Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP'ye oy verenlere yönelik yapılan eleştirileri değerlendirerek, "Bizim hasmımız terör örgütüdür. HDP'nin hasım mı rakip mi olacağı terör örgütüne vereceği veya vermeyeceği tepkiye bağlıdır. HDP'ye oy veren seçmen ise bizim için kutsaldır" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, NTV özel yayınında Oğuz Haksever'in moderatörlüğünde Fikrat Bila, Seda Öğretir ve Mustafa Karaalioğlu'nun sorularını cevapladı. Çözüm sürecine ilişkin değerlendirmede bulunan Davutoğlu, "Geçmişte hak ihlalleri oldu, devletin meşruiyeti tartışılmaya açıldı. AK Parti'nin yapmak istediği en önemli şey herkesin kendisini ait hissettiği toplumsal, mezhepsel yapı konusunda ayrımcılık görmediği, huzur içinde kendini ifade edebildiği bir siyasal, sosyolojik hayat alanı oluşturmak. Geçmişte terör örgütü mağdur olmuş halk kesimlerini istismar ederek (Kürt vatandaşlarımızı) teröre insan unsuru kazanmaya çalışıyordu. Demokrasi geliştikçe terörün alanı daralır. Eğer bir hak mağduriyeti varsa, o mağduriyet ortadan kalkınca terörün de çekilmesi lazım. Kürtlerin de, Türklerin de devleti Türkiye Cumhuriyeti Devleti'dir. Aidiyet bilinci birleştirici unsur. O bilinci tekrar kurduk ama bunlar olurken terörü tırmandıracak eylemler yapılıyorsa, Irak ve Suriye'de otoritenin kalkmasıyla silahlar Türkiye'ye sokulup depolanıyorsa barış demek, çözüm süreci demek anlamını kaybeder. Neden çözüm süreci önemliydi? Tam da Ortadoğu'da toplumlar dağılırken birleştirici bir hamle olarak iyi niyetle ve kararlılıkla süreci başlattık. Siyasi risk aldık. Beklentimiz silahsızlanmaydı ama önce Gezi olaylarıyla atmosferin değişmesi, sonra 17-25 Aralık, Türkiye'de teröre imkan sağlayacak zemin olduğunu düşündüler" diye konuştu.

Terör örgütünün silahsızlanma sözü verdiği halde aksini yapmaya çalıştığını belirten Başbakan Davutoğlu, Cizre'de, Silopi'de belli yerlerde çatışma içine girdiklerini söyledi. Davutoğlu, "Fark edilmedi mi diyebilirsiniz haklı olarak. Demokrasiyi yaşatmak ve terörle mücadele etmek aynı anda o kadar zor ki. Hem kamuoyu hassasiyeti yüksek, aynı anda terörle mücadele" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Terör örgütü çözüm sürecinde silahları stokladı" açıklamasının sorulması üzerine Davutoğlu, "Tabii eskiden ne vardı; yol aramaları vardı 90'lı yıllarda. Konvoylar belli saatlerde giderdi, yaylalara çıkma yasağı vardı. Bunları kaldırdık. Yol aramaları azaltıldı. Yapılması gereken bu ama birileri bu tabloyu istismar ederek silah stoklaması ya da terör grupları iniyor yaylaya haraç almak için adam kaçırılıyor" dedi.

Terör örgütlerine karşı yapılan operasyonlara değinen Davutoğlu, "Bu operasyonları yapmamış olsaydık, terör örgütü o yaylalarda istediğini götürüyor olacaktı. Teröre çok ciddi darbe vurduk. Kuzey Irak'ta bütün hedefler yerle bir edildi. 3'te 2 oranında tahribata ulaşıldı. 17 şehit verdiğimiz olayların çoğunda çatışma yok. Ne var? Haince yola patlayıcı koyuyor. Silahlı kuvvetler alan hakimiyetini sağlayana kadar her yerde operasyonlar devam edecek" diye konuştu.

İmralı ile temas olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine Başbakan Davutoğlu, "Neden görüşme yapılıyor? Bir an önce silahlar bırakılsın diye. 2013 Nevruz'unda silah bırakma açıklaması yapılmış, tekrar ziyaretler yapılmış. Bırakılmış mı? Etkisi olup olmadığı ayrı bir tartışma, netice önemli. Bugün Bahçeli suçlama yapıyor ama yine tahrik var, istismar var. Gelin hükümeti kuralım, hayır kurmayız. Ne yaparsınız? Köşenize çekilip sadece hakaret edersiniz. Başka birinin bildiği bir yöntem varsa denenir, gocunmayız. İlla merasimi devam ettirelim olmaz, önce netice olacak" şeklinde konuştu.

"NASIL BİR İYİ NİYETTEN BAHSEDEBİLİRİZ?"

HDP'nin yaptığı açıklamalara işaret eden Davutoğlu, "Demirtaş'a söyledim şehirlerin etrafındaki yapı dağıtılacak. Müzakere edildi ama bir taraftan bizi oyalamak, diğer yandan ayaklanma çağrısı yapmak. Nasıl bir iyi niyetten bahsedebiliriz?" dedi.

Çözüm sürecinin halkla yürütülen bir süreç olduğunu söyleyen Davutoğlu, hiçbir Kürt vatandaşın kaygıya düşmesine gerek olmadığını ve kimsenin ötekileştirilmesine izin vermeyeceklerini vurguladı. Davutoğlu, terörle mücadeleyi yürütürken demokrasiyi korumaya da kararlı olduklarına dikkati çekti.

HDP'YE OY VERENLERE YÖNELİK YAPILAN ELEŞTİRİLER

Başbakan Davutoğlu, HDP'ye oy verenlere yönelik yapılan eleştirilere de değinerek, "Hangi partiye oy vermiş olursa olsun bütün vatandaşlarımızın oyu kutsaldır. Vatandaşlarımızın herhangi bir şekilde rencide edilmesine sebebiyet verilmesini mazur görmemiz mümkün değil. Siyasi partiler bizim düşmanımız değil, siyaset intikam hissiyle yapılmaz. Bizim hasmımız terör örgütüdür. HDP'nin hasım mı rakip mi olacağı terör örgütüne vereceği veya vermeyeceği tepkiye bağlıdır. HDP siyasi bir parti olarak davranırsa bizim rakibimizdir, terör örgütüne destek verirse o zaman bizim değil milletin hasmı haline gelir. HDP'ye oy veren seçmen ise bizim için kutsaldır. Onların gönlünü kazanmak durumundayım" dedi.