DERELER ISLAH EDİLDİ: Mesarya Bölgesi belediyelerin başkanları geçen yıl bölgede şiddetli yağışların ardından oluşan manzaraların bu yılda oluşmaması kolları sıvadı. Birçok köyde dereler ıslah edildi, yağmur suyu drenaj hatları temizlendi, köprüler tamir edildi

ACİL MÜDAHALE EKİPLERİ HAZIR: Belediye başkanları olası sağanakların neden olabileceği su baskınlarına karşı tedbirlerini alsa da endişe devam ediyor. Önceki yıllarda su baskınıyla yüzleşen belediyeler, “ne olur ne olmaz” diyerek acil müdahale ekipleri de kurdu

Ceren ÖZBİL
Kışın gelmesi ile birlikte Mesarya Bölgesi’nde bulunan birçok belediye geçtiğimiz kış yaşanan sel felaketlerinin bu kışta yaşanmaması için gerekli tedbirleri aldı. Birçok köyde dereler ıslah edildi, yağmur suyu drenaj hatları temizlendi, köprüler tamir edildi.

Havadis’e konuşan, Serdarlı, Geçitkale ve Paşaköy belediyelerini başkanları olası bir sel felaketine karşı gerekli önlemlerin alındığını anlatırken, Vadili ve İnönü belediyelerinin başkanları ise belediyelerin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar nedeniyle tam anlamıyla önlem alınamadığını söyledi.

kirikkale-(4).jpg

Önlemler yetersiz kalabilir

Belediye başkanları her ne kadar olası bir sel felaketine karşı gerekli tedbirleri aldıklarını dile getirse de şiddetli yağış durumunda yine sel felaketi yaşanabileceğinden tedirgin. Belediyeler böyle bir durum için ise anında müdahale etmek için ekonomik koşulları el verdikçe müdahale ekiplerini oluşturdu.Adahan: Elimiz kolumuz bağlı

Vadili Belediyesi Başkanı Mehmet Adahan, gerek yasal eksiklikler gerekse de mali sıkıntılar nedeniyle olası bir sel felaketine karşı önlem alamadıklarını anlattı. Bölgede bulunan derenin istimlakının hala yapılmadığına işaret eden Adahan, eskiden kış öncesi belediye olarak gerekli çalışmaları yaptıklarını ifade etti. Adahan tüm bu sorunların çözülmesi için yerinde yönetim anlayışının şart olduğunu belirtti.

“Yerinden yönetim anlayışı şart”

Sorunların önüne geçilmesi için yerinden yönetim anlayışının oluşması gerektiğini savunan Adahan, Kaymakamlıkların ise stateji merkezine dönüşmesi gerektiğini ifade etti. Adahan, kaymakamlıkların para toplayan birim olmaktan çıkarılması gerektiğini söyledi ve e devlet ile birlikte e belediyeciliğe geçilmesi gerektiğini belirtti.

foto002-001.jpg

Bayraktar: Önlemler alınıyor

Serdarlı Belediyesi Başkanı Salih Bayraktar, olası bir sel felaketine karşı önlem alma çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Geçen yıl beldede yapılan boru ishale hattı çalışmaları nedeniyle derelerin ve köprü ağızlarının bozulduğunu hatırlatan Bayraktar, bu sorunların da çözmek için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

“Pınarlı köyünde de tedbir aldık”

Geçen yıl pınarlı köyünde bir mahalleyi su bastığını kaydeden Bayraktar, bu mahallede de gerekli önlemlerin alındığını söyledi. Bayraktar şu şekilde konuştu:

Çok şiddetli yapış olmaması durumunda bizim bölgemizde bir sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum. Bölgemizde tamir edilmesi gereken iki üç köprüyü tamir ettik. Ova yolları yapıldı, dereler temizlendi. Bu çalışmalar Türkiye Cumhuriyeti Yarım Heyeti desteği ile bölge esnafından hizmet alımı yapılarak gerçekleştirildi.

Öztaş: Gerekli önlemler alındı

Geçitkale Belediyesi Başkanı Hasan Öztaş, geçtiğimiz yol bölgede sel felaketi yaşandığını hatırlattı ve bu yılda ayni olayın yaşanmaması için gerekli önlemlerin alındığının altını çizdi. Bölgede bulunan derelerin temizliğinin yapıldığını söyleyen Öztaş, bu konuda da kendilerine destek veren Karayolları Dairesi’ne teşekkürlerini illetti. Öztaş Karayolları Dairesi’nin kendilerine gönderdiği iş makineleri ile gerekli temizlik ve ıslah çalışmalarını yaptıklarını anlattı.

Öncü: Çalışmalar sürüyor

İnönü Belediyesi Başkanı ali Öncü, geçtiğimiz Dörtyol’da ciddi sıkıntılar yaşandığını söyledi ve bu yılda ayni sorunların yalanmaması için devletin ihaleye çıktığını ve gerekli çalışmaların yüzde 50’sinin yapıldığını açıkladı. Gerekli kalan önlemler içinse çalışmaları sürdürdüklerini ifade eden Öncü 10 gün içinde çalışmaları tamamlamayı hedeflediklerini belirtti. Öncü, ancak belediyelerinde ekonomik sıkıntılar nedeniyle gerekli önlemleri almakta bile sorun yaşadığını hatırlattı.

Tülücü: Önlem alma çalışmaları sürüyor

Paşaköy Belediyesi Başkanı Habil Tülücü bölgede olası bir sel felaketine karşı gerekli önlemlerin alındığını söyledi. Tülücü şu ifadeleri kullandı:

Deremiz ıslah edildi. Köprü için çalışmalar sürüyor, şu anda temel atma aşamasında. Bizi denetleyen Lefke Avrupa Üniversitesi’dir. Onlardan onay bekliyoruz. Onlardan onay gelir gelmez köprünün temeli atılmaya başlanacaktır. Bu proje Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyük Elçiliği kaynaklı bir projedir.  Bizim bölgemizde evleri su basmamıştır. Çakıllı Dere’den akana su İnönü’ye gidiyor ve oradaki baraja akıyor.