Devlet Planlama Örgütü (DPÖ), ocak ayı enflasyonunun yüzde 0.47 olduğunu açıkladı.

DPÖ açıklamasına göre, bir önceki aya göre endeks kapsamındaki 226 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 101 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

En yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal yüzde 58,8’le salatalık, yüzde 49.74’le çarliston biber ve yüzde 49.66 ile maydanoz olurken; fiyat düşüşü gösteren ilk üç mal  yüzde 60’la TC Milli Piyango Bileti, yüzde 50’yle KKTC Devlet Piyango Bileti ve yüzde 26.67 ile uçak ücreti (Ercan-Antalya) oldu.

Ana mal gruplarına göre bir önceki aya göre değişim oranı:

1.         Gıda ve Alkolsüz İçecekler ana grubunda %2.72 artış,

2.         Çeşitli Mal ve Hizmetler   ana grubunda %1.89 artış,

3.         Sağlıkta ana grubunda %1.45 artış,

4.         Eğitim ana grubunda %1.22 artış,

5.         Ulaştırma ana grubunda %0.44 artış,

6.         Mobilya, Ev Aletleri ve Ev  Bakım Hizmetleri ana grubunda %0.25 artış,

7.         Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar ana grubunda %0.21 artış,

8.         Haberleşme  ana grubunda %0.04 artış,

9.         Giyim ve Ayakkabı  ana grubunda  %7.67 düşüş,

10.      Eğlence ve Kültür   ana grubunda %1.52 düşüş,

11.      Lokanta ve Oteller   ana grubunda %1.52 düşüş,

12.      Alkollü İçecekler ve Tütün ana grubunda % 0.09 düşüş olmuştur.

En yüksek artış Gıda ve Alkolsüz içecekler ana grubunda gerçekleşmiştir. Gıda ve Alkolsüz içeceklerde özellikle  taze meyve-sebzelerdeki mevsimsel fiyat değişimleri ile kuru baklagillere gelen zamlar  nedeniyle  artış olmuştur.  İkinci sırada artış gösteren Çeşitli Mal ve Hizmetler ana grubu öncelikle Zorunlu Trafik Sigortasına yapılan zamlardan dolayı artı değer göstermiştir.Sağlık ana grubu da Diş Dolgu Ücreti, Kan Tahlili Ücreti, Doktor Muayene Ücreti (Dahiliye), Kontakt Lens (Numaralı) Diş Çekimi Ücretine yapılan zamlar nedeniyle üçüncü sırada en çok artış gösteren ana grup olmuştur. Mobilya, Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetleri’nde Çamaşır Makinesi, Bulaşık Makinesi, Ütü, Su Sebili, Buzdolabı fiyatlarında meydana gelen artışlardan dolayı artı değer göstermiştir.

Ocak ayında endekse yansıyan Dolar ve Euro döviz kurlarının aylık ortalaması artı iken, Sterlin döviz kuru ortalaması eksi olmuştur. Özelikle döviz kurlarındaki artışlar nedeniyle Eğitim'de, Ulaştırma'da ve Haberleşme'de artışlar olmuştur. Eğitim ana grubu Özel Üniversite Ücretleri ile Özel Lise Ücretlerindeki döviz kurlarındaki artışlar nedeniyle artı değer göstermiştir. Ulaştırma ana grubunda Araba Kiralama Ücreti, Otomobiller, Bisiklet, Uçak Ücreti(Ercan-İstanbul) fiyatlarında meydana gelen artışlardan dolayı artı değer göstermiştir.

Giyim ve Ayakkabı ana grubunda başlayan sezon indirimleri nedeniyle en çok düşüş gösteren ana grup olmuştur. Eğlence ve Kültür ana grubunda TC Milli Piyango Bileti ,KKTC Devlet Piyango Bileti ,Yurt Dışı Tur (Kültür Amaçlı-Fransa),Yurt Dışı Tur (Kültür Amaçlı-İtalya) fiyat düşüşlerinden dolayı eksi değer göstermiştir. Lokanta ve Oteller ana grubunda kış sezonu nedeniyle Otel Ücretlerindeki fiyat düşüşlerinden dolayı eksi değer göstermiştir.

Bu bağlamda Tüketici Fiyatları Endeks’inde yer olan 12 ana grubun, 8’inde artış, 4’ünde ise azalış olmuştur.