12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü nedeniyle, bugün, Thalassaemia Merkezi Konferans Salonu’nda tören düzenlendi.

Törene, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ramadan Kamiloğlu, bazı sendika başkan ve temsilcileri, hastane ve bakanlık yetkilileri ile hemşireler katıldı.

Törende Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Nihat Şencan, ile Hemşirelik Hizmetleri Uzmanı İsmet Çoban birer konuşma yaptı.

Konuşmalar ardından, törende ayrıca hemşirelik görevinde 25 yılını dolduran ve emekli olan hemşirelere anı plaketi sunuldu ve basın ödülleri dağıtıldı.

ŞENCAN

Törende ilk konuşmayı yapan Nihat Şencan, hemşirelerin sorunlarına dikkat çekerek, hastanelerde son zamanlarda yaşanan şiddet olaylarına değindi ve bunları kınadı.

Hemşirelik Dairesi Yasası ve Hemşireler Birliği Yasası’nın çıkarılarak, eksik hemşire kadrolarının tamamlanmasını isteyen Şencan, hemşirelere risk ödeneği verilmesini talep etti.

Şencan, ülkede hemşireliğin çağdaş toplumlarda olan düzeye çıkarılması için gerekli çalışmaların yapılması temennisinde de bulundu.

ÇOBAN

Hemşirelik Hizmetleri Uzmanı İsmet Çoban da, Uluslararası Hemşireler Konseyi’nin bu yıl belirlediği temanın “Hemşireler: Değişim İçin Güç, Etkili Bakım, Etkin Maliyet” olduğunu belirterek, hemşirelerin kaliteli bakım sağlama, etkinlik ve verimlilik arttırma gibi görevleri olduğuna dikkat çekti.

Amerika’da yapılan uygulamalardan örnekler veren Çoban, hemşire istihdamının yeterli olmadığı yerlerde yaşanan sıkıntılara da değindi.

Çoban, ada genelinde 2005 yılında 632, 2015 yılında 740 hemşire, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde 2008’de 366, 2015’te ise 401, Temel Sağlık Hizmetlerine bakıldığında ise 2008’de 51, 2015 yılında ise 74 hemşire bulunduğunu bildirdi.

Hastanelerde açılan servisler ve her geçen gün artan hasta sayısı dikkate alındığında hemşire sayısının yetersiz kaldığını vurgulayan Çoban, ülke hemşireliği için, Uluslararası Hemşireler Konseyi’nin belirlediği temanın çok doğru olduğunu ifade etti.

Temanın sadece hemşire sayısı arttırılarak ulaşılacak bir hedef olmadığına dikkat çeken Çoban, yasaların yeniden gözden geçirilmesi, hemşirelerin rolünün her şekilde belirlenerek, hemşireler üzerindeki her türlü baskı ve kısıtlamanın kaldırılması gerektiğini söyledi.

GÜLLE

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ise, 12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü’nü kutlayarak, hemşirelerin sağlığın en önemli paydaşlarından biri, sağlık hizmetlerinin gelişmesinde en önemli faktör olduğunu vurguladı.

Teknoloji ve branşlaşmanın her geçen gün geliştiğini, bunun hastaya yansımasındaki en önemli rolün ise hemşirelere düştüğünü ifade eden Bakan Gülle, hemşireliğin zor ve onurlu bir meslek olduğunu söyledi.

Sağlıktaki sorunlara değinen Bakan Gülle, bu sorunların yanı sıra hemşirelerin de kendine has bazı sıkıntıları olduğunu kaydetti.

Hemşireler Birliği Yasası’nın önemine işaret eden Bakan Gülle, birlik oluşturulmasının, hemşirelik niteliğini daha yukarılara taşıyacağına inanç belirtti.

Yasanın geçmesinin hızlandırılması gerektiğini vurgulayan Bakan Ahmet Gülle, vardiya konusunda da sıkıntılar bulunduğunu, bunun belli bir standarda getirilmesi için ciddi düzenlemeler yapılması gerektiğini kaydetti.

Hemşirelerin nakil konusunda yaşadığı sıkıntıların giderilmesi için Nakil Tüzüğü hazırladıklarını ifade eden Bakan Gülle, bunun bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, terfilerle ilgili çalışmalar yapıldığını da belirterek, tüm bunlar yanında Sağlık Bakanlığı’nın da yeniden yapılandırılmasının gündemde olduğunu kaydetti.

İnsanların herhangi bir sağlık sisteminden değil, kaliteli, yüksek standartlı bir sağlık sisteminden yararlanmasının önemine işaret eden Bakan Ahmet Gülle, çalışmalarını bu yönde sürdüreceklerini söyledi.

Hastanelerde çok iyi hizmetler verildiğini, ancak bunun hastalara bir kalite olarak yansıtılamadığına dikkat çeken Bakan Gülle, bunun da yeniden yapılandırma gereksinimi arttırdığını vurguladı.

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, sağlıkta kalitenin yükseltilmesi, eşitsizliklerin ortadan kaldırılması, sağlık kurumlarının güçlendirilerek, etkinleştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

1431426679.jpg

1431426706.jpg

1431426707.jpg

1431426708.jpg