Suna ERDEN 

İngiltere’deki hellim üreticileri, hellimin “menşe korumalı ürün” olarak Kıbrıs’a tescillenmesine itiraz etti. İngiltere’de yayımlanan “The Grocer” adlı dergiye konuşan İngiliz hellim üreticileri, hellim üretimiyle ilgili haklarını sonuna kadar arayacaklarını ve İngiltere’nin, Kıbrıs’tan sonra en büyük hellim piyasasına sahip olan ülke olduğunu söyledi. 

Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, hellimin sadece Kıbrıs adasına özgü bir ürün olduğunu, Avrupa Birliği’ne tescillenmesi için başvuru yapıldığını ve bu ürünün Kıbrıs adasına ait olduğunu ıspatlamak için 500 yıllık arşivler ve belgeler sunduklarını söyledi. 

Star Kıbrıs’a konuşan Çıralı, “Biz nasıl İskoç viskisi altında üretim yapamıyorsak veya başka ülkelere ait tescilli ürünleri aynı isimle üretmiyorsak hellim ismi de başkaları tarafından kullanılmamalıdır. Bu coğrafya dışında bu ismi kullanılmasını engellememiz lazımdır” şeklinde konuştu. 

MENFAATLER ZARAR GÖRECEK 

Çıralı, İngiltere’deki üreticinin isyan etmesinin doğal olduğunu ifade ederek, Hellim ismini kullanarak üretim yapan ve büyük paralar kazanan üreticinin menfaatlerinin zarar göreceğini, tescil olduktan sonra Hellim ismini kullanamayacaklarını ifade etti. 

“Herkes menfaatlerine bir zarar geldiği zaman tepki gösterir” ifadesini kullanan Çıralı, Hellim ile ilgili tescilin Avrupa Birliği resmi gazetesinde yayımlandığını, bu süre içerisinde itiraz hakları verildiğini, İngiliz üreticilerin bu süre içerisinde itiraz haklarını kullanabileceklerini ifade etti. 

Çıralı, “Sadece İngiliz üreticiler değil, Hellim ismi ile üretim yapan birçok ülke itiraz edecektir. Ancak ben itirazların reddedileceğini düşünüyorum. Çünkü bu tescilin doğasında vardır. Eğer bir ürün bir coğrafyaya tescillenmişse sadece o coğrafyada üretilen ürünlere ait olur” şeklinde konuştu. 

500 YILLIK BELGELERLE ISPATLADIK 

Çıralı, hellimin sadece Kıbrıs adasına özgü bir ürün olduğunu, AB’ye tescillenmesi için başvuru yapıldığını ve bu ürünün Kıbrıs adasına ait olduğunu ıspatlamak için 500 yıllık arşivler ve belgeler sunduklarını söyledi. Çıralı, itirazları doğal süreç olarak gördüklerini ancak hellimin Kıbrıslıların hakkı olduğunu ifade ederek şunları söyledi: 

“Hellim bizim hakkımızdır. Bizim hakkımıza saygılı olmaları gerekiyor. Biz nasıl İskoç viskisi altında üretim yapamıyorsak veya başka ülkelere ait tescilli ürünleri aynı isimle üretmiyorsak hellim ismi de başkaları tarafından kullanılmamalıdır. Bu coğrafya dışında bu ismi kullanılmasını engellememiz lazımdır.” 

TÜM HİBELER KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞINA AKTARILACAK 

Hellim ile ilgili çalışmaların yavaşta olsa devam ettiğini kaydeden Çıralı, KKTC’de alt yapı çalışmalarının başladığını, küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi için projeler hazırlandığını, ilk adım olarak küçükbaş hayvan süt fiyatlarında düzenleme yapılacağını ifade etti. 

Çıralı, TC Yardım Heyeti hibe kaynaklarının tümünün ise küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesine ayrıldığını açıkladı.