HDP'nin Meclis Başkanı Adayı Dengir Mir Mehmet Fırat, Başbakan Davutoğlu ile görüşmesiyle ilgili, "Uzun ve faydalı bir görüşme olduğu kanısındayım. Özellikle TBMM'nin bir yasa fabrikası halinde çalışmaması konusunda" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde Meclis Başkanlığı seçimi için destek turuna çıkan HDP'nin Meclis Başkanı Adayı Dengir Mir Mehmet Fırat'ı kabul etti. Fırat'a HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ile HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya eşlik etti.

50 dakika süren görüşmenin ardından çıkışta gazetecilere açıklama yapan Fırat, "Yarın başlayacak olan TBMM başkanlık seçim sürecinde desteklerini istemek üzere Adalet ve Kalkınma Partisi'ni değerli arkadaşlarımla beraber ziyaret ettik. Uzun görüşmemiz oldu, faydalı bir görüşme olduğu kanısındayım. Özellikle TBMM'nin yani yasama meclisinin bundan sonraki dönemde itibarının yükseltilmesi ve TBMM'nin bir yasa fabrikası halinde çalışmaması konusunda gerekli olan özellikle yasama ve yürütme arasındaki ilişkinin karşılıklı saygıya dayanan ve bir koordinasyon içerisinde yürümesi gerektiği konusunda fikirlerimizi söyledik ve desteklerini istedik. Kendilerinden de yani Adalet ve Kalkınma Partisi'nden de Meclis Başkanı adayı bulunmaktadır. Zaten genel merkezimizi de ziyaret ederek eş başkanlarımızla görüşmeler yapılmıştı. Ümit ediyoruz ki yarın yapılacak olan 1. ve 2. turdan sonra belki belirlenmesi çok mümkün olmayacak, Meclis aritmetiği içerisinde ama 3. turda ümit ediyorum ki Meclis Başkanını seçmiş olur. Ama olmadığı takdirde 4. tur zaten mutlak surette netice alınacak bir süreçtir" ifadelerini kullandı.

"MHP'Yİ ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL"

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Fırat, MHP'nin Meclis Başkan Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun HDP ile görüşme olup olmayacağına ilişkin soruları yanıtsız bırakmasının sorulması üzerine, "O zaman geniş tabanlı olmuyor, dar tabanlı oluyor. Milliyetçi Hareket Partisi'nin anlayabilmek mümkün değil. Herhalde çok zorlarına gidiyor yani 80 milletvekilleriyle yani kendileri kadar milletvekili alınmış olmasını bir türlü hazmedemiyor ama süreç uzundur. Bu süreç içerisinde hazım mekanizmaları çalışır. Hazmedecekleri kanısındayım. Bir kere şunu bilsinler ki HDP'ye oy verip yüzde 13'le Meclis'e gönderen halkın oyu, MHP'ye oy verip Meclis'e gönderen vatandaşın oyuyla eşittir. Bunun değerinin takdiri de ne Sayın Devlet Bahçeli'nin haddinedir ne de MHP'nin haddinedir. Bir kere bu siyasi nezaket kurallarına aykırı olduğu gibi siyaset kurallarına da aykırıdır. Anlayabilmek mümkün değildir. Herhalde barış sürecinden dolayı rahatsızlar. Normal bir insanın, normal psikolojik değerlere sahip olan bir insanın barıştan olmamasını düşünebilmek benim için çok zor, mümkün değil. Çünkü kan, kavga, dövüş, insanların ölmesini bir insanın arzu edebileceğini şahsen düşünmüyorum" yanıtını verdi.

"BÖYLECE BAŞKANLIK YOLU AÇILMIŞ OLUR"

"AK Parti'nin ilk iki turda kendi adayını ama üçüncü turda sizi destekleyeceği iddialarına ne dersiniz?" sorusu üzerine Fırat, "Öyle mi? Teşekkür ederim o zaman. Belki devam eder ondan sonra başkanlık yolu öylece açılmış olur. Çünkü fazla fırsat verdiğiniz zaman o devam eder. Onu geri döndürmek zordur siyasette. Bunu herhalde AK Partililer de bilir" ifadelerini kullandı.

Fırat, MHP'nin Meclis Başkanı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ile bugüne kadar bir görüşmesi olmadığını belirtti.

Meclis Başkanlığı dışında çözüm sürecine ilişkin bir değerlendirme olup olmadığını sorulması üzerine Fırat, "Yok, hayır. Genel olarak daha çok Meclis'le ilgili konular ama koalisyon konuşmaları ve diğerleri başka düzlemlerde yapılacak olan görüşmelerdir" dedi.

"EKMELEDDİN BEY'İN BU DÜŞÜNCEDE OLDUĞU KANISINDA DEĞİLİM"

Bir gazetecinin "Sayın İhsanoğlu HDP'ye gelmiyor. İdris Baluken Bey "faşizm" kelimesini de kullanarak bazı tweetler attı. Gelmemesini nasıl yorumlarsınız?" sorusuna ise Fırat, şöyle yanıt verdi:

"Ekmeleddin Bey'in bu düşüncede olduğu kanısında değilim. Bu siyaset maalesef bazen insanları arzu etmedikleri davranışların içerisine sürüklüyor. Ekmeleddin Bey benim bildiğim kadarıyla kibar ve siyasetin ve diplomasinin kurallarını iyi değerlendiren bir insan ama ne yaparsınız ki partisinin herhalde böyle bir kararı var, ondan dolayı ziyaret etmiyor. Ama ben inanıyorum ki kendisi üzgündür."