Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Gençlik Örgütü, Gönyeli Belediyesi’nde “Enerjide Neden Özelleştirme Olmamalıdır?” konulu panel düzenledi.

CTP’den yapılan açıklamaya göre, panelde Türkiye’den gelen elektrik uzmanlarının katılımıyla, özelleştirmenin zararlarını ele aldı.

Panele CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman, Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür, Gençlik Örgütü ve Kadın Örgütü yöneticileriyle partililer katıldı.

Panelde Genel Sekreter Tufan Erhürman, Prof. Dr. Aziz Konukman, Doç. Dr. Erdal Güryay, Elektrik Mühendisi Musa Çeçen ve Elektrik Mühendisi Rifat Yalınç konuşma yaptı.

ERHÜRMAN: “İKTİDARDAYKEN DE KARŞIYDIK, MUHALEFETTEYKEN DE KARŞI OLACAĞIZ”

Panelde konuşan CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman, CTP’nin hükümette olduğu dönemde de KIB-TEK’in özelleştirilmesine hep karşı çıktığını hatırlatarak, muhalefette de bu tutumu sürdürmeye devam edeceğini kaydetti.

KKTC ile TC hükümetleri arasında imzalanan Mali Protokol anlaşmasında KIB-TEK’in özelleştirmesinin yer aldığına dikkat çeken Erhürman, protokolde elektrikle ilgili en çarpıcı unsurun KIB-TEK’in fonksiyonlara göre ayrıştırılması olduğunu ifade etti.

Ayrıştırma meselesinin her zaman özelleştirmeden önce yürürlüğe giren bir durum olduğunu belirten Erhürman, protokolde “Haziran 2018’e kadar hizmet kalitesini yükseltilmesi amacıyla kamu-özel işbirliği çerçevesinde elektrik dağıtım sisteminin işletme hakkı devredilecektir” denildiğini, Türkiye’nin ise burada savunduğu noktanın hizmet kalitesini yükseltmek olduğunu söyledi.

CTP’nin son hükümet döneminde bu ve buna benzer önerileri kesinlikle kabul etmeyeceğini TC’li yetkililere her fırsatta dile getirdiğini kaydeden Erhürman, “Politikalarımızı bilgi üzerine kurmak zorundayız. O bilgiler kullanılarak doğru politikalar üretilmelidir. Devamlılığı olan ve sonuç alınabilecek politikalara ihtiyacımız var. Bundan sonraki iktidar ve muhalefet anlayışımız bunun üzerinde yükselecektir” diye konuştu.

1465215500.jpg

KONUKMAN: “BİZİM YAPAMADIĞIMIZI YAPIP DİRENİŞ GÖSTERMELİSİNİZ”

CTP Gençlik Örgütü’nün düzenlediği panele Türkiye’den konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Aziz Konukman, Kıbrıs Türk halkının özelleştirmeye karşı güçlü bir direniş göstermesi gerektiğini söyledi ve “Bizim başaramadığımızı başarıp Elektrik Kurumu’na sahip çıkmalısınız” dedi.

Türkiye’deki mevcut AKP hükümetinin kamuya ait ne varsa “talan ettiğini” dile getiren Konukman, kamuya ait bir kurumda sorunların mutlaka olacağını kaydetti.

Konukman şöyle devam etti:

“Ama bu sorunları çözmenin yolu özelleştirme değil, özerkleştirme olmalıdır. Bu şekilde uzun vadede çok iyi işler yapılır. Mevcut hükümet Elektrik Kurumu’nu yok etmek için fazladan istihdam yapabilir, bu konuda çok dikkatli olunmalıdır. Bu bir demokrasi mücadelesidir. Kıbrıs’ta özelleştirme dalga dalga yayılırsa, Türkiye’den gıpta ile baktığımız bu demokrasiniz yok olabilir.”

GÜRYAY: “ANA FİKİR ÖZERKLEŞTİRME OLMALI”

Doç. Dr. Erdal Güryay kamu kuruluşlarının doğru yönetilmesi halinde zarar etmeyeceğini tam aksine gelir elde edeceğini ve bunu da diğer kamu kuruluşlarının yararına kullanabileceğini ifade etti.

KIB-TEK’in bunu İsmet Akim’in Yönetim Kurulu başkanlığı döneminde yaşadığını söyleyen Güryay, Akim’in göreve gelmeden önce Elektrik Kurumu’nun batma noktasına getirildiğini ancak son dönemde Akim sayesinde bu durumun tersine döndürülüp KIB-TEK’in düzlüğe çıkarıldığını kaydetti.

Kıbrıs Türk halkı için KIB-TEK’in son kale olduğunu dile getiren Güryay, “KIB-TEK düşerse her yer düşer ve bunu bildikleri için de özelleştirmeyi KIB-TEK’ten başlatacaklar gibi görünüyor” dedi.

1465215479.jpg

ÇEÇEN: “BİRİLERİ KIBRIS’TAN ELİNİ ÇEKMEK İSTEMİYOR”

Elektrik Mühendisi Musa Çeçen, özelleştirmenin arka planında neo liberalizm olduğunu dile getirdi.

Türkiye’de elektriğin özelleştirildiğini ve halkın buna çok büyük tepki gösterdiğini kaydeden Çeçen, halkın yaşadığı sorunların elektriği idare eden şirkete bildirilmesine rağmen zamanında çözülmediğini ifade etti.

Elektrik faturalarının bilinçli bir şekilde şirket tarafından son ödeme gününde dağıtıldığını dile getiren Çeçen, bu nedenle faturaların ödenemediği, şirketin elektrikleri kestiğini ve yeniden bağlamak için açma kapama parası aldığını anlattı.

YALINÇ: “YÖNETİM ERKİ KAYBEDİLİR”

Elektrik mühendisi Rifat Yalınç da panelde yaptığı konuşmasında, özelleştirme olması halinde devletin yönetim erkini kaybedeceğini, kurumun özel sektörün yetkisine geçeceğini söyledi.

KIB-TEK’in özelleştirilmesi halinde devletin fiyat önerme hakkını kaybedeceğini, elektrik fiyatlarında pahalılık görüleceğini ifade eden Yalınç, bunun işsizliğe yol açabileceğini ve maaşları aşağıya çekip “sendikasızlığa” neden olacağını söyledi.

1465215468.jpg

1465215458.jpg