Kathimerini gazetesi: “Hedef Haziran Ayına Kadar Çözüm – Mart’ta Al-Ver” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından verdiği haberinde, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinde 2016 yılının ilk üç aylık döneminde al-ver sürecinin gerçekleştirilmesinin öngörüldüğünü iddia etti.

Gazete, siyasi bir kaynağa dayandırdığı haberinde, taraflar arasında 2016 yılının ilk üç aylık döneminde, Burgenstock tipi bir toplantıda “nihai al-verin gerçekleşmesinin” öngörüldüğünü yazdı.

Habere göre söz konusu kaynak, 2016 yılında çözüm sürecinde iki önemli unsura değinerek, bunlardan ilkinin Güney Kıbrıs’taki milletvekilliği seçimleri, ikincisinin ise çözüm için acele edilmemesi görüşü olduğunu iddia etti.

Güney Kıbrıs’taki seçimlerin, Mart ayında çözüme ulaşmak isteyenler açısından geciktirici bir unsur olduğunu ve ortamı gereceğinin düşünüldüğünü belirten gazete, Güney Kıbrıs’taki seçim ortamının hemen ardından referanduma gidilmesinin mantıksız olduğu yorumunda bulundu.

AB’DE KIBRIS KOMİTELERİ KURULDU

Gazete, AB Komisyonu’nun ilk kez Kıbrıs konusunda görüş belirterek, “2016 yılının Kıbrıs sorununun çözüm yılı olacağını” belirttiğini hatırlatarak, “Gelen Müdürlüklerinin her birinde Kıbrıs sorunu komitesi oluşturulduğunu” iddia etti.

Gazete, her bir komitenin kendi yetki alanı içerisinde, Kıbrıs sorununun çözüldüğü varsayımıyla AB normlarının her konuda nasıl uygulanacağı çalışması yaparak raporlar hazırladığını öne sürdü.

TALAT: “ERDOĞAN’IN ÇÖZÜM SÜRECİNE DESTEĞİ BEKLENEN BİR ŞEY”

Gazete ayrıca, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Türkiye’nin Kıbrıs sorununa ilişkin tutumuna dair görüşlerini aldıklarını, Talat’ın, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik desteğinin öngörülen ve beklenen bir şey olduğunu söylediğini yazdı.

Habere göre Talat, Mart ayına kadar müzakere masasında her şeyde uzlaşıya varılabileceğini ve Mart-Haziran ayına kadarki sürede insanların bilgilendirilmesi ve referandumların hazırlanması dönemi olabileceğini belirterek “Mart ayına kadar anlaşma olursa Mayıs yada Haziran’da referanduma gidilmesi mantıklıdır” şeklinde konuştu.

“DAHA KÜÇÜK MÜZAKERE GRUBU KURULUYOR”

Öte yandan Alithia gazetesi, Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis’in BM Genel Kurulu 71. Oturum  Başkanlığına aday olmasının Rum müzakere gurubunda değişikliğe gidilmesi ihtimalini doğurduğunu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bu konuda çalışma başlattığını yazdı.

Gazete, Kıbrıs Rum tarafında, Mavroyannis’in 13 Haziran’da yapılacak seçimde başkan seçileceğine ilişkin beklentinin yüksek olduğunu belirtirken, Mavroyannis’in seçilme olasılığının yüksek olmasının Anastasiadis’i müzakere grubunda yeniden yapılanma arayışlarına ittiğini aktardı.

Habere göre, küçük bir müzakere grubu oluşturmaya niyetli olan Anastasiadis, eski Başsavcı Alekos Markidis, Dimitris Hristofyas döneminde müzakereci olan, AKEL Polit Büro üyesi Tumazos Çelebis ve AP Milletvekili Panayotis Dimitriu’yla görüşerek, söz konusu müzakere grubunun üyeleri olmalarını talep etti.

Gazete, Anastasiadis’in, Markidis, Çelebis ve Dimitriu’dan, müzakere süreci hakkında bilgi almaları amacıyla Ocak ayında gerçekleştirilecek müzakerelere katılmalarını talep ettiğini belirtti.