Taraf gazetesi yazarı, televizyon programcısı Hayko Bağdat, insanları ancak gerçeklerin özgürleştirdiğini vurgulayarak, gerçeğin arayışından vazgeçilmemesini istedi.

Bağdat, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin dün akşam düzenlediği sohbet toplantısında kimlikler, azınlıklar ve yüzleşme konularında görüşlerini paylaştı; kitaplarını imzaladı.

“KİMLİKLERİN GİZLENMESİ TRAVMA YAŞATIYOR”

Naci Talat Vakfı’nda yer alan ve moderatörlüğünü YDÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Dayıoğlu’nun yaptığı sohbet etkinliğinde konuşan Bağdat, insanların kimliklerinin gizlenmesinin travmalar yaşattığını; Türkiye’de insanların kimliklerinin, öldürülmelerinin sebebi yapıldığını söyledi.

Öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in yakın arkadaşlarından da olan Bağdat, Dink’in öldürülmesinden sonra düzenlenen “yüzleşme” panellerine çok katıldığını belirterek, “Yüzleşme travmayı durmadan anlatmakla olmaz. Bu süreçte asıl size bir şey olması gerekmez mi? Milyon insan katledilirken siz ne yaptınız?” diye konuştu.

Adaletin olmadığı yerde kimliklerin katilleştiğini ifade eden Hayko Bağdat, “Türkiye’de adalet eksikliği olduğu” görüşünü ifade etti.

1427616473.jpg

“YÜZLEŞSEK BAŞKA BİR HAYATIN OLURDU”

Hayko Bağdat, Türkiye’de yaşayan insanların aynı dertleri olduğuna işaret ederek, “Ben Ermeni’yim diye benim farklı derdim yok. Sen farkında değilsin. Yüzleşsek, başka bir hayatın olurdu” ifadelerini kullandı.

Herkesin biraz daha cesaretle, biraz daha iyilik yeşerterek, daha yaşanabilir bir memleket için uğraş vermesi gerektiğini kaydeden Bağdat, “Her mahallede, her apartmanda bir Ogün Samast var. Ogün Samastların ülkesinde yaşamak bir tek benim için mi tehlike sanıyorsunuz?” diye konuştu.

Bağdat, insanları ancak gerçeklerin özgürleştirdiğini vurgulayarak, gerçeğin arayışından vazgeçilmemesini istedi.

“İYİLİĞİN PEŞİNDEYİM”

Hayko Bağdat, Türkiye’de 60 bin Ermeni yaşadığını, azınlıkların sosyolojik olarak zaten biteceğini, şu anda da akvaryumdaki Japon balığı gibi olduklarını söyledi. Bugün verilen kavgada her kimlikten birilerinin yer aldığını ve bunun iyi bir şey olduğunu ifade eden Bağdat, “Ben iyiliğin peşindeyim” dedi.