Duygu Alan

Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın katkıları ile Orman Dairesi 2016 yılı itibari ile 11 bölgede toplamda 461 bin 41 fidan dikerken Orman Dairesi’nin verilerine göre, KKTC genelinde son 17 ayda 355 dönüm özel arazi, 111 dönüm orman arazisi yandı, binlerce ağaç bu yangınlarda kül oldu.

Orman Dairesi’nden yapılan açıklamada, çıkan yangınların daha çok yaz aylarında yaşandığı belirtilirken yangın çıkış sebeplerinin genellikle “ihmal ve dikkatsizlik” olduğu kaydedildi.

Havaların ısınması ile birlikte toprağın kurumaya başladığı ve bu durumun yangın riskini arttırdığına vurgu yapılan açıklamada, KKTC’nin yangın olaylarına karşı çok hassas bir coğrafyada bulunduğuna işaret edildi. Orman Dairesi,  vatandaşları yangın olaylarına sebebiyet verecek davranışlardan uzak durması konusunda uyardı.

“Yangınların çoğunluğunun nedeni insan hatası”

Orman Dairesi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Altay Fırat, Orman Dairesi tarafından belirlenen istatistiklere göre, yangınların çıkış nedenin çoğunlukla insan kaynaklı olduğunu ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Altay Fırat, doğaya atılan bir poşet çöp yüzünden bile yangın olayının meydana gelebileceğine işaret ederek vatandaş ihmalinden kaynaklanan yangın olaylarının yaşanmaması için herkesin dikkatli ve sağduyulu olması gerektiğini belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Altay Fırat, cam ve pet şişe, sigara izmariti gibi atıkların doğaya atılmaması, izinsiz ateş yakılmaması, araçların egzoz bakımının yaptırılması, yakılan ateşin söndürülmesi gibi hususlarda özen gösterilmesi gerektiğini dile getirdi.

“İklim de yangın çıkmasına müsait”

Yrd. Doç. Dr. Fırat, yangınlarda coğrafyanın da etkin bir neden olduğunu belirterek, KKTC’nin orta kuşakta yer aldığını ve küresel ısınmadan etkilendiğini dolayısıyla sıcaklık yükselirken ne oranının düştüğünü söyledi. Fırat, toprağın kurumasıyla da yangınlara davetiye çıktığını ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Altay Fırat, “Bu dönem toprakta kaymalar ve aşırı kuraklık söz konusu. KKTC’de kuraklık hızla artarken, mutlak nem oranı da düşmektedir. Bu da yangın riskini arttırmaktadır” dedi.

“İzinsiz ateş yakılmaması gerekmektedir”

Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat, bilinçsiz ve kontrolsüz şekilde yakılan ateşlerin de yangınlara davetiye çıkardığını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Fırat, “Yamaçköy’de geçtiğimiz günlerde bir vatandaşımızın bilinçsiz şekilde ateş yakmasıyla yangın çıktı, bu yangında 10 dönüm arazideki 200’e yakın ağaç yandı” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Fırat, “Bu olayların önüne geçilmesi için izinsiz ateş yakılmaması gerekmektedir” diye konuştu.