Duygu Alan

Hükümetin aldığı kararlara rağmen, hayvan üreticilerinin, akaryakıt, arpa, süt ve su fiyatlarında düzenleme talebiyle Çarşamba gün başlattıkları araçlı eylem, Başbakanlık önünde devam ediyor.

Hayvan üreticileri, inek sütünde bin 300 LT olan destek kotasının 2 tona çıkarılması, akaryakıt zammı konusunda açılım yapılması, arpanın Nisan ayı sonuna kadar 65 kuruş kalması ve 30 kilo hayvan başı arpa yardımı yapılması yönündeki talepleri yerine getirilene kadar eyleme devam etme kararı aldı.

“15 kilo hayvan başı arpa yardımını kabul etmiyoruz”

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, hükümetin 2 Milyon 800 Bin TL’lik bütçe yaratılarak 15 kilo hayvan başı arpa yardımı yapılması noktasında karar aldığını ancak, hayvancıların talebinin 15 kilo değil, 30 kilo hayvan başı arpa yardımı şeklinde olduğunu söyledi.

“Akaryakıt zammı konusunda açılım yapılmadı”

Naimoğulları, hükümetin üreticilerin renkli mazot kullanımına geçilememesi nedeniyle doğan yükün hafifletilmesi maksadıyla “Tarım Destek Projesi” çerçevesinde 7.5 Milyon TL’lik bir katkı sağlanmasına karar verildiği açıklandığını ancak akaryakıt zammı konusunda hiçbir açılım yapılmadığını kaydetti.

“İnek sütü taban fiyatına yapılan artış makul”

Alınan kararlar çerçevesinde inek sütünün taban fiyatına artış yapıldığını belirten Naimoğulları, “Sütün taban fiyatına 4 kuruş artış yapıldı ve taban fiyat 1.28 TL’den 1.32 TL’ye yükseltildi. Bunu kabul edilebilir bulduk. Bizim talebimiz 13 kuruşluk bir tartıştı. Eylem öncesi 6 kuruş, eylemde de 4 kuruş artış yapıldı. Toplam 10 kuruşluk artışı makul bulduk” dedi.

“Arpa Nisan sonuna kadar 65 kuruş kalmalı”

Arpa ve balyaya sübvanse konusunda ise yeni bir açılım yapılmadığını ifade eden Mustafa Naimoğulları, şunları söyledi: “Hükümet, 1 Ocak 2017 tarihine kadar dolar artışlarının yemlik arpanın satışına yansıtılmaması ve kilogramda 65 kuruş olarak sabit kalmasını sağlayacak sübvanse uygulaması noktasında karar aldı. Bizim istediğimiz arpanın Nisan sonuna kadar 65 kuruş kalmasıydı. Dolayısıyla 45 günlük bir açılım yapıldı ve bu da bizim açımızdan kabul edilebilir değil.”

“Eylemin kalkması için taleplerimiz yerine getirilmelidir”

Mustafa Naimoğulları, üreticilerin inek sütünde bin 300 LT olan destek kotasının 2 tona çıkarılması, akaryakıt zammı konusunda açılım yapılması, arpanın Nisan ayı sonuna kadar 65 kuruş kalması ve 30 kilo hayvan başı arpa yardımı yapılması yönündeki taleplerin yerine getirilmesi halinde eylemi kaldıracaklarını açıkladı.

Naimoğulları, üreticinin bu taleplerinin yerine getirilmemesi halinde, Pazartesi günü eylemin şiddeti artarak devam edeceğini ifade etti.

Naimoğulları, önceki akşam gerçekleştirilen gözaltılar konusunda ise şu açıklamayı yaptı: “Ben ve 5 arkadaşımız önceki akşam gözaltına alındık. Bazı araçlarımıza ise polis el koydu. İfadelerimiz alındıktan sonra biz serbest kaldık. Polis, aldığı araçlarımızı ise eylem yerinden uzakta bulduğu boş yere bıraktı. Şu an başkentin her yerinde bir aracımız var” dedi.