“DOĞRU KARAR”: Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Mustafa Akıncı’ya destek veren CTP ile ilk turdan itibaren Akıncı’yı destekleyen, TDP ve BKP, Nami’nin müzakereci olarak görevlendirilmesini olumlu karşıladı. Üç partinin de yetkilileri, bilgi birikimi ve tecrübesi nedeniyle Nami’nin doğru bir karar olduğuna işaret etti

TAKİBE ALINDI: Seçimlerde 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na destek veren UBP ve DP-UG’nin yetkilileri ile milletvekilleri ise Özdil Nami konusuna tekmili yaklaştı. Her iki partinin temsilcileri Nami’yi tecrübe ve birikim olarak yeterli gördüğünü ifade etse de görevi süresince atacağı adımların takipçisi olacaklarını kaydettiler

EN UMUTSUZ TATAR: Seçim sürecinde Akıncı’ya en sert eleştirileri dile getiren UBP Milletvekili Zorlu Töre, “Taktir Cumhurbaşkanı’nın. Yapabileceğinin en iyisini yapmaya çalıştı” yorumuyla yetindi. Nami’nin müzakereci olarak görevlendirilmesine en sert tepki Tatar’dan geldi. Tatar, “İkisinin görüşü birbirinden farklı. Türkiye ile nasıl uyum sağlayacaklar endişeliyim” dedi

Duyu ALAN

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın müzakereciliğe Dışişleri Bakanı Özdil Nami’yi atayacağını açıklaması kendisine destek veren ve kendisi ile yarışan 3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na destek veren milletvekilleri ve siyasi parti yetkilileri tarafından değerlendirmeye alındı.

Seçim sırasında Mustafa Akıncı’ya destek veren parti yetkilileri ile milletvekilleri, Özdil Nami’nin atanmasını bilgi birikimi ve hali hazırda yaptığı görev nedeni ile olumlu olarak değerlendirdi.
Ulusal Birlik Partisi ve Demokrat Parti yetkilileri ve milletvekilleri ise Nami’nin müzakereci olarak atanmasına temkinli yaklaştı.

DP-UG Genel Sekreteri ve Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy, atamaya ilişkin değerlendirmesini “Hayırlı olsun” şeklinde özetlerken Milli Eğitim Bakanı DP-UG Girne Milletvekili Özdemir Berova ise Nami’nin geçmişte de müzakere heyetlerinde yer aldığını belirterek, takdirin Cumhurbaşkanı’nda olduğuna vurgu yaptı.

Nami’nin müzakereci olarak atanmasına en sert tepkiyi ise Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar gösterdi.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin fikirlerinin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile ters olduğunu savunan Tatar, “Her ikisinin görüşü de birbirleri ve Türkiye ile ters nasıl bir uyum ortaya çıkacağı konusunda endişeliyim” dedi.

Seçim kampanyası döneminde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya en sert eleştirileri getiren UBP Milletvekili Zorlu Töre, görevlendirmeyi olumlu karşıladı.

Töre, izlediğim kadarı ile Sayın Cumhurbaşkanı yapabileceğinin en iyisini yapmaya çalışmıştır” yorumunda bulundu.

Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan da Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın kararına saygı duyduklarını belirterek, “Bizim için önemli olan Sayın Akıncı’nın seçim kampanyası sürecinde ortaya koyduğu dört boyutlu vizyonun hayata geçirilmesidir. Günün sonunda Sayın Nami de heyette yer alan diğer isimler de bu toplumdan onay alan vizyon çerçevesinde hareket edecektir” dedi.

İzbul: Çözüm umutları yeniden yeşerdi

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Girne Milletvekili Dr. Salih İzbul, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Kıbrıs’ta toplumlar arası görüşmeler sürecinde kendisini temsil etmek üzere yeni müzakereci olarak Dışişleri Özdil Nami’yi atayacağı yönündeki kararını “çok olumlu bir adım” olarak değerlendirdi.

İzbul, “Kıbrıs konusunda artık barışçı biri Cumhurbaşkanlığı makamına geldi. Sayın Özdil Nami gibi de bu konuda epey emeği, birikimi olan birini görüşmeci olarak ataması çözümün bu derece dillendirildiği bu dönemde bana göre çok olumlu. Umut ediyorum ki bu yıl içerisinde yine olumlu adımlar atılır. Federal çözüm yanlısı bir ekibin tekrardan iş başına gelmesi ayrıca bu konunun ne kadar önemsendiğini de göstermektedir” dedi.

“Kıbrıs Türk halkının üzerindeki 5 yıllık ölü toprağı kalktı” diyen Dr. Salih İzbul, çözüm umutlarının yeniden yeşerdiği bir döneme daha girildiğini söyledi.

Şahali: Çok yerinde bir karar

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın müzakereci olarak Dışişleri Özdil Nami’yi atayacağı yönündeki kararını olumlu karşılayarak “Çok yerinde bir karar olmuş” dedi.

Şahali, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın dört boyutlu vizyonunu ve görevi süresince neler yapacağını vaad ederek seçildiğini ve aldığı yüzde 60’lık halk desteğinin de Akıncı’nın vizyonunun onayı olduğunu söyledi.

Erkut Şahali, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin ise gerek müzakerecilik deneyimi gerekse siyasi çizgisi ile Akıncı’nın vizyonu ile uyum içerisinde olduğunu ifade etti.

Şahali, şunları söyledi: “Sayın Akıncı’nın hedefinde hızlı ilerleme var. Sayın Nami, Dışişleri Bakanı olarak konuya hakimdir ve bu konuda kamuoyuna yansımamış bilgi, bikrime sahiptir. Sayın Akıncı, bu kararı ile dosyaya haklim bir müzakereci ile hızlı yol alma hedefini yansıtmıştır. Beklentimiz Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın vizyonuna, hedeflerine uygun ekibi ile görevini yerine getirmesidir. Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar açısından da esas ihtiyaç Kıbrıs sorunun çözümüdür. Çözüm konusundaki isteği şüphesiz olan Sayın Akıncı’nın çözüm hedefli çalışması tüm Kıbrıs için hayırlı olacaktır.”

Taçoy: Hayırlısı olsun

Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Sekreteri, Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin müzakereci olarak atanmasını olumlu karşıladı.

“Ülkemiz adına hayırlısı olsun” diyen Taçoy, “İnşallah ülkemize faydalı olur. Özdil Nami, bu konuda tecrübeli bir arkadaşımızdır. Öte yandan Sayın Nami’nin, gerek görüşmeci sıfatında gerekse yurt dışı ilişkilerinde kapasitesini ben şahsen bilmekteyim. Ben Sayın Nami’nin kendisine verilecek bu görevi en iyi şekilde yapacağından eminim. Bu çalışmalar bizler tarafından da takip edilecek” dedi.

Özyiğit: Sürece olumlu katkı sağlayacaktır

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin Kıbrıs konusunda geçmişte müzakereci olarak bir bilgi birikimi edindiğini ve belli bir tecrübeye sahip olduğunu belirterek yeniden müzakereci olarak atanmasının doğru bir karar olacağını ifade etti.
Özyiğit, “Sayın Akıncı, eminim geniş bir değerlendirme yapmıştır. Sayın Özdil Nami, 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat döneminde de müzakereci olarak görev yapmıştır. Şimdi de Dışişleri Bakanı görevini yapmaktadır. Dolayısıyla gerek tecrübesi ve birikimi gerekse siyasi kimliği bakımından Sayın Nami’nin yeniden müzakereci olarak atanması doğru bir kadardır” dedi
Cemal Özyiğit, “Ben eminim ki, Sayın Nami’nin müzakereci olması yeni başlayacak olan müzakere sürecinde çok yararlı olacaktır” şeklinde konuştu.

Tatar: İlginç bir görevlendirme

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, Cumhurbaşkanlığı seçimi süresince müzakerecinin kim olacağı yönünde bir konunun gündeme getirilmediğini, ifade ederek, “Cumhurbaşkanı Akıncı’nın 30 kişilik bir heyetim var dediğini hatırlıyorum. Şimdi de müzakereci olarak Sayın Özdil Nami’yi atayacağını açıkladı. Dolayısıyla Sayın Nami’nin müzakereci olması birileri tarafından empoze edildiyse eğer bu ne kadar Sayın Akıncı’nın dik duruşu ile bağdaşır tartışılır” dedi.

“Seçim öncesi böyle bir pazarlık yapıldıysa bu ne kadar ahlaklı ve etik olur ben sorgularım” diyen Tatar, şunları söyledi: “Sayın Özdil Nami, elbette Kıbrıs konusunda daha önceden de müzakerecilik yapmış biri olarak tecrübeli biridir. Fakat son dönemlerde özellikle Navtex ve Maraş konusunda ve tabi ki Türkiye’nin de etkisi ile Sayın Nami, olumlu bir takım açıklamalar yapmıştır. Hatta biz bu hususta parti içi yaptığımız konuşmalarda, değerlendirmemizde Sayın Nami için ‘en nihayetinde bizim görüşümüze geldi’ dedik. Dolayısıyla Sayın Özdil Nami’nin müzakereci olarak atanmasını ilginç buldum. Sayın Nami, bütünlüklü çözümden bahsediyor, Sayın Akıncı’nın ise farklı görüşleri vardır. Dolayısıyla ayrıntılarda ilk günden Sayın Akıncı ile Sayın Nami arasında görüş farklılığı ortaya çıkacak. Bu farkı nasıl çözecekler merek ediyorum. Ben ikisine de şimdiden başarılar diliyorum.”

Töre: Cumhurbaşkanı yapabileceğinin en iyisini yapmaya çalışmıştır

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın tercihine saygı duyduğunu belirterek “Bir harmanlama yapılarak böyle bir görevlendirme olmuştur ve izlediğim kadarı ile Sayın Cumhurbaşkanı yapabileceğinin en iyisini yapmaya çalışmıştır” dedi.
“İşin daha çok başındayız” diyen Zorlu Töre, müzakere heyetini de Cumhurbaşkanı Akıncı’nın çalışmalarını da yakinen takip edeceklerini belirtti.

Töre, “Rum tarafının çok aşırı istekleri mevcuttur. Bence 2015 yılı içerisinde uzlaşma beklentileri hayaldir. Dış karışmacılık ve dayatmalar gerek Amerika ve Avrupa Birliği tarafından yapılabileceği izlenimi vardır. Bu da çok tehlikeli bir durum olabilir. Biz Ulusal Birlik Partisi olarak devlete, egemenliğe, eşitliğe, iki kesimliliğe, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisine, halkımızın göç ettirilmemesine özen gösteriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı ile Sayın Dışişleri Bakanı’nın çok farklı görüşleri olduğu biliniyor. Dolayısıyla anavatan Türkiye ile Dışişleri Bakanı Müzakereci Özdil Nami ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın nasıl bir uyum sağlayacağı şuan için bilinmiyor. Bekleyip göreceğiz” diye konuştu.

Berova: Hayırlısı olsun

Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Girne Milletvekili Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Kıbrıs’ta toplumlar arası görüşmeler sürecinde kendisini temsil etmek üzere yeni müzakereci olarak Dışişleri Özdil Nami’yi atayacağı yönündeki kararını olumsuz karşılamadı.

Berova, “Takdir Sayın Cumhurbaşkanınındır. Sayın Cumhurbaşkanı, ekibini kendisi seçecektir. Sayın Özdil Nami, geçmişte de müzakere heyeti içerisinde yer almış birisidir. Konuya yabancı değil. Ben hayırlısı olsun diyorum” şeklinde konuştu.

Korkmazhan: Saygı duyuyoruz

Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın kararına saygı duyduklarını belirtti.

Önemli olan Sayın Akıncı’nın ortaya koyduğu dört boyutlu vizyonun hayata geçirilmesidir” diyen Korkmazhan şöyle konuştu: “Sayın Akıncı’nın kendi tercihi ve kararıdır, biz de saygı duyuyoruz. Pek tabii ki Sayın Akıncı, kendisine bir heyet kuracaktır. Seçim kampanyası boyunca ortaya koyduğu gibi Sayın Akıncı, tüm toplumun Cumhurbaşkanı olacak, ekibini oluştururken de tüm renkleri kucaklama yönündedir. Bizim için önemli olan Sayın Akıncı’nın seçim kampanyası sürecinde ortaya koyduğu dört boyutlu vizyonun hayata geçirilmesidir. Günün sonunda Sayın Nami de diğer heyette yer alan isimler de bu toplumdan onay alan vizyon çerçevesinde hareket edecektir.”