Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ), Aralık ayı hayat pahalılığı oranının yüzde 1.31 olduğunu açıkladı.

DPÖ Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu’nun açıklamasına göre, Aralık 2015’te enflasyonu (Tüketici Fiyatları Genel Endeksi), bir önceki aya göre yüzde 1.31; bir önceki yılın Aralık ayına göre ise yüzde 7.78 artış gösterdi.

2015 yılı Aralık ayı Hayat Pahalılığı oranı ve enflasyon rakamlarını açıklayan Muhtaroğlu, Tüketici Fiyatları Endeksi’nde yer alan 12 ana gruptan, 11’inde artış; “Sağlık” ana grubunda ise değişim olmadığını belirtti.

Bir önceki aya göre, endekste kapsanan 265 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 70 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleştiği kaydedildi.

BU AYIN ZAM ŞAMPİYONU DEVLET PİYANGOSU BİLETİ…

Aralık ayında en yüksek fiyat artışı, yüzde 150 ile “KKTC Devleti Piyangosu Bileti”nde meydana geldi. Devlet Piyangosu’nu, yüzde 111’lik artışla “Patlıcan” ve yüzde 108 artışla “TC Milli Piyango Bileti”nde oldu.

En çok fiyat düşüşü ise yüzde 39’la “Beyaz Lahana”ya, yüzde 34’le “Brokoli” ve yüzde 30’la “Greyfurt”ta meydana geldi.

Ana mal gruplarına, bir önceki aya göre meydana gelen değişim oranı aşağıda belirtildiği şekilde gerçekleşti:

“Giyim ve Ayakkabı’da yüzde 5.77 artış; Eğlence ve Kültür’de yüzde 3.35 artış; Gıda ve Alkolsüz İçeceklerde yüzde 3.30 artış; Çeşitli Mal ve Hizmetlerde yüzde 1.21 artış; Eğitimde yüzde 0.38 artış; Ulaştırmada yüzde 0.31 artış; Lokanta ve Otellerde yüzde 0.15 artış; Mobilya, Ev Aletleri ve Ev  Bakım Hizmetleri’nde yüzde 0.15 artış; Konut, Su, Elektrik, Gaz ve  Diğer Yakıtlarda yüzde 0.04 artış; Haberleşmede yüzde 0.04 artış, Alkollü İçecekler ve Tütünde yüzde 0.03”

DEĞERLENDİRME

Ödül Muhtaroğlu, açıklamasında, “Giyim ve Ayakkabı” grubundaki artışın, kışlık sezon ürünlerinin piyasaya gelmeye devam etmesinden kaynaklandığı değerlendirmesinde buloundu.

Muhtaroğlu, şöyle devam etti:

“İkinci sırada artış gösteren Eğlence ve Kültür ana grubu, Şans Oyunları Masrafları ve Yurt Dışı Tur fiyat artışları nedeniyle artı değer göstermiştir. Üçüncü sırada Gıda ve Alkolsüz içeceklerde özellikle et ürünlerine,kuru baklagillere gelen zamlar ile  taze meyve - sebzelerdeki mevsimsel fiyat değişimleri nedeniyle artış olmuştur. Aralık ayında endekse yansıyan tüm Döviz kurlarının aylık ortalaması artı olmuştur. Döviz kurlarındaki artışlar nedeniyle sırasıyla Eğitim'de, Ulaştırma'da, Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar'da, Haberleşme'de de artışlar olmuştur. Ayrıca Çeşitli Mal ve Hizmetlerde, Lokanta ve Oteller'de,  Mobilya, Ev Aletleri, Ev Bakım Hizmetleri, Alkollü İçecekler ve Tütün ana gruplarında gerçekleşen fiyat değişimlerinden dolayı artışlar meydana gelmiştir”