AB Bakanı Ali Haydar Konca, sözde Ermeni soykırımı hakkında bir soru üzerine, "Bir katliam yapıldığı çok açık ve nettir. Bunu herkes kabul ediyor" dedi.

Geçici hükümetin HDP'li AB Bakanı Ali Haydar Konca, bakanlık koltuğuna oturduğu ilk gün basın mensuplarıyla bir araya geldi. Konca, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Doğuda PKK'lı teröristler tarafından gerçekleştirilen terör eylemlerini "Biz şiddete karşıyız nereden gelirse gelsin" şeklinde değerlendiren Konca, konuşmasına şöyle devam etti:

"Şiddet nereden gelirse gelsin şiddete karşıyız. Ülkemizin sorunlarının demokratik bir toplumda konuşarak çözülebileceği düşüncesindeyiz. Açık ve net çağrı yapıyoruz; silahlar susmalıdır, silahlar gömülmelidir. Demokratik toplum çerçevesinde avucumuzu sıkarak değil, birbirimizle konuşarak diyalogla bu sorunları çözmememiz için hiçbir neden yok. Eğer biz bunu yaparsak Orta Doğu bataklığından kurtulma şansı elde edebiliriz. Avrupa Birliği yolunda hızlı adımlarla ilerleyebiliriz. Aklı ve vicdanı olan herkese bu ölümlere bu silahlı çatışmalara ve bu tetikteki ellere karşı çıkması gerekir."

"BAKANLARLA ALAKALI ÖZEL ATAMALARDA BEN SAYIN BAŞBAKANIN ENGELLEYİCİ OLACAĞINI ZANNETMİYORUM"

Başbakanlık tarafından alınan atamaların durdurulması kararı hakkında Konca, "Bu hükümet geçici bir hükümet. Anayasa'nın 116. maddesinden kaynaklanan zorunlu sorumluluk yüklenme anlamında bir hükümettir. Sayın Başbakanın öyle bir genelge çıkarttığını ben bugün öğrendim. Ancak bakanlarla alakalı özel atamalarda ben Sayın Başbakanın engelleyici olacağını zannetmiyorum. Gerek duyulması halinde Sayın Başbakanla bu konu görüşülecektir. Genelde her seçim öncesi yeni nakillerde durdurma olduğu gerçektir. Başka bir ifadeyle bize yönelik bir durdurma olduğunu ben düşünmüyorum" dedi.

Konca, PKK'nın bir çok Avrupa Birliği (AB) ülkesinin terör örgütü listesinde bulunması hakkında "Ben Halkların Demokratik Partisi'nin milletvekiliyim. Bu sorunun muhatabı biz değiliz" şeklinde karşılık verdi.

BAKAN KONCA BRÜKSEL'İ ARAYACAK

Bakan Konca, AB'ye katılma süreci kapsamında yapmayı planladıkları Brüksel ziyareti öncesinde Dışişleri Bakanı düzeyinde bir yetkiliyle telefon görüşmesi yapacaklarını açıkladı.

Türkiye'nin siyasal, ekonomik, kültürel ve özellikle demokratik bakımdan kendisini AB'ye hazır hale getirmesi gerektiğini ifade eden Konca, şunları söyledi: "Bizim Türkiye'de acele 7 Haziran seçimi öncesi MİT yasasından tutun İç Güvenlik Yasası'na antidemokratik düzenlemeleri ve onun da öncesinde aslında 12 Eylül rejiminin artığı olan Anayasa'nın değiştirilmesi ve yeni bir toplumsal sözleşmenin yeni bir Anayasanın uzlaşarak çıkartılması zorunluluğu vardır. Biz görevimizi yapar tamamlayabilirsek, Avrupa Birliği'nin bize karşı olumsuz tavır almasının çok mümkün olabileceğini zannetmiyorum."

"İLKELERİMİZE VE PROGRAMIMIZA AYKIRI OLAN HİÇBİR ŞEYİN ALTINA İMZA ATMAYIZ"

Konca, bazı basın organlarına Bakanlıklarda uygulanan akreditasyon kısıtlamasını kendi Bakanlığında kaldırmasıyla ilgili olarak kabineden tepki almadığını dile getirdi. Konca, TBMM'de görüşülecek Suriye tezkeresi hakkında şöyle konuştu: "İlkelerimize ve programımıza aykırı olan hiçbir şeyin altına imza atmayız. Bu geçiçi bir hükümettir. Önümüze gelecek her tür talepte Suriye tezkeresi dahil kendi programımız, siyasal perspektifimiz ve ilkelerimiz neyi emrediyorsa onu yapacağız. Suriye tezkeresinde oyumuz olmayacaktır. Bakanlar Kurulunun imzasına ihtiyaç olduğunu sanmıyorum."

"TÜRKİYE'NİN ÇÖZÜM SÜRECİNE İHTİYACI VARDIR"

Çözüm süreci konusunda Konca, "Çözüm sürecinde masayı kimin devirdiğini zaten söylüyor. Ne çözüm sürecidir, ne masadır kardeşim diyenler var. Türkiye'nin çözüm sürecine, çözüm masasına ihtiyacı vardır. Artık yumrukları sıkmaktan vazgeçmeye ihtiyaç vardır" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Konca, AB ile müzakereler kapsamında öncelikli konunun ne olduğu ve olası temas konusunda şunları söyledi: "Geçici hükümet sürecindeyiz. Ekim ayında ilerleme raporu yayınlanması söz konusu. Zaten ondan önce bir adım atma söz konusu değildir. O rapor yayınlanmadan önce herhangi bir değerlendirme yapmak ve seçim hükümetinin bir adım atmasının da çok mümkün olduğunu zannetmiyorum."

Konca, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Merkezi yapının mutlaka zayıflatılmasına ve yerelden başlayacak demokratikleşme sürecine ve vesayet denetimini zayıflatacak bir uygulamaya ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaç mutlaka karşılanmalı ve Türkiye'nin tabandan başlayarak iradesini ortaklaştıracak yeni bir yönetim sistemini ve yeni bir yapılaşmayı ortaya koymak gerekir."

BAKAN KONCA'DAN SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMI AÇIKLAMASI

Konca, "Sözde Ermeni soykırımı konusunun Avrupa Birliği'nde gündeme gelmesi karşısında alacağı tavrın ne olacağı" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Bir katliam yapıldığı çok açık ve nettir. Bunu herkes kabul ediyor. Esas itibariyle kabul etmeyen de yok. Asıl olan onun tanımlanması noktasındadır. Onu da partimizle tartışıp konuşup ve birlikte vereceğimiz karar doğrultusunda görüşümüzü netleştireceğiz."

Konca, İçişleri Bakanlığı'nın terörle mücadele kapsamında Ödül Komisyonu kurması için "Bu Amerika'daki Teksas hikayelerine benziyor. Ödülle falan terörü bilmem neyi yok etmek. Vurarak kırarak sorunlar çözülmez. Bu denendi denendi sonuç alınmadı. Mantıklı ve sağlıklı bulmadığımı belirtmek istiyorum" diye konuştu.