Özge Kizir

Hekimlerin ikinci bir iş yapması tartışmalarında görüş belirten Filiz Besim, “Hekimler şu anda mevcut yasaya göre yasal bir statüde çalışmıyor. Gayri yasal bir statüde çalışıyorlar. Çünkü 2011’de Anayasa’da ikinci iş yapma yasağı olduğu için Kamu Sağlık Çalışanları Yasası geri dönmüştü” dedi.

Lefkoşa Devlet Hastanesi'nde anestezi uzmanı olarak çalışan Dr. Süleyman Köroğlu hakkında disiplin davası kararın açıklanmasının ardından, “kamuda ikinci bir iş” tartışmaları yeniden alevlendi. Bu konuda Haberal Kıbrıslı gazetesine değerlendirmede bulunan Dr. Filiz Besim, ikinci iş yapma yasağının uygulanıp uygulanmaması konusunda kesin bir bilgiye sahip olmadıklarını ifade etti. Besim, “İkinci iş yasağı geçecek mi bilmiyoruz. Çünkü ikinci iş yasağının geçebilmesi için Sağlık Bakanlığı’ndan Kamu Hizmeti Komisyonu’na şikâyet gitmesi gerekir. Örneğin ‘benim bu çalışanım ikinci iş yapıyor’ diye bir şikâyet yapması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Hekimler mevcut yasaya göre yasal bir statüde çalışmıyor”

Hekimlerin mevcut yasaya göre yasal bir statüde çalışmadıklarına dikkat çeken Besim, “Hekimler şu anda mevcut yasaya göre yasal bir statüde çalışmıyor. Gayri yasal bir statüde çalışıyorlar. Çünkü 2011’de Anayasa’da ikinci iş yapma yasağı olduğu için Kamu Sağlık Çalışanları Yasası geri dönmüştü” ifadesini kullandı.

“O günlerden beri bu maddeler gündeme alınıp, tadil edilmedi”

Yasal bir statü olmadığı için hekimlerin şu anda, yasaya aykırı olarak ikinci iş yapar pozisyonda olduklarını ifade eden Besim, “O günlerden beri bu maddeler gündeme alınıp tadil edilmediği için, şu anda maalesef hekimlerimiz bu yasaya aykırı olarak ikinci iş yapar pozisyondadırlar” dedi.

“Kamuda çalışanların ve hekimlerin nerdeyse yüzde 90’ı özel bir yerde çalışıyorlar”

Kamuda çalışanların ve hekimlerin yüzde 90’nının özel sektörde çalıştığını vurgulayan Besim şöyle konuştu: 

“Biliyoruz ki kamuda çalışanların ve hekimlerin nerdeyse yüzde 90’ını da özel bir yerde çalışıyorlar. Bir an önce Sağlık Bakanlığı’nın ve hükümetin Anayasa’dan dönen bu maddeleri -bunlardan biri de ikinci iş yapma yasağıdır -ele alması gerekiyor, gerekli tadilatları yapması gerekiyor. Bu şekilde ikinci iş yasaksa eğer, ona göre hekimlerin özlük haklarını vererek bu yasayı uygulaması gerekir.” 

“Konu ‘birini işten attık, bitecek’ diyerek kapanacak bir konu değildir”

Devletin, hükümetin ve diğer organların ciddi bir şekilde oturup bu konu hakkında neler yapacaklarını düşünmeleri gerektiğini ifade eden Besim, “Çünkü devletin hekimlerinin yasal olmayan bir şekilde çalıştırılması gerçekten hiç hoş bir şey değildir. Hekimlerin yüzde 90’nı da bu şekilde çalıştığına ve Kamu Hizmeti Komisyonu herkesi işten atamayacağına göre demek ki artık devletin, hükümetin ve diğer organlarının ciddi bir şekilde oturup bu konuda ne yapacaklarını düşünmeleri gerekiyor. Konu ‘birini işten attık, ettik, bitecek’ diyerek kapanacak bir konu değildir. Direkt kamu sağlık çalışanları yasasının netleşmesi ve ona göre yasa neyse uygulanması gerekir” ifadesini kullandı.

“Ciddi bir çalışma henüz yok”

Ciddi bir çalışmanın henüz başlatılmadığını belirten Besim sözlerini şöyle tamamladı: 

“Ciddi bir çalışma henüz yok. Süleyman Köroğlu zaten bu nedenle şikâyet edilmedi. Köroğlu’nun esas şikâyet edilmesi nedeni, nöbetçi olduğu sırada, hastanedeki hastasını anestezi teknikerine emanet ederek özel bir hastanede başka bir hastayı uyutmaya gitmesiydi. Köroğlu’nun esas suçu budur.”