Pelin YÜKSELAY

Mesarya’nın tanınmış üreticilerinden, Çiftçiler Birliği Eski Genel Sekreteri Oğuz Ceyda’nın, hellim üretiminde ‘Kazein’ kullanıldığına ilişkin iddiası farklı yorumlara yol açtı.

Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları “Kazein yıllardır kullanılıyor” derken, Süt Endüstrisi Kurumu Müdürü Aytaç Üretici “ülkemize kazein girişi yasaktır”dedi.

Oğuz Ceyda, Diyalog TV’de katıldığı ‘Detay’ programında hellim üretiminde yaşanan sıkıntılara değinmiş ve bazı firmaların koyun sütü yerine kazein kullandığını iddia etmişti. Ceyda “‘Kazeini suya at hellim olur” demişti.   
   Konuyu araştıran Diyalog ekibi, ilginç sonuçlarla karşılaştı.

Ülkeye girişi yasak olan kazein, Avrupa Birliği ülkelerinde de kullanılmıyor. 

Sağlık açısından zararlı olmadığı iddia edilen bu madde, Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları’nın açıklamasına göre, ülkemizde yıllardır küçük baş hayvan sütü tasarrufu yapmak üzere kullanılıyor.    Ancak bu kullanım yasal değil. 

Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu Müdürü Aytaç Üretici ise, ‘kazein, yasal olarak asla ülkeye giremez ve kullanılamaz” derken, ülkemizdeki süt potansiyelinin fazla olduğunu belirtti, böyle bir kullanıma gerek olmadığının da altını çizdi.

Naimoğluları: Yıllardır kullanılıyor

Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, konuyla ilgili Diyalog’a yaptığı açıklamada, kazein maddesinin ülkemizde hellim ve yoğurt yapımında kullanıldığını, herhangi bir zararının olmadığını belirtti.     Naimoğulları, ülkemizde az olan küçükbaş hayvan sütünden tasarruf etmek için bu yola başvurulduğunu ve yıllardır bunun yapıldığını belirterek, kazeinin her hangi bir zararının olmadığını söyledi.

Kazein’in yapay protein olduğunu dile getiren Naimoğluları, özellikle süzme yoğurt yapımında, yoğurdun sıkması için küçük baş hayvan sütüne ihtiyaç bulunduğunu, bu noktada sütten tasarruf etmek için, kazein maddesinin yoğurda katıldığını belirtti.

Yıllardır Avrupa, Türkiye ve Güney Kıbrıs başta olmak üzere tüm ülkelerde bu maddenin kullanıldığını iddia eden Naimoğluları, ‘kazein kar amaçlı kullanılan bir maddedir” dedi.

Üretici kabul etmedi

Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu Müdürü Aytaç Üretici ise Naimoğluları’nın aksine kazein maddesinin ülkemizde kullanılmadığını, ithalinin yasak olduğunu söyledi. Üretici, Kazein’in keza Türkiye ve Güney Kıbrıs’ta da kullanılmadığını belirterek, ülkemizde de yasal olarak asla kullanılamayacağını ifade etti. 

Ülkemizde süt fazlalığı olduğunu da kaydeden Üretici, bu tür bir madde kullanımına gerek olmadığının altını çizdi.
Avunduk:Zararlı değil ama yasak

Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Başkanı Candan Avunduk da gazetemize yaptığı açıklamada, kazeinin sütün içinden alınan bir madde olduğunu dile getirerek, zararlı olmadığını kaydetti. Avunduk, kazeinin ülkemizde yasak olduğunu da belirterek, ne ithalatının ne de ihracatının yapılmadığını söyledi. 

Kezein nedir?

Sütte bulunan bir proteindir. İnsanlarda bebeklik döneminde bu proteini sindiren lap enzimi bulunur ama ileriki dönemlerde bu enzimi üreten gen kapatılır. Sütteki kazein proteini tutkal yapımında da kullanılabilir. Süte alerjisi olmayan birinin kazeine alerjisi olabilir. Proteinlerin bazılarında büyüme, gelişme ve canlılığın sürmesi için gerekli tüm aminoasitler bulunmaktadır. Süt proteini olan kazein de bu nitelikte olan bir proteindir ve yapışkanlık özelliğine sahiptir.