HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, "Seçim hükümetinden kaçınmayacağımızı ve Türkiye'nin güvenlik içerisinde, seçime gidilmesi konusunda elbette ki bir sorumluluk üstleneceğimizi beyan ediyoruz. Bugün akşam Başbakan görevi iade eder, Cumhurbaşkanı da ikinci partiye görev verirse 5 gün içerisinde CHP'nin bize getireceği her teklife açığız" dedi.

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, MYK toplantısı devam ederken parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Bilgen, yaptığı açıklamada, "Türkiye'yi bir savaş ortamında seçime götürme arayışında, niyeti uzun süredir Türkiye siyasetine egemen. Koalisyon alternatiflerinin de çok net bir yaklaşımımız var; o da Türkiye bir an önce demokratik ve barışçı bir ortamın temin edilmesi noktasında herkesin sorumluluk yüklenmesinden kaçınmaması gerekiyor. Barışı esas alacak, demokrasiyi kurumsallaştıracak her alternatife kapımızı nasıl başından beri açık tuttuysak hala Başbakan görevi iade eder ve başka bir alternatifte ortaya çıkarsa yine aynı kararlılığımızı AK Parti için ne söylediysek CHP için de barışa dair bir program geldiğinde kapımızın herkese açık olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz. Seçim hükümetinden kaçınmayacağımızı ve Türkiye'nin güvenlik içerisinde, seçime gidilmesi konusunda elbette ki bir sorumluluk üstleneceğimizi beyan ediyoruz" diye konuştu.

"Türkiye fiilen darbe süreci içerisinde" diyen Bilgen, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şehirler de olağanüstü hal uygulanıyor. Bir an önce herkesin can güvenliği sağlanması için ne yapmak gerekirse onu yapmak gerektiğini düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde başka bir alternatif ortaya çıkmazsa biz güven içerisinde seçime gidilmesi konusunda üzerimize düşeni yapacağız."

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bilgen, seçim hükümeti kurulursa üye verecek misiniz? sorusuna seçim hükümeti kurulduğu takdirde üye vereceklerini söyledi. "CHP'nin katılmaması durumunda sadece AK Parti ile böyle bir ortaklığa girmeniz söz konusu mu?" sorusuna Bilgen, "Biz ülkenin çıkarlarını, partimizin çıkarlarının üzerinde tutuyoruz. Siyasi kaygılarımızın üzerinde bir sorumlulukla hareket etmeliyiz. Oy mu kazandırır, oy mu kaybettirir? Bundan daha önemlisi kan kaybediyoruz, herkesin sorumlu davranması gerektiğini düşünüyoruz. Bugün ki fiili durum asla kabul edilebilir bir durum değil. Bugün akşam Başbakan görevi iade eder, cumhurbaşkanı da ikinci partiye görev verirse 5 gün içerisinde CHP'nin bize getireceği her teklife açığız" yanıtını verdi.