Hemşireler ve Ebeler Sendikası konuyla ilgili yazılı açıklama yaparak hemşire ve sağlık çalışanlarının atamalarının kamuda elzem olasına rağmen bazı mazeretlerle yapılmadığı; özel sektörde ise çalışan haklarının kısıtlı olduğu ifade edildi.

“Açılmakta olan yeni eğitim-öğretim döneminde ise her üniversiteye yüzlerce hemşirelik ve birçok branşta yine yüzlerce sağlık teknikerliği bölümlerine öğrencisi alındığını bilmekteyiz” denilen açıklamada, YÖDAK ve Sağlık Bakanlığı’nın ülkenin ihtiyaç ve şartları göz önünde bulundurularak gerek duyulan yeni sağlık personeli sayısını belirlemesi ve yeni öğrenci alımının buna göre yapılması gerektiği kaydedildi.

Açıklama şöyle devam etti:

“Kamu Hastane ve Sağlık Servislerini mevcut halini ele alırsak; çalışmakta olan ebe-hemşire sayısı 750 civarındadır. Mevcut elzem olup da doldurulmayan 100 civarında ebe-hemşire ihtiyacı ile 850 kişi doyum noktasına ulaşılacaktır. Bundan sonra kamuya atanma ancak emeklilerin ayrılması ile olabilecektir. Hemşirelik hizmetlerinin birinci elden, organize, bakım kalitesi artacak şekilde yürütülmesi  için sendikamızın da emeği ile hazırlanan Hemşirelik Dairesi Müdürlüğü yasa tasarısının yasallaşarak Hemşirelik Dairesi Müdürlüğü’nün kurulması şart olmuştur.

Özel sektörü de kapsayacak şekilde yine sendikamızın destekleri tamamlanan Hemşireler Birliği Yasası’nın meclis alt komiteden bir an önce geçirilmesi gerekmektedir.

Hemşireler Birliği’nin olmamasından dolayı özel sektörde çalışmalar ve denetlemeler yapılamamaktadır. Sayılar konusunda net çalışan arkadaşlarımızın ne sayısı nede yaşadıkları sorunların tespiti mümkün değildir. Ancak şuan ki duruma bakıldığında sayısal olarak çalışan sayıları doyum noktasındadır. Özel sektör de ebe-hemşire sendikalaşma hakları verilerek sosyal hakları arttırılmalıdır."