Rana Sarro

Güney Kıbrıs'ın, Hellim ve Hallumi'nin coğrafi tescilini yapmak için son olarak yaklaşık bir ay önce Avrupa Birliği'ne yeniden başvuruda bulunmasının ardından Kıbrıs Türk Sanayi odası'nın AB nezdinde temasları sürüyor.

Kıbrıs Türk Sanayi odası adına Başkan ali Çıralı, geçtiğimiz hafta bu konuyla ilgili Brüksel'de görüşmeler gerçekleştirdi. Kuzey Kıbrıs'taki hellim denetiminin yapılması için Kıbrıs Türk Sanayi odası'nın yetkilendirilmesi talep edildi.

KRİZ PLANI GEREKİYOR

Kuzey'de bir denetleme mekanizması olmaması halinde, 50 civarında hellim üreticisi ile ihracat yapan 10 büyük işletmenin 'Hellim' ya da 'Hallumi' isminini kullanamayacağına dikkat çekiliyor.

Coğrafi tescil gerçekleşirken, KKTC'de denetim mekanizmasının kurulması halinde ise, 'Hellim' ya da 'Hallumi' adı yalnızca Kıbrıs coğrafyasında üretilen ürünlere verilebilecek. almanya, İngiltere, Bulgaristan, avustralya, Kanada'da da 'Hellim' ya da 'Hallumi' adını kullanan firmaların, bundan böyle bu ismi kullanamayacağı belirtiliyor.

KUZEY'DE HELLİM ADIYLA PAZARLANAMAYACAK

Bilindiği gibi, Güney Kıbrıs, Hellim ve Hallumi'nin coğrafi tescilini yapmak için yaklaşık bir ay önce Avrupa Birliği'ne başvuruda bulunmuştu.

Bunun kabul edilip yürürlüğe girmesi durumunda üretim hakkı Güney'e ait olurken, Kuzey Kıbrıs'ta imal edilen ürün 'Hellim' adıyla pazarlanamayacak.

SANAYİ ODASININ YETKİLENDİRİLMESİ İSTENDİ

Bu tescilin ardından KKTC'deki denetim konusu önem kazanıyor. Kuzey'de otoritesi bulunmayan Güney Kıbrıs'ın burada denetim yapamayacağı, bu nedenle AB'nın Kuzey'e yönelik bir görevlendirme yapması gerekliliği gündeme geliyor.

Kıbrıs Türk Sanayi odası, bu konuyla ilgili Brüksel'de görüşmeler gerçekleştirdi. Hellim denetimini yapmaları için Kıbrıs Türk Sanayi odası'nın yetkilendirilmesi talep edildi.

"BRÜKSEL'DEKİ TEMASLAR OLUMLU"

Geçtiğimiz hafta Brüksel'de 'hellim' konusunda temaslarda bulunan Kıbrıs Türk Sanayi odası Başkanı ali Çıralı, dün ülkeye dönmesinin ardından Detay'a konuştu. Ali Çıralı, Brüksel'deki temaslarının olumlu geçtiğini söyledi.

Güney Kıbrıs'ın Hellim ve Hallumi'nin coğrafi tescilini yapmak için avrupa Birliği'ne yaptığı başvurunun şuanda incelenme aşamasında olduğunu ve AB prosedürüne göre 6 aya kadar bir inceleme süresi bulunduğu belirten Ali Çıralı, süreç ile ilgili şu bilgileri verdi:

"KIBRIS'IN ÖZEl DURUMUNA FORMÜL BULUNMALI"

"AB'de dosya incelenir. Bu sürede eğer uygun bulunursa resmi gazetede yayınlanır. Tescile 3 ay itiraz süresi vardır. İtiraz olursa itirazların incelenmesi süreci başlar ve itirazlar da halledildikten sonra tescil gerçekleşir. Tabi Kıbrıs, durumu, konumu itibariyle AB içerisinde tektir. Üye devletler arasında bölünmüş olan ve otoritesinin geçmediği Kuzey Kıbrıs var. Dolayısıyla aB yasaları da yapılırken, bu özel durumlar tabi göz önünde bulundurulmadı. Kontrolün Rum Tarım Bakanlığı'nın kontrolünde olması talepleri vardır. Bu da mümkün olmayacağına göre, bu özel duruma bir formül bulunması gerekiyor. Uzun soluklu bir süreçtir. Bu mücadelemiz devam edecektir. Belki tekrar Brüksel'e gitmek gerekecek."

"ÜRETİCİLERİN MENFAATLERİ DOĞRULTUSUNDA"

Brüksel'de bu konuda taraflara bilgi verdiklerini belirten ali Çıralı, "Bir formül bulunmasını istedik. Yetkilileri bu konuyla ilgili aydınlattık. Temaslarımızın olumlu geçtiğini söyleyebilirim. Hellim konusunu, ümit ederim ki Kuzey Kıbrıs'taki hellim üreticilerinin de menfaatleri doğrultusunda bir çözüme ulaştıracağız" diye konuştu.

"KUZEY'DE HELLİM RİSKİ"

Sanayi odasına yetki verilmesi ve bu denetimleri Sanayi odası'nın uygun bulacağı akredite olacak bir kuruma denetimleri yaptırmasının istendiğini belirten Ali Çıralı, "Coğrafi tescili olan her ürünün bir de denetleme kurulu olur. Denetimden geçen ve tescile uygun üretim yapan üreticilere bu ismin kullanılması hakkı verilir.

Kuzey'de bir denetleme mekanizması olmazsa, Kuzey'deki üreticiler 'Hellim' ya da 'Hallumi' ismini kullanamayacak. Dolayısıyla Kuzey'de bir denetleme mekanizmasının oluşması gerektiğini belirttik" dedi. Çıralı, KKTC'de 50 civarında hellim üreticisi, 10 tane de ihracat yapan büyük işletmenin bulunduğunu da belirtti.

"YABANCI ÜLKELERDE 'HELLİM' KULLANILAMAYACAK"

"Coğrafi tescil demek, hellim adının Kıbrıs coğrafyasında üretilen ürünlere verilebileceği demektir.

Almanya, İngiltere, Bulgaristan, avustralya, Kanada'da da 'Hellim' ya da 'Hallumi' adını kullanan firmalar var. Bu firmalar bu ismi kullanamayacak" dedi.

belge1-002.jpg

belge2-002.jpg