Özlem ÇİMENDAL

Ülkemizde engellilere bir engel de park yerlerinde çıkarmanın önü alınamamaya devam ederken, vatandaşın da sosyal medyada engelli park yerlerine park edenleri deşifresi ve tepkisi de devam ediyor.

Ülkenin birçok yerindeki manzara değişmezken, vatandaşın tepkisine de aldırış etmeden üstüne de engellilerin haklarına tecavüz ederek arabalarını hala engelli park yerine park etmekten çekinmeyen kişilere halkın tepkisi de büyüyor.

Karşılaştıkları birçok sorun var

Ülkemizde engelli bireylerin karşılaştığı; mimari sorunlar (yolların, kaldırımların kamu ve özel sektöre ait binaların engellilerin erişimine uygun olmaması), işsizlik (yapılan araştırmalara göre engelli bireylerin büyük bir çoğunluğu iş bulmakta zorlanmaktadır), toplum tarafından dışlanma, eğitim (engellilerin çoğu mimari koşullar nedeniyle eğitim alamamaktadır), sosyalleşememe (mimari koşullar nedeniyle evinden çıkamayan engelliler sosyal hayatın içine katılamaz) gibi uzayıp giderken bir de park yeri sorunu üzerlerindeki yükü bir kat daha arttırıyor.

Caydırıcı cezalar verilmeli

Engelli park yerine park edilen araçları plakalarına kadar en açık şekilde teşhir eden vatandaşlar, “Bu ne rahatlık ve pişkinliktir. İnsan park ederken biraz utanır sıkılır. Hadi o da yok. Uyardığımızda da suçlu yine biz oluyoruz” diyerek belediyenin bu tarz kişilere en ağır cezayı kesmesi gerektiğini söylediler.

 

İstedikleri biraz empati

Bir engelli yakını, engelli bireylerin günlük hayat içerisinde yeterince zorlukla mücadele ettiklerine işaret etti ve “Engelli insanların bu ülkede yaşadıkları zorluklar yeterince onları sıkarken, böyle düşüncesiz insanların bir engel daha yaratması gerçekten üzücü. Birçok alanda karşılaştıkların zorlukların üstüne bir de belki de tek kolaylıkları sayılabilecek park alanlarında karşılarına çıkan bu sorunlar hayatlarını inanın daha çok zorlaştırıyor. Biraz empati yapaya çalışırsak eminiz her şey daha farklı olacak” diyerek isyan etti.

Kaynak: Yeni Bakış