HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, HDP'siz bir çözüm süreci olmayacağını savunarak, "Ben HDP ile İmralı ile konuşmam diyorsan kiminle konuşacaksın?" dedi.

1 Kasım Milletvekili Genel Seçimleri'nin ardından il seçim kurullarından mazbatalarını alan milletvekilleri Meclis'e kayıt yaptırmaya devam ediyor. Meclis Şeref Holünde kaydını yaptıran HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra yaptığı açıklamada, HDP'siz bir çözüm süreci olmayacağını söyledi.

"Olan biteni doğru anlamak lazım ki bundan sonrasına daha doğru gitmek için" diyen Altan Tan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirerek 7 Haziran seçimlerinde halkın koalisyon istediğini fakat Erdoğan'ın bunu istemediğini savundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimden önce savaş stratejisini ortaya koyduğunu iddia eden Tan, "Bu savaş oyununa girilmeseydi ve demokratik mücadeleye devam edilseydi, 7 Haziran seçimlerine kadar gösterilen sabır devam etseydi, 15-20 gün sonra AK Parti'nin bu savaş stratejisi boşa çıkartılabilirdi" dedi.

DEMİRTAŞ'I SAVUNDU

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a yönelik eleştirilerin hatırlatılması üzerine Tan, "Sayın Demirtaş, PKK'ya "ama'sız "fakat'sız bu savaşı durdurma çağrısında bulundu. O noktada Sayın Demirtaş'ın bir yanlışı olduğunu düşünmüyorum. Bizim arkadaşlarımız bu "ama'sız "fakat'sız çağrıya özellikle partimizdeki ak saçlılar daha ciddi bir şekilde Genel Başkanın yanında durarak ses verseydiler belki daha güçlü bir şekilde bunu önleyebilirdik. "Ama'sız "fakat'sız çağrı daha güçlü bir şekilde yapılabilseydi yerini bulabilirdi" diye konuştu.

HDP'siz bir çözüm süreci olmayacağını kaydeden Tan, "Silahların susması, Kürt meselesinin diğer bütün yan etki ve fonksiyonlarıyla beraber çözümünde "ben HDP ile de konuşmam, İmralı ile de konuşmam" diyorsan, kiminle konuşacaksın? Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ne gelen insanların bir kısmını gördüm. İçinde benim akrabam olanlar bile vardı, utandım ben. Bölgede hiçbir etkinliği olmayan bazı şahıslar, artı korucu başları, eğer sen süreci bu korucu başlarıyla ve hiçbir etkisi olmayan şahıslarla götüreceksen buyur götür, nereye götüreceksin. Hiçbir yere götüremezsin" şeklinde konuştu.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Başkanlık sistemi konusunda görüşlerini aktaran Tan, "Şu anki sistemden daha kötü bir başkanlık sistemi var mı dünyada? Şu an Recep Tayyip Erdoğan'ın kullandığı yetkiler itibariyle bu durumdan daha kötü bir başkanlık sistemi var mı? Şu an fiilen uygulanıyor zaten. Partiyi fiilen yönetiyor, MKYK'yı belirliyor, aday listelerini son Cuma namazından sonra milletin gözü önünde cami çıkışında oturup belirliyor. MYK'yı belirleyen, milletvekili aday listelerini belirleyen, bakanlıkları belirleyen, yargıya müdahale eden istediği bütün şirket ve kuruluşlara dolaylı dolaysız şu veya bu şekilde beyanatları doğrultusunda yönlendirerek el koyan bu yönetimden daha otoriter bir yönetim var mı? Başkanlık, yarı başkanlık, parlamenter sistem; bu her üçü de demokrasilerde ve dünyanın değişik ülkelerinde kullanılan sistemlerdir. Denge-balans, yargı-yasama-yürütme ayrılığı korunarak bütün bu sistemleri tartışırız. Ama asla tek adamlığa, diktatörlüğe, otoriterliğe bu Tayyip Erdoğan için de geçerli bir başkası için de geçerli yol vermeyiz, izin vermeyiz ama bugünkü durumdan daha kötü bir durum da yok" ifadelerini kullandı.