Gündem Kıbrıs Özel - Mehmet AKTUNALAR

Geçtiğimiz hafta Cuma gününden itibaren Brent türü ham petrolün varil fiyatının bir anda yükselişe geçmesiyle birlikte tüm dünyada akaryakıt fiyatlarına tekrardan zam uygulanıyor. Petrol varil fiyatındaki artışla birlikte Türkiye güne akaryakıt fiyatlarına yapılan 9 kuruş zam ile uyanırken, ülkemiz bugüne itibariyle benzine 4, motorine ise 9 kuruşluk indirimle başladı.

TÜM DÜNYADA PETROL VARİL FİYATI %12 ARTTI

Aylardır düşen Brent türü ham petrolün varil fiyatı, geçtiğimiz haftadan itibaren yaklaşık yüzde 12 yükseldi; 2 Şubat Pazartesi günü ise 55 doların üstünü gördü.

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, geçtiğimiz Cuma günü yaklaşık yüzde 7 artarak haftayı 52,38 dolardan tamamladıktan sonra 2 Şubat Pazartesi günü de yükselişini devam ettirmişti.

Pazartesi Günü Asya piyasasında 51,47 dolardan başlayan ve zayıf gelen imalat verileri ile 51,38'e gerileyen Brent petrolün varil fiyatı Avrupa piyasalarının açılmasıyla birlikte yükselişe geçerek yaklaşık yüzde 5 artışla 55,47 doları görmüştü. Bu da son iki günde yüzde 12'lik artışa karşılık gelmişti. Ancak fiyat daha sonra 53,69 dolara gerilemişti.

TÜRKİYE’DE BENZİN VE MOTORİNE ZAM

Petrol varil fiyatlarının artışıyla birlikte Türkiye’de benzinin litresine 14 kuruş, motorinin litresine 9 kuruş zam geldi.

Dünyadaki Petrol fiyatlarındaki yükselişin ardından Türkiye’de de benzin ve motorine zam uygulandı.

Türkiye’de motorin 9 kuruş, benzinin litresi de 14 kuruş arttı. Böylece Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarında iki günde toplam 16 kuruş zam yapıldı.

Böylece 95 oktan benzinin litresi İstanbul'da ortalama 4,19 TL'den 4,33 TL seviyelerine, Ankara'da ortalama 4,20 TL'den 4,34 TL seviyelerine yükselmiş oldu.

Motorinin fiyatı ise İstanbul'da 3,75 TL seviyesine, Ankara'da 3,81 TL seviyesine çıktı.

KKTC’DE İSE TAM TERSİNE İNDİRİM

Dünyadaki Petrol fiyatlarında yaşanan yükselişe nazaran ülkemizde ise akaryakıt fiyatlarında indirime gidildi.

Dün Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı akaryakıt fiyatlarındaki düzenlemeyle yeniden indirime gidildiğini duyurarak, benzin grubunda 4, Euro Dizel, motorin ve gazyağında ise 9 kuruşluk indirim yapıldığını açıkladı. Böylece ülkemizdeki akaryakıt fiyatlarında yapılan indirim ile 95 oktan benzin 2.99’dan 2.95’e, 98 oktan benzin 3.18’den 3.14’e, Euro dizel 3.06’dan 2.97’ye motorin ve gazyağı ise 2.67’den, 2.58’e düştü.

PEKİ BU NEYİN İNDİRİMİ?

Tüm dünyadaki petrol borsalarında petrolün varil fiyatı artış gösterirken, Türkiye’de de akaryakıt fiyatlarında artış görülürken ülkemizde akaryakıt fiyatlarında düşüş yaşanması birçok kesim tarafından şaşkınlıkla karşılandı.

Dünyadaki yaşanan artışlarla birlikte tüm dünyada da benzinin litre fiyatında artış göstermesi üzerine ülkemizde bunun tam tersi bir durumla indirim görülmesi, 'Bu neyin indirimi?' sorularını da akıllara getiriyor.

Halkımız, tarafından şaşkınla karşılanan bu indirimin; kısa süre içerisinde yerini artışa bırakacağı düşüncesinde. Halkımız ilerleyen günlerde yapılan indirimlerin aksine yüksek miktarda zam yapılacağı endişesini yaşıyor.

Tüm dünyadaki artışa nazaran ülkemizdeki yaşanan indirimlerin devam edip etmeyeceği ise ilerleyen günlerde belli olması bekleniyor.