Haberal Kıbrıslı gazetesi’nin 15 Ağustos tarihli sayısında “toprak kayıyor” diye uyardığı 5 yıldızlı otel inşaat alanında çalışan 19 yaşındaki Cuma Cemiloğlu, dün sabah göçük altında kalarak can verdi.

Haluk DOĞANDOR

cuma-cemiloglu.jpg

Girne Liman yolunda Aydoğan Investment Şirketi’nin yaptığı lüks otel inşaatı alanında toprak altında kalan Cuma Cemiloğlu (19) adındaki işçi hayatını kaybetti.
Dün sabah 10:00 sıralarında devam eden inşaat alanında çalışan Cuma Cemiloğlu adındaki işçi, kayan toprak yığınlarının altında kaldı. Toprak altından çıkarılan talihsiz işçi önce Girne Akçiçek Hastanesi’ne, ardından da Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yoğun Bakım Servisi’ne alınan Cuma Cemiloğlu, yapılan tüm müdahalelere rağmen saat 12:00 sıralarında hayatını kaybetti.

Aydoğan Investment Şirketi’nin yaptığı inşaatın temel kazısı sırasında, güney kısmında bulunan yolun çatlayarak ikiye ayrıldığını, aynı bölgedeki apartmanlarda çatlaklar oluştuğunu, bölge halkının endişe ve şikâyetlerini 15 Ağustos 2014 tarihindeki Haberal Kıbrıslı Gazetesi tarafından uyarılmasına rağmen, aynı inşaat alanından ölüm haberi geldi. Şirket yetkilisine bölgede bulunan fosseptik kuyularındaki suların dışarıya taştığı, toprağı yumuşattığı ve tehlike yaratacağı uyarısında bulunmuştuk.

Bir tehlike söz konusu değil

Yine aynı tarihte Aydoğan Investment Şirketi’nin direktörü Olgun Aydıntaş ile görüşmüş, bölge halkının endişelerini dile getirmiştik. Yapılan uyarıların ardından o günkü gazeteye demeç veren Olgun Aydıntaş şöyle demişti:

“Biz burada beş yıldızlı 504 yatak kapasiteli ve 2 yıl sonra hizmete girecek bir otel yatırımı gerçekleştiriyoruz. Burada çok önemli ve hayati bir durum söz konusu değildir. Biz burada perdeleme yaptık ve bu perdeleme sonrasında ise bir kayma söz konusu olmadı. Eğer biz bu perdelemeyi yapmamış olsaydık ve de yağmurlar yağmaya başlasaydı işte o zaman bir tehlike yaşanabilirdi.”

Şirket uyarıları ciddiye almadı

Gazete’nin uyarısının ardından 20 gün sonra bu üzücü olay yaşandı. Eğer zamanında bu perdelemeler yapılıp önlem alınsaydı, belki de bu olay yaşanmayacaktı.

Biz inşaat sahiplerini uyardık

Girne Belediyesi İmar Bölümü Sorumlusu Ali Teknikel ile olayın meydana geldiği inşaat hakkında yapılan telefon konuşmasında Teknikel şunları söyledi:

“Biz olayı başından beri takip ediyoruz. KMMO Birliği bir rapor hazırlayıp gönderdi ve o rapora göre olayın seyri devam etti. Ancak yine de biz devamlı inşaat sorumlularını uyarmaya devam ettik. Çok üzücü bir olay, Allah ailesine sabırlar versin.”

Uyarıları ciddiye alsalardı bugün o genç hayatta olacaktı

Gazetenin 15 Ağustos’ta çıkan sayısında bölgede oturan ve ikamet ettikleri Özyalçın 66 Apartmanı’nda çatlaklar meydana geldiğini ve çökmesinden endişe duyduklarını söyleyen Cemalettin Kalkın, “Bu toprak kaymasının olabileceğini söylemiştik. Apartmanın önündeki asfalt yol kaydı demiştik. Ancak şirket yetkililerinden Olgun Aydoğan Bey bizi pek ciddiye almadı. Yazık! Keşke işi ciddiye alsalardı. Bugün o işçi genç hayatta olacaktı” dedi.