Pelin Yükselay

Kuzey Kıbrıs’ın kanayan yarası olan ölümlü trafik kazaları her geçen gün artarak devam ediyor. Uzmanlar, her yıl onlarca ocağa ateş düşüren ölümlü kazalara neşter vurmak için ülkedeki trafik kurallarının ivedi olarak gözden geçirilmesi, bunun içinde siyasi irade gerektiğini belirtiyor. 

Diyalog muhabirine konuşan Emekli Trafik Polis Müdürü Özdemir Uzuner, tüm ana yollara 4’er kişiden oluşan 7-24 Polis trafik devriyesi koyulması gerektiğini söyledi. Alınması gereken çok önlem olduğunu ancak bunların uzun vadede hayata geçecek önlemler olduğunu belirten Uzuner, en acil ve en kolay şekilde yapılacak olan şeyin devriye sistemi olduğunu kaydetti. 

Yıllardır devriye sisteminin hayata geçmesi gerektiğini kaydettiklerini belirten Uzuner, artık ‘yeterli personel yok’ söylemlerinin arkasına sığınılmaması gerektiğini söyledi. Uzuner, oluşturulacak olan devriyelerin trafik kazalarını büyük ölçüde azaltacağını düşündüğünü de sözlerine ekledi. Polislerin trafikte gördükleri her türlü olumsuzluğa müdahale etmeleri gerektiğini kaydeden Uzuner, bir an önce adım atılması gerektiğini ifade etti.

“Kriz masası kurulmalı”

Bunun yanında altyapı ve çevre gibi trafik kazalarına sebep olan diğer faktörlerinde iyileştirilmesi için bir plan hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden Uzuner, en kısa zamanda trafikte kriz masası kurulması gerektiğini vurguladı. 

“Herkesin ölmesini mi bekliyorsunuz?”

Sözlerinin devamında hükümete de çağrıda bulunan Uzuner, yetkililere, ‘ne bekliyorsunuz, herkesin ölmesini mi, herkesin canının yanmasını mı’ diye sordu. Meydana gelen kazalar karşısında üzüldüğünü de sözlerine ekleyen Uzuner, oluşan bu durumu, Kıbrıs halkının hak etmediğini söyledi.

“Trafik mahkemesi kurulsun”

Sözlerinin devamında trafik mahkemeleri kurulması gerektiğini de ifade eden Uzuner, ‘trafik mahkemelerinin kurulmasıyla, cezaların kısa zamanda suçluya verilmesini sağlanacak. 2 ay içinde suçlu yargılanacak ve cezasını almış olacak. Ceza ne kadar erken verilirse, o kadar etkileyici ve caydırıcı olur. Geciken ceza caydırıcılığını yitirir” diye konuştu.

Sürücülere de birçok görev düştüğünü söyleyen Uzuner, özellikle aşırı sürat ve seyir halindeyken cep telefonuyla konuşmak suçlarına değindi. Uzuner, süratli araç kullanmanın da, seyir halinde cep telefonuyla konuşmanın da cezasının ehliyete ve araca el konulması olduğunu kaydetti.
Sözlerinin sonunda trafikte eğitimin şart olduğunu da vurgulayan Emekli Trafik Polis Müdürü Özdemir Uzuner, hiçbir şeyin insan canından kıymetli olmadığının altını çizdi.
Uzmanlar, ülkenin kanayan yarası olan ölümlü kazalara neşter vurmak için trafik kurallarının ivedi olarak gözden geçirilmesi gerektiğini belirtiyor.