ana haber sitesi olmayı amaçlıyor.

Cyprus Weekly ve in-cyprus.com’un kuzey içeriğinin, haberlerinin ve analizlerinin ana sağlayıcısı Havadis olurken, Cyprus Weekly de güneyden haberler, analizler ve yorum yazıları ile Havadis’e katkı yapacak.

Bizler her iki toplumdaki tüm paydaşların, liderlerimizin, on yıllardır insanların günlük siyasi, ekonomik ve sosyal yaşamlarını zorlaştıran Kıbrıs sorununa çözüm bulma çabalarını desteklemek yönünde aktif rol oynamaları gerektiğine inanıyoruz.

Kıbrıs Türk ve Rum medyasının ve iş dünyasının Yeşil Hattın her iki tarafında sağlıklı siyasi, ekonomik ve sosyal bir ortam yaratmak ve ülkemizin yakın geçmişinden kaynaklanan korku ve tabuları aşmak amacıyla birlikte çalışması zaruridir.

Zaman, iki toplumlu proje ve girişimlerin yaygınlaşıp tüm Kıbrıslılara en geniş anlamda ulaşması zamanıdır. Bir arada çalışmak ve ekonomik işbirliği için yeni yollar çizmek Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların çok daha olgun bir siyasi anlayış geliştirmelerine yardımcı olacak ve bir federasyonda güç paylaşımı fikrini uygulamada teşvik edecektir.

Havadis ve Fileleftheros grupları olarak bizler, liderler Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis’in yürüttüğü siyasi çözüm çabalarının ülkemizin birleşmesiyle sonuçlanmasını tüm kalbimizle diliyoruz. Aynı zamanda, medya gruplarımız arasındaki bu işbirliğinin, toplumlarımız arasında var olan fiziki ve psikolojik engellerin aşılmasına yardımcı olacağından eminiz.

AKINCI: DOĞRU İLETİŞİM İÇİN TARİHİ BİR ADIM

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Havadis Medya Grubu ve Phileleftheros Group/Cyprus Weekly işbirliğinin, toplumların birinci ağızdan doğru bilgi alması için önemli olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Havadis Medya Grubu ve Phileleftheros Group/Cyprus Weekly işbirliğini selamladı.

Akıncı, kendisi açısından da hem Türkçe, hem Rumca, hem de İngilizce dilde yayınlanacak röportaj yapmanın son derece önemli olduğunu söyleyerek, adada, her alanda işbirliğini gerçekleştirebilmemiz gerektiğini söyledi.

2016’nın kalıcı barış yılı olabileceğinin altını çizen Mustafa Akıncı, adada, barış ve huzur içerisinde yaşanabileceğini söyledi.

Akıncı’nın Havadis Medya Grubu ve Phileleftheros Group/Cyprus Weekly işbirliğine yönelik görüşleri şöyle:

“Bu röportaj bir ilk oluyor gerçekten; bir Kıbrıs Türk, bir Kıbrıs Rum ve bir de İngilizce yayın yapan gazete. Kıbrıs’ın üç resmi dilinde bir röportaj.

Sözlerime her iki topluma da, içinde bulunduğumuz yılın kalıcı barış ve huzur getirmesini dileyerek başlamak isterim.

Ben gazeteler arası bu işbirliğini çok önemsiyorum. Bizim bu adada barış ve huzur içinde yaşayabilmemizin en önemli temel koşullarından biri birbirimizi anlayabilmemizdir.

Birbirimizi anlayabilmemizin yolu da iletişim kurabilmek, ve birinci ağızdan doğru bilgilerin her iki topluma da yansıyabilmesidir.

Dolayısıyla Havadis ve Phileleftheros/Cyprus Weekly işbirliğini yapan arkadaşlarımızı kutluyorum ve bu işbirliğinin başkalarına örnek oluşturmasını temenni ediyorum.”

ANASTASİADES: BU İŞBİRİLİĞİNİ ALKIŞLIYORUM

Rum lider Nikos Anastasiadis, Havadis ve Fileftheros Group/Cyprus Weekly arasındaki iki toplumlu girişimi alkışladığını belirtti.

Anastasiadis'in iş biliği ile ilgili Havadis Gazetesi'ne yaptığı aöıklama şöyle:

2016 yılı içerisinde on yıllardır süren çıkmazı aşabileceğimize ve kapsamlı bir çözüme ulaşabileceğimize inanıyorum.

İletişim eksikliğinin, on yıllardır sürmekte olan bölünmüşlüğün ardından Kıbrıs’taki iki toplumun birbirlerini anlamasında hala ciddi sorunlar yarattığına inanıyorum. Bu nedenledir ki, başlatmış olduğunuz ve bugün duyurusunu gerçekleştirdiğiniz girişimi büyük bir memnuniyetle karşılıyorum.

Adamızda birçok alanda hüküm süren kuşku ve olumsuz algıları aşmak amacıyla atacağımız adımlara engel olan önyargıları ortadan kaldırmak için güncel ve doğru bilginin adadaki herkese ulaşması mutlak bir gerekliliktir. Bu anlamda, «FileleftherosGroup/CyprusWeekly» ve «Havadis Medya Grubu» arasındaki işbirliği, sadece cesur bir iş hamlesi olduğu için değil, ülkemizdeki medya sektörünün yeniden tanımlanmasını sağlayacağı için çığır açıcı bir girişimdir.

Bu iki toplumlu girişim, tam da ülkemiz tarihi açısından dönüm noktasında bulunduğumuz bir zamanda gerçekleşiyor.

Bizler tarihin yönünü değiştirmeye, bizleri ayıran değil birleştiren şeylere odaklanmaya ve ülkemizin Avrupa Birliği içerisinde bir bütün olarak yer almasını sağlamaya çalıştığımız bir dönüm noktasındayız.

Geçtiğimiz Mayıs ayında başladığımız müzakerelerde tüm başlıkları müzakere masasına koyduk. Bazılarını daha fazla, bazılarını daha az konuştuk. Mülkiyet gibi karmaşık başlıklarda, aradan geçen zamanın bıraktığı izlerden kaynaklanan bazı zorluklar yaşadığımız bir gerçektir. Ancak zorluklara rağmen belli koşullar altında 2016 yılı içerisinde on yıllardır süren çıkmazı aşabileceğimize ve kapsamlı bir çözüme ulaşabileceğimize inanıyorum.

Müzakerelerde çok faydalı ve önemli yakınlaşmalar kaydetmiş bulmaktayız. Geçmiş yakınlaşmaları ele alarak yeni fikirlerle harmanlıyor ve çözüm çerçevesini şekillendiriyoruz. Bu çalışmanın geçmişte masaya getirilmiş olan önerileri daha da ileriye taşıdığına inanıyorum.

Birçok kişi bana şu soruyu soruyor: Bunca yıllık çatışma ve acıdan sonra Kıbrıslı Türklerle birarada yaşayabilir miyiz? Benim onlara cevabım çok basit: Tam da bu adada bu kadar çok şey yaşamış olduğumuz için güvende olacağımız yeni bir yol çizmeliyiz. Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile yürüttüğümüz müzakerelerde bize ışık tutan nokta budur. Bir taraftan toplumlarımızın çıkarlarını korurken, diğer taraftan bunu ortak vatanımız Kıbrıs için yaptığımızın bilincindeyiz.
Bunun kolay bir iş olduğunu iddia etmiyorum. Ancak önümüzdeki engellerin aşılabilir olduğuna eminim.

Bir çözümle birlikte Kıbrıslı Türklerle işbirliği temellerini atmak istiyoruz. Müreffeh bir ülkede güvenli bir gelecek temin edecek sağlıklı ve etkili kurumlara sahip, Avrupalı bir kimliği olan federal bir devlet yaratmak istiyoruz.

Bu nedenledir ki siyasi liderliğimiz, ciddi değerlendirmelerin ardından şuna yönelmiştir: Ülkemizin istikrara kavuşmasını sağlayacak ve çabalarımızı kendi geleceğimizi şekillendirmeye odaklayabileceğimiz federal bir çözüm.

Bir çözümle birlikte bizler, kazananlar olabiliriz. Amacımız bir bütün olarak güven ve özgürlük içerisinde tüm haklarımızla Kıbrıs’ta yaşamaya devam etmektir. Bir tarafın diğerinden daha az veya daha çok Avrupalı olmayacağı bir ülkede... Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’ne Katılım Antlaşması uyarınca, Avrupa müktesebatının adanın bir ucundan diğer ucuna uygulandığını görmek istiyoruz.

Son olarak, bugün başladığınız bu yolda sizlere başarılar diliyorum. Bu girişimin başarısı, bu adada iletişim ve karşılıklı anlayışı arzulayan tüm Kıbrıslıların başarısı olacaktır.