Özge Kizir

Emekli Trafik Polis Müdürü Özdemir Uzuner, trafik konusunda yapılan çalışmaların ve denetlemelerin yeterli olmadığını vurguladı. Haberal Kıbrıslı gazetesine değerlendirmede bulunan Uzuner, polisin hem denetim hem noksanların gözlenmesi açısından yollarda olması gerektiğini kaydetti. Uzuner, gelişmiş ülkelerin can ve mal kaybı en yüksek alan olduğu için trafiğe büyük önem verdiğini belirterek “Bizde hesap veren de yok, soran da yok” dedi.

Kıbrıs küçük bir ülke olmasına karşın donanımlı insan sayısının yüksek olduğunu ve bundan yararlanılması gerektiğini dile getiren Uzuner, “Kendi kendimize yazık ediyoruz” diye konuştu.

“Polisin yarısı hayvancıların eyleminde”

Polisin denetim ve noksanları tespit için daima yollarda olması gerektiğine dikkat çeken Uzuner, “Poliste arabalar fazla, ama personel anlamında yeterli eleman yoktur. Dün ve önceki gün yaşanan Lefkoşa’daki durumda(hayvancıların eylemi) polisin yarasını bu maksat için kullanmak zorunda kaldılar. İhlal ediliyor. Trafiğin ihlal ve ihmal edilmemesi gerekir. Çünkü hep can ve mala zarar verir” dedi.

“Gelişmiş ülkeler en çok trafiğe ehemmiyet verirler”

Bugün bütün gelişmiş ülkelerin, can ve mal kaybı en yüksek alan olduğu için en çok trafiğeönem verdiklerini vurgulayan Özdemir Uzuner,“Bizde maalesef bu yoktur. Kimsede hesap vermiyor. Vermeyi geçtim kimse hesap sormuyor. Örneğin, Gönyeli çemberinin15 senedir sorunlarını dinliyoruz. Acil olarak bir kaçış yolu yapılamaz mıydı? Çok az paraya sol şeritleri kaçış yolu yapardık. En azından trafiğin biraz daha rahat akmasını sağlardık” ifadesini kullandı.

“En süratli arabalar polise verilmeli”

Dış ülkelerde en süratli arabaların polise verildiğini belirten Uzuner, “1959 yılında ne zaman ki EOKA biraz hafifledi, o zamandan bu ana yollara ana yollar devriyesi konulmuştu. En süratli arabaları kullanırlardı. Araba yoldan geçtiğinde onu durdurman gerekiyor. Onun peşine düşmen ve yakalaman gerekir. Prensip budur. 1960’ta ileri ülkeler seviyesinde olduğumuzu iddia ederdik. O zaman bunu asla kabul edemezdim, ama 2016 yılında gel gör ki, o seviyeye indik ve bu durum beni kahrediyor” dedi.

“Yolar affedici olmalı”

Trafikle ilgili Komisyon oluşturularak kurularak kaza nedenlerinin araştırılması gerektiğini kaydeden Uzuner, sadece insan hatası üzerinde durulmaması gerektiğini belirterek yolların yetersizliğine de dikkat çekti.Uzuner, “Sadece sürücü değil, yol da suçludur” diyerek yolların “affedici şekilde uygun yapılması” gerektiğini söyledi.