BAŞBAKANLIK KAVŞAĞINDA ARBEDE YAŞANDI, NAİMOĞULLARI GÖZALTINA ALINDI

Hükümet ile Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği arasında bugün gün boyu süren görüşmelere ve toplantılara rağmen eylemin kaldırılması konusunda uzlaşı sağlanamadı.

Hayvancılar, hükümet ile yaptıkları görüşmelerde "bir arpa boyu yol alamadıklarını" belirterek, araçlı eylemi büyüterek devam ettirme kararı aldı.

Eylemciler, görüşme sırasında "iyi niyet göstergesi" olarak trafiğe açtıkları Başbakanlık kavşağını da yeniden araçlarla trafiğe kapattı. Bu sırada polis ve eylemciler arasında arbede çıktı. Arbede sırasında polisle karşı karşıya gelen ve itiş kakış yaşanan olaylar sonrası Naimoğulları ile bazı hayvancılar gözaltına alındı.

Naimoğulları, bunun üzerine polis aracının içinden; "Bu saatten sonra herşey sınırsızdır, her yeri kapatacağız" dedi. Bu açıklamanın ardından Naimoğulları polise götürüldü.

Birlik başkanı Mustafa Naimoğulları, eylemin yarın ve pazar günü de devam edeceğini, araçları Lefkoşa'da bırakacaklarını söyledi ve tüm üreticilere pazartesinden itibaren eyleme daha güçlü destek vermeye çağırdı.

"Hükümetin üreticilerle dalga geçtiğini, tamamen üreticiyi kandırıp eylemi kaldırmayı amaçladığını" savunan Naimoğulları, ülkedeki bütün çemberleri kapatabilecekleri uyarısında bulundu.

Naimoğulları, Başbakanlıkta gerçekleştirilen görüşme sonrası basın ve üyelere açıklama yaptı.

Eyleme devam edeceklerini çünkü Hükümetin sütün taban fiyatı dışında hiçbir açılım yapmadığını, sadece hesap yaptığını ifade eden Naimoğulları, "Taban fiyat konusu dışında açılım yok, sadece hesap yaptılar bir arpa boyu yol gidemediler. Tamamen üreticiyi kandırıp eylemi kaldırmak istediler" dedi.

Çemberlerin kapatılacağını ve araçların burada kalacağını söyleyen Naimoğulları, ülkedeki tüm üreticileri desteğe çağırdı.

"Bütün ülkedeki çemberler kapatılsın" diyen Naimoğulları, "Üreticiyle dalga geçiyorlar, bu eylemin boyutunu daha da büyütmemiz gerekiyor. Eylem cumartesi ve pazar da sürecek, elde birşey yok" diye konuştu.

BAŞBAKAN YARDIMCISI DENKTAŞ HAYVANCILARA EYLEMİ KALDIRMA ÇAĞRISI YAPTI

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Lefkoşa'da araçlı eylemi genişleteceğini açıklayan hayvancılara eylemi kaldırma çağrısı yaptı.

Denktaş, "Sırf eylemden elleri boş dönmesin diye açılım yaptık, gerisini pazartesi konuşalım dedik ama hiçbir şey vermediler denmesi doğru değil, eylem büyüyecekse büyür ama sorunlar diyalogla çözülür ümit ederim öyle bir yola girmezler eylemi verdiğimiz, kabul ettiğimiz kazanımlarla bu gece sonlandırsınlar, diyaloğa dönsünler" dedi.

Denktaş, Başbakanlık Toplantı Salonunda Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile basın toplantısı düzenledi. Toplantıya üst düzey başbakanlık ve bakanlık yetkilileri de katıldı.

Denktaş, birliğin 3 gündür Lefkoşa'da eylem yaptığını, bu eylem sürerken bir açılım yapamayacaklarını söylediklerini ancak vatandaşların mağdur edilmemesi gerektiğini kaydetti.

Başbakan'ın da ülkeye dönmesiyle diyalog yoluna gidildiğini, "eylemi kaldırın talepleri görüşelim vatandaşları mağdur etmeye gerek yok, sadece sizin değil sektörün diğer kesimlerinden de görüş alalım, pazartesi görüşmeye devam edelim" dediklerini anlatan Denktaş, bugün de tüm gün çalıştıklarını, taleplerin karşılanması için hesaplamalar yaptıklarını anlattı. 

Denktaş, hükümetin; "süt taban fiyatını 1,32 TL/kg, arpa fiyatını 1 Ocak 2017'ye kadar 65 kuruş/kg, balya ton başı 250 TL ve süt satışının serbest bırakılmasını" önerdiğini, bunları "Eylem kazanımı" olarak kabul etmelerini geri kalan taleplerin de pazartesi konuşulmasını söylediklerini ancak hiçbir şey vermediklerinin doğru olmadığını kaydetti.

"Açılımı vatandaşların mağduriyetini gidermek adına yaptık, ancak hayvancılar da olumsuz etkileniyor" diyen Denktaş, şöyle devam etti:

"Hem kendileri hem de Lefkoşa halkının daha fazla mağdur olmasına gerek yok eylemi kaldırsınlar açılım yaptık taleplerini kabul ettik. Sektörün diğer kesimiyle diyalog içindeyiz, ok yaydan çıktı eylem başladı ama artık daha fazla eziyet çekmeye gerek yok. Polis 3 gündür sabahlara kadar bekliyor, teşekkür ederim, Mesaj alındı hükümet yapabileceklerini yapacak.

Yeni yıl çok daha sorunsuz olacak tarihi tarihine bütün tarım sektöründe ödemeler yapılabilecek, bu 6 ayda da tüm imkanlar seferber ediliyor tarım sektörüne. Ümit ederim birbirimize güvenip sonuç alırız en geç pazartesi günü çiftçiler ve hayvancılar ile görüşme çağrımız sıcaktır, Birbirimizi kandırmaya gerek yok anlayış gösteriyoruz."

Bu arada polis ve çevik kuvvet Başbakanlık önünde geniş güvenlik önlemleri aldı.

Olaylardan görüntüler: