Suna Erden

Sanayi Odası Başkanı Çıralı, hellimin tescil sürecinin bir yıla kalmadan tamamlanacağını, hazırlık yapmak için vakit olduğunu, ancak kaynak eksikliğinden dolayı yavaş ilerlendiğini söyledi 

Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, hellim ile ilgili tescil sürecinin Avrupa Birliği nezdinde devam ettiğini, bir yıla kalmadan tescilin gerçekleşeceğini ancak tescilde belirtilen yüzde 20 oranında küçükbaş hayvan sütü olması şartını sağlayacak miktarın elde edilemediğini belirtti. 

Star Kıbrıs’a konuşan Çıralı, Süt Endüstri Kurumu’nun (SÜTEK) alış fiyatlarının düşük olmasından dolayı üreticilerin kuruma süt vermek yerine ya başka yerlere verdiklerini, ya da kayıt dışı sattıklarını ifade ederek, süte yapılan zam ile birlikte SÜTEK’e satılan süt oranında artış yaşandığını belirtti. 

Çıralı, “Hellimin tescil süreci devam ediyor. En geç bir yıla kadar kesinleşecektir. Hazırlık yapma şansımız vardır. Ancak daha hızlı hareket etmemiz gerekiyor. Küçükbaş hayvancılık geliştirilmeli ve sektöre teşvik verilmeli, yatırımlar için düşük faizli kredi imkânları sağlanmalı. Fakat kaynak eksikliğinden dolayı yavaş ilerliyoruz” dedi. 

ORAN ŞİMDİLİK YETERLİ DEĞİL 

Çıralı, hellimin tescilinde 100 kilo sütte yüzde 80 inek sütü, yüzde 20 keçi veya koyun sütü bulunması şartının bulunduğunu, şuanda elde olan verilere göre SÜTEK’e yüzde 20 oranında küçükbaş hayvan sütünün ulaşmadığını belirtti. 

Ülkede mevcut olan küçükbaş hayvan sayısına bakıldığında yüzde 20 oranında süt olması gerektiğini ancak bu oranın SÜTEK’e yansımadığını kaydeden Çıralı, “Yüzde 20 oranı yakalamamız lazım. İstatistiklere göre SÜTEK’e yüzde 5 veya 6 oranında küçükbaş hayvan sütü satılmaktadır. Oysaki ülkemizde yüzde 20’nin üstünde süt oranına ulaşılabilecek küçükbaş hayvan vardır” dedi. 

ÜRETİCİ KURUMA SÜT SATMAYINCA ZAM YAPILDI 

Ali Çıralı, SÜTEK’in fiyat politikası ve alış fiyatlarının düşük olmasından dolayı üreticilerin kuruma süt vermek yerine ya başka yerlere sattıklarını, ya kendileri değerlendirdiklerini ya da kayıt dışı sattıklarını ifade etti. 

Çıralı, bazı üreticilerin fiyatları düşük bulup hayvanlarını sağmadığını belirterek, bunu önlemek için daha fazla kaynak ayırmaya karar verildiğini söyledi. Çiğ süte yapılan zammın ardından SÜTEK’e satılan süt oranında artış olduğunu kaydeden Sanayi Odası Başkanı Çıralı, “İstatistiki veriler önümüzdeki ay belli olacak. Fakat kuruma satılan küçükbaş hayvan sütünde artış olduğuna dair bilgiler alıyoruz” ifadelerini kullandı. 

SÜT GÜNEY’DE DAHA PAHALI 

Bazı durumlarda zammın kaçınılmaz olduğunu kaydeden Çıralı, “Süt biradan daha pahalı” eleştirilerine karşın ise sütü bira ile karşılaştırmanın doğru olmadığını, karşılaştırma yapılacaksa Güney Kıbrıs veya Türkiye’deki süt fiyatları ile karşılaştırılması gerektiğini dile getirdi. Ali Çıralı, KKTC’de süt fiyatlarının Güney Kıbrıs’taki süt fiyatlarından daha ucuz olduğunu belirtirken, Türkiye’den ise daha pahalı olduğunu vurguladı. 

YAVAŞ İLERLİYORUZ 

Hellim tescili sürecinde hazırlık yapılması gerektiğini kaydeden Sanayi Odası Başkanı Çıralı, Tarım Bakanlığı’nda küçükbaş hayvancılığın gelişmesi için bazı çalışmalar yapıldığını ifade ederek şunları söyledi: “Hellimin tescil süreci devam ediyor. En geç bir yıla kesinleşecektir. Hazırlık yapma şansımız vardır. Ancak daha hızlı hareket etmememiz gerekiyor. Küçükbaş hayvancılığın geliştirilmeli ve sektöre teşvik verilmeli, yatırımlar için düşük faizli kredi imkânları sağlanmalı. Fakat kaynak eksikliğinden dolayı yavaş ilerliyoruz.”