Veteriner Dairesi tarafından Avrupa Birliği’nin (AB) teknik desteği ile yürütülen “Hayvan Hastalıklarıyla Mücadele” projesinde, Lefkoşa ve Vadili bölgelerine bağlı köylerde kan numunesi alımına başlandı.

Veteriner Dairesi’nden yapılan açıklamada, Avrupa Birliği’nin (AB) teknik desteği ile yürütülen Proje altında alınan numunelerin Veteriner Dairesi Hayvan Sağlığı Laboratuarlarına iletilmesinin ve Proje kapsamında istihdam edilen laboratuar teknisyenleri ile Daire uzmanları tarafından test edilmesi öngörülüyor.

İlk aşamada Lefkoşa’dan Hisarköy, Kozanköy, Alemdağ ve Akçiçek; Vadili’den ise Çayönü, Türkmenköy, Köprülü ve İncirli köylerinden numuneler alındı.

1476714967.jpg

ATABEN: “SAĞLIK DURUMU BİLİNMEYEN HAYVANLAR HAREKETİ ZARAR VERİCİ”

Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben yaptığı açıklamada, “Bu uzun soluklu mücadele için artık düğmeye bastık. Bu noktada hayvancılarımızdan da beklentimiz ekiplerimize yardımcı olmalarıdır. Hayvancılar, biz numune alımına gelmeden önce, çiftliklerindeki tüm hayvanların kaydının eksiksiz olduğuna dikkat etmelidir. Mecbur kaldıkları takdirde hayvanlarını hareket ettireceklerse bunu mutlaka Kaza Dairelerimize bildirmeleri gerekiyor. Bu süreçte hayvancılarımıza en önemli tavsiyem, sağlık durumu belli olmayan hayvanları çiftliklerine kabul etmemeleridir. Sağlık durumu bilinmeyen hayvanların hareketi, bu süreçte hayvancımıza zarar getirecektir” dedi.

HASTALIKTAN ARİ STATÜSÜ

Proje kapsamında çiftliklerde, yılda iki kez kan numunesi alınacak ve tüberkülin uygulaması yapılacak, iki kontrol sonunda hayvanları sağlıklı bulunan üreticilere “hastalıktan ari çiftlik” statüsü verilecek.

1476714990.jpg