Taner Ulutaş

KKTC’nin dış dünyaya açılışını sağlayan Ercan Havalimanı'ndaki Duty Free Shop’larda yaşanan pahalılık vatandaşın tepkisine neden oluyor.

Ercan Havalimanı'nda verilen hizmetin tartışılır hale gelmesinden sonra tekel konumuna getirilen, Duty Free Shop’larda satılan sigara, puro ve içkilerin market fiyatlarının da üstünde satışa sunulması vatandaşın tepkisine neden oluyor. Duty Free Shop’larda fahiş fiyatlarla satılan içkilerden elde edilen haksız kazancın yanı sıra alaminyum tüp icinde Duty Free'lerde satılan puroların da hem market fiyatlarından pahalı hem de adet olarak eksik olduğu öne sürülüyor.

Özden İldeniz isimli vatandaş yaptığı açıklamada, "14 Ağustos 2015 tarihinde  Ercan’dan, Trabzon’a giderken Henry Vintermans marka 1 kutu puro aldım. İçinde 3 adet puro olması gerekirken 2 adet puro çıktı. Bu purolar alaminyum tüp içinde bulunur ve gümrüksüz olarak Duty Free'de satışa sunulur" dedi.

Özden İldeniz açıklamasına devamla bir kutu icin benden 14.50 TL aldılar. Hâlbuki ayni puro köydeki bakkalda ve diğer marketlerde 11.50 TL’ye satılır. Pes doğrusu, yuh olsun dedim. Gümrüksüz diye halkı böyle soyuyorlar. Ancak bu soyguna da siyasiler müdahale etmeyerek göz yumuyor ifadesinde bulundu.

Turiste daha iyi hizmet verecek gerekçesi ile özelleştirildiği iddia edilen Ercan’da, gümrüksüz alan diye nitelendirilen ‘ Duty Free Shop’larda satılan içkilerin de anlaşılamaz nedenlerden dolayı marketlerden daha pahalı satıldığı öne sürülüyor.

Birçok vatandaş Free Shop’larda satın aldıkları ürünlerdeki fiyat dengesizliği nedeni ile 'Kazıklandıklarını' ileri sürerken, yetkililerin neden bu duruma göz yumduğunu anlayamadıklarını dile getiriyor. (Kıbrıs Sözcü)