Akıncı, “Kıbrıs sorununda bugüne kadar hep söylendi, ‘kritiktir’ denildi ama bu defa gerçekten öyle olduğunu değerlendiriyorum” dedi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, bu sabah Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da katılımıyla Kıbrıs konusunda olağanüstü toplandı. Toplantı sabah 10.33’te başladı ve yaklaşık 4 buçuk saat sürdü.

Akıncı, toplantıyla ilgili değerlendirmesini, “Yarışmacı bir üslup değil, katılımcı bir üslupla herkes düşüncülerini aktardı” şeklinde yaptı.

Meclis Başkanı Sibel Siber ise, yararlı geçen toplantının, müzakerelerin gizliliği nedeniyle kapalı yapıldığını söyledi. Siber, “Kıbrıs sorunu toplumsal bir sorundur, ortak sorunumuzdur, bizim sorunumuzdur, o yüzden bu tür görüş ve fikir alışverişlerinin özellikle Meclis’imizde tartışılması, yaşanması önemlidir. İlerleyen süreçlerde Kıbrıs sorununa gelinen aşamayla ilgili halkımızın bilgilendirilmesi için bir genel görüşme, açık görüşme talebimiz olacak” dedi.

“YENİ YASAMA YILININ İLK OLAĞANÜSTÜ TOPLANTISI 4.5 SAAT SÜRDÜ”

Yeni yasama yılının ilk olağanüstü toplantısı olan ve Başbakanlık önergesinin kabul edilmesiyle basına kapalı gerçekleşen toplantının tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Akıncı, saat 15.00 sıralarında Meclis’ten ayrıldı.

Meclis Başkanı Sibel Siber tarafından uğurlanan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ayrılmadan önce basına açıklama yaparak, 4.5 saat süren olağanüstü toplantı hakkında kısa bir değerlendirmede bulundu.

“BURADAN İYİ BİR ÇALIŞMA YAPTIĞIMIZ DÜŞÜNCESİYLE AYRILIYORUZ”

Cumhuriyet Meclisi’nde gerçekleştirdikleri görüşmenin “verimli” ve “yararlı” olduğunu kaydeden Akıncı,  “Buradan iyi bir çalışma yaptığımız düşüncesiyle ayrılıyoruz. Yarışmacı bir üslup değil, katılımcı bir üslupla herkes düşüncülerini aktardı. Milletvekillerini bilgilendirdik, düşüncelerimizi paylaştık. Onların, düşüncülerini dinledik, sorularını yanıtladık” dedi.

Zaten müzakerelerle ilgili tutanakların Meclis’e geldiğini ve okunduğunu ifade eden Akıncı, “Anlaşılmayan konularda aydınlanmak isteyen, daha fazla bilgi isteyen milletvekilleri oldu, onları bilgilendirdik” şeklinde konuştu.

“YOĞUN SURECİ EN İYİ SAKİLDE DEĞERLENDİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Meclisten ayrıldıktan sonra da çalışmalara devam edeceğini, bu öğleden sonra müzakere heyetiyle görüşeceğini, yarın müzakereler kapsamında Rum liderle bir araya geleceğini kaydeden Akıncı, “Bu yoğun sureci en iyi sakilde değerlendirmek için çalışmaya gidiyoruz” dedi.

“HEP SÖYLENDİ, ‘KRTİKTİR’ DENİLDİ... BU DEFA GERÇEKTEN ÖYLE...”

Sabah saatlerinde Meclis’e girerken de bu açıklamayı yaptığını anımsatan Akıncı, “Gerçekten inanıyorum ki tarihi bir dönemeçteyiz, önemli bir kavşaktayız. Kıbrıs sorununda bugüne kadar hep söylendi, ‘kritiktir’ denildi ama bu defa gerçekten öyle olduğunu değerlendiriyorum” ifadelerine yer verdi.

“AKIL İŞİ OLAN FIRSATA YOĞUNLAŞMAK, BUNU GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRMEK...”

Akıncı, şöyle devam etti:

“Çok söyledim, bir kere daha söylüyorum; bunun bizim kuşağın son denemesi olduğuna inanıyorum. Bu fırsat yine yitirilirse süreç yeniden, ne zaman, nasıl başlar ve ondan sonraki süreçlerde ne konuşulur artık bilmiyorum... Ama akıl işi olan, o tür senaryolar üzerine değil, bu fırsat üzerine yoğunlaşmak ve bunu gerçeğe dönüştürmek. Hem Kıbrıslı Türklerin, hem Rumların, hem Türkiye ile Yunanistan’ın hem de bölgenin yararına olacak yeni bir Kıbrıs yaratmak mümkündür.  Kıbrıs’ın yıllardır süren kaderini değiştirmek mümkündür. Yeter ki bu isteklilik tek taraflı kalmasın, aynı arzu, niyet, gerçekçilik, aynı makuliyet Rum tarafınca da değerlendirilsin, aynı bakış acısıyla olaya yaklaşılsın. Çünkü biz bu şekilde yaklaşmaktayız ve bu doğrultuda da yolumuza devam edeceğiz.”

SİBER: “İLERLEYEN SÜREÇLERDE HALKIMIZI BİLGİLENDİRMEK İÇİN AÇIK GÖRÜŞME TALEBİMİZ OLACAK”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ardından Meclis Başkanı Sibel Siber de basına kısa bir değerlendirmede bulundu.

Meclisi bilgilendirme toplantısının yararlı olduğuna işaret eden Siber, bu tür toplantıların, yüz yüze ve soruların rahatça sorulup yanıtlarının alınabileceği görüşmeler olduğuna vurgu yaptı.

Siber, milletvekillerini bilgilendirmelerin hem kirli bilgiyi ortadan kaldırdığına, hem de vekillerin soru sormalarına imkan yarattığına işaret ederek, “Kıbrıs sorunu toplumsal bir sorundur, ortak sorunumuzdur, bizim sorunumuzdur, o yüzden bu tür görüş ve fikir alışverişlerinin özellikle Meclisimizde tartışılması, yaşanması önemlidir” diye konuştu.

Meclis Başkanı Sibel Siber, Meclis’in bugün kapalı oturum yaptığını belirterek, şöyle devam etti:

“Kapalı yapmamızın nedeni; müzakerelerin gizliliği söz konusu ve bu gizliliği ihlal etmeden daha rahat soruları sorabilir, Cumhurbaşkanımıza bu konularda yanıt vermek için bir rahatlık sağlamak içindir. Ama ilerleyen süreçlerde Kıbrıs sorununa gelinen aşamayla ilgili halkımızın bilgilendirilmesi için bir genel görüşme, açık görüşme talebimiz olacaktır.”