Melin DOBRAN

Başkent Lefkoşa’ya bağlı Hamitköy’de, Mehmetçik Sokak’ta bulunan Reha Apartmanı sakinleri, bölgedeki kuyu sorunundan dolayı nefes alamaz hale geldiğini söyledi. Yaklaşık 10 aydan beridir kuyuların taştığını dile getiren vatandaşlar, Lefkoşa Türk Belediyesi’nin (LTB) defalarca başvurmalarına rağmen sorunları ile ilgilenmediğini söyledi. 

Vatandaşlar, defalarca vidanjör çağırarak kuyuları boşalttırdığını ifade ederek, buna kimsenin maddi gücünün dayanmayacağını dile getirdi. 

Lağım sularının apartmanın önünden yola kadar aktığını ifade eden bölge sakinleri, sineklerden ve pis kokudan oldukça rahatsız olduğunu söyledi. 

Diyalog’a konuşan bir vatandaş, “LTB başkanı ile bu konuyu iki kez yüz yüze görüştük. ‘Kaynak yok’ dedi. E o zaman bu kuyuları temizlemek kimin görevi?” diyerek tepkisini dile getirdi.

Apartman sakinleri ne dedi?

Meryem Hüseyin

“Kuyuların taşmasından dolayı etrafa pis kokular yayıldı. Ortalık sinek kaynıyor. Evimizde ne kapı ne de pencere açamıyoruz. Hem bizi hem de çocukları mikroplu sinekler ısırdı. Ben bu pislikten dolayı kanser olabilirim. Ben zaten hasta biriyim. Doktordan çocuklar için rapor aldık. 4 yıldan beridir Hamitköy’de yaşıyoruz. Yaklaşık 10 aydan beridir de bu pisliği çekiyoruz. Pis sular evimizin kapısına kadar geldi. Evden çıkamıyoruz, eve giremiyoruz. Diğer sakinler ise araçlarını evden biraz uzağa park edip eve gidiyor. Belediye ilgilenmiyor. Nasıl ki biz paramızı tıkır tıkır ödüyorsak, karşılığında hizmet vermesi gerekiyor. Mangal yakamıyoruz, dışarıda yemeğimizi yiyemiyoruz. Bir misafir geliyor kokudan dolayı geldiğine pişman oluyor.”

Hakkı Biricik

“Bu kuyular daha önce yukarıdaydı. Taştığı için aşağıya aldık. Yine doldu taştı. Alt yapı yok, uğraşan yok. Defalarca belediyeyi aradık. İlgilenmiyorlar. Hem kokusu hem de sinekler bizi rahatsız ediyor. Lağım suları apartmanın önünden yola kadar akıp gidiyor. Bu kuyuları temizletmek belediyenin görevidir. Biz her iki üç günde bir 150 lira vidanjör parası ödüyoruz. Buna kimsenin bütçesi dayanmaz. Kışın yağmur suları lağım suyunun akıp gitmesine yardımcı oluyor. Yazın daha kötü. Sıcaktan dolayı koku daha da yayılıyor. Günde üç dört kez bu kuyular taşıyor. Biz bu evlere 70 bin sterlini pis sulara basıp girmek için mi verdik? Kuyulardan insan dışkısı çıkıyor. Çok rezalet bir durum.”