Suna ERDEN 

Kuzey Kıbrıs siyasi tarihinde sağın en güçlü partisi Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile solun en güçlü partisi ise Cumhuriyetçi Türk Parti (CTP-BG) olarak anıldı. UBP şimdiye kadar CTP-BG hariç neredeyse diğer tüm partilerle koalisyon hükümeti kurdu. Aynı şey CTP-BG için de geçerli oldu. UBP tek başına veya koalisyon ortağı ile hükümetteyken en güçlü muhalefeti CTP-BG yaptı. Aynı durumu UBP için de geçerli oldu. 

CTP-BG koalisyon hükümeti olarak iktidardayken ana muhalefet görevini yapan UBP en güçlü muhalif oldu. Siyasi görüşleri ile söylemleri zıt olan UBP ile CTP-BG yıllanmış imajlarının tam aksine hareket ederek koalisyon hükümeti kurmaya karar verdi. Bu ortaklık yeni bir oluşumun ortaya çıkmasını sağlarken “ana muhalefet” olgusunu ise ortadan kaldırdı. 

VATANDAŞ ŞAŞIRDI 

Seçimlerde ve meclis kürsüsünde tamamen zıt söylemlerde bulunan ve farklı siyasi görüşleri benimseyen bu iki partinin ortak bir hükümet kurması halkı şaşırttı. Star Kıbrıs’a konuşan vatandaşlardan bazısı alternatif olmadığı için ve zorunluluktan böyle bir oluşuma gidildiğini, bazıları ise iki zıt partinin bir araya gelmesinin Kıbrıs’ta çözümün işareti olduğunu dile getirdi. Kimisi yıllarca kavga eden iki partinin birlikteliğinin uzun sürmeyeceğini savunurken kimisi de iki güçlü partinin bir araya gelmesinden dolayı olumlu adımlar atılmasını beklediklerini söyledi. 

MUSTAFA BATURALP: “UZUN SÜRMEZ” 

“Yıllarca birbirine zıt olan UBP ile CTP-BG ansızın gelip buluştular. UBP sağdan sola, CTP-BG soldan sağa meyledince belli bir yerde buluştular. Ancak bu birlikteliğin uzun süreceğini sanmıyorum. Her iki tarafta bu koalisyona karşı çıkanlar vardır. Tepeden tabana doğru karşı çıkışlar olduğu için uzun soluklu bir oluşum olacağını düşünmüyorum. Kısacası ortanın solu, ortanın sağı gitti, sağ ve solun ortası geldi.” 

SAFFET SOYKAL: “AKINCI’YA DESTEK OLACAK” 

“UBP-CTP-BG gibi iki güçlü partinin bir araya gelmesi Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik görüşmeler yapan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya da güç verecektir. Umarız ortam içerisinde UBP-CTP-BG anlaşabilir ve bu işi götürebilir. Hem ülke içi işlerde hem de Kıbrıs sorununa yönelik girişimlerde halkın yararına adımlar atmalarını bekliyoruz.” 

OSMAN GÜVENİR: “DEMOKRASİNİN BİR GEREĞİ” 

“Demokrasinin bir gereği olarak UBP ile CTP-BG’nin bir araya gelmesini normal karşılıyorum. Yıllardır bir birine hasım olmuş iki partinin hükümet kurması ne CTP-BG’nin eski CTP-BG,ne de UBP’nin eki UBP olmayışından kaynaklanıyor. Anavatan Türkiye’nin geniş tabanlı bir hükümet istemesinin de bu oluşumda etkisi var. Belki bu iki partinin hükümet kurması otokontrolü beraberinde getirir ve istikrar olur. Halk bu iki partiden oluşmuş hükümeti de deneyecek. Bekleyip göreceğiz.” 

MEHMET KADİR: “ZITLAR ORTAK OLDU” 

Yıllarca UBP ile CTP-BG zıt partiler olarak siyasi hayatlarını sürdürdüler. Demek ki şartlar olgunlaşınca aradaki kan uyuşmazlığı ortadan kalktı. Her iki parti memnun olduğuna göre halka söyleyecek laf kalmadı. Bence ufukta bir anlaşma olduğu için iki güçlü parti bir araya geldi. Bu iki güçlü partinin bir araya gelmesi belki Kıbrıs sorununun çözümü için bir katkı olur. Ancak merak ettiğim bir konu var o da; parti içerisinde bu birleşmeden rahatsız olanlar iktidarın nimetlerinden mi yararlanacak veya istifa edip DP’ye mi geçecek. İşte bu nokta benim merak ettiğim noktadır.” 

HASAN MUTALLİP: “İKİ GÜÇLÜ PARTİ BİR OLDU” 

“Sağ kanattan en güçlü muhalefet partisi ile sol kanatın en güçlü partisi birleşti, ortada muhalefet partisi kalmadı. Bu iki partinin birleşmesi umarın bu ülkede bazı şeyleri düzeltir ancak bunun için pek umudum yok. Sokaktaki vatandaş için bir şey yapacaklarını sanmıyorum.” 

OLGU GÜLLÜ: “YILLARCA SÖVÜP SAYDILAR, ŞİMDİ ORTAK OLDULAR” 

“Yıllardır siyasilere olan güven kaybımdan dolayı oy dahi kullanmıyorum. Şimdi anlıyorum ki ne kadar haklıyım. Yıllardır birbirine sövüp sayan, iki zıt ve fikirleri tamamen ayrı olan UBP ile CTP-BG çıkar ortaklığı yapmaya karar vermiş. Şimdi birbirlerini kötüleyen iki partinin kuracağı hükümetten ne hayır gelir. Çok uzun süreceğini sanmıyorum. Halk için bir yararı dokunacağını da düşünmüyorum.” 

MEHMET TÜRKER SAKALLI: “ANLAŞMAYA İŞARET” 

“UBP-CTP-BG koalisyonunu Kıbrıs’ta bir çözüm olarak görüyorum. İki tarafın bir anlaşma olacağı için koalisyon kurduğuna inanıyorum. İki güçlü partinin bir araya gelmesi ülkenin hayrına olur. Çünkü meclisteki sandalye sayıları Anayasa’yı değiştirmek için de yeterli olacaktır. Madem yıllarca zıt olan bu iki parti bira raya geldi bana göre radikal ve halkın yararına olacak yenilikler yapmalıdır.” 

ÖZHAN ÖZDEMİR: “ZORUNLU ORTAKLIK” 

“UBP ile CTP-BG’nin birbirlerine zıt olmalarına rağmen zorunluluktan dolayı bir araya geldiklerini düşünüyorum. Başka alternatif olmadığı için bu oluşuma gidildi. Koalisyonlar genellikle pamuk ipliği gibi birbirlerine bağlıdır. Her an bozuşmaya açık böyle bir oluşumun neler getireceğini ancak zaman içerisinde görebiliriz. Belki iyi olur belki de kötü olur ancak bu ortaklığa şaşırdığımı söylemek isterim."