Girne’de faaliyet gösteren Ada Hospital isimli sağlık kuruluşunda bazı hamileliklerin yasa dışı sonlandırılmasıyla ilgili 6 sanıklı davaya Girne Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün de devam edildi. “Yasa dışı kürtaj’ davasında bu kez Ada Hospital’e iş yapan üç anestezi doktoru ve Girne Kaymakamlığı’nda görevli bir memur tanık olarak dinlendi. 

Kıdemli Savcı Erdinç Akyener, 15’inci tanık olarak Girne Kaymakamlığı’nda Doğum, Ölüm, Kimlik Bölümü’nde görevli personel N.K.’yi dinletti. Tanık N.K, ilk önce savıcı Akyener’in daha sonra da 6 avukatın sorularını tek tek yanıtladı. 

Tanık N.K, Tunçbilek Sağlık Hizmetleri yetkilileri ve kadın doğum uzmanları Verda Tunçbilek ile Fahri Karagözlü’nün kaymakamlığa ‘ölü’ doğumlarla ilgili hiçbir bilgi vermediğini açıkladı. Hastanenin sadece 56 adet ‘canlı’ doğum bildirimleri yapıldığını aktaran N.K., söz konusu belgeyi mahkemeye emare olarak sundu. 

Doktor veya hemşire bildirmeliydi

Tanık N.K, bebek doğumu veya ölümüyle ilgili kaymakamlığa, söz konusu doğumu yaptıran doktor ya da hemşirenin bildirmesi gerektiğini söyleyen N.K, bildirim kâğıdında doktorun ‘imzası’ olması gerektiğine vurgu yaptı. Tanık N.K, “bir doğumu sadece ebe de yapabilir, o ebe hastane mührü vurdurarak bize bildirim yapabilir” dedi. 

İddia Makamı tarafından davanın 16’ınci tanığı Ada Hospital ile zaman zaman iş yapan anestezist Doktor B.B.’yi dinletti. 

Tanık doktor da bir kere ameliyata girmiş…

Tanık Doktor B.B, bir keresinde de kürtaj ameliyatına girdiğini belirterek, yasal kürtajın 10 haftalık altında olan gebeliklere yapıldığını da aktardı. 2015 yılı içerisinde bir kere Girne Akçiçek Hastanesi Başhekimi Salih Beyoğlu’nun kendisini aradığını ve ‘kas gevşetici’ olan bir ilacı istediğini aktaran B.B, bu ilacın tok karnına çok acil vakalara verilen bir ilaç olduğunu söyledi. Tanık B.B., propofol ilacının ise insan vücudunda bulunmayan, dışarıdan verilen bir madde olduğunu açıkladı. 

Davanın 17’inci tanığı N.S. ise, Ada Hospital’e zaman zaman giderek, Fahri Karagözlü ile Verda 

Tunçbilek ile sezaryen doğum ameliyatlarına girdiğini ama bir sıkıntı görmediğini aktardı. 2015 Kasım sonu Aralık başında Verda Tunbilek ile bir ikiz bebek doğumuna girdiğini aktaran N.S, o doğuma Taner Okburan’ın geldiğini, Ayşegül İşbilen’in de dışarıda olduğunu belirtti. Savcılığın 18’inci tanığı Ada Hospital ile iş yapan bir diğer anestezist doktoru Ç.Ç. oldu. İki ay önce devlet hastanesinden ayrıldığını ve serbest çalıştığını aktaran Ç.Ç. Ada Hospital’e de bazı zamanlar gidip anestezi yaptığını söyledi. 

Bu arada Mahkeme dava duruşmasına devam edilmek üzere oturumu 7 Kasım Pazartesi saat 9.30’a erteledi.