Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı açtığı "ucube" davasında 10 bin TL manevi tazminat almaya hak kazanan heykeltıraş Mehmet Aksoy hakkında, "Haram parayı heykele yatırmam" sözleri nedeniyle iddianame hazırlandı.

Heykeltıraş Mehmet Aksoy'un Kars'ta yıktırılan "İnsanlık Anıtı" için "ucube" dediği gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a açtığı manevi tazminat davası 3 Mart 2015 tarihinde sonuçlanmış, mahkeme Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 10 bin TL manevi tazminat ödemeye mahkum etmişti.

Heykeltıraş Aksoy, henüz Yargıtay'ca kesinleşmeyen bu kararın ardından gazetecilere verdiği röportajda davadan kazandığı parayla heykel yapmayacağını belirterek" Haram parayı heykele yatırmam" şeklinde sözler sarf etmişti. Aksoy'un bu sözleri üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayette bulundu. Şikayeti işleme koyan savcılık, Aksoy hakkında başlattığı soruşturmayı tamamlayarak iddianame hazırladı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosunca hazırlanan iddianamede, Aksoy'un henüz kesinleşmeyen karardan yola çıkılarak kendisine sorulan "Davada kazandığınız parayla yeni heykeller yapacak mısınız?" sorusuna "Haram parayı heykele yatırmam" şeklindeki yanıtına yer verildi.

"HAVADAN GELEN PARA OLDUĞUNDAN BU TABİRİ KULLANDIM

İddianamede Aksoy'un soruşturma aşamasında alınan ifadesine de yer verildi. Aksoy ifadesinde "Meslek hayatım boyunca yaklaşık 10 Bin ton taşı yonttum. Yaptığı iş ciddi emek isteyen bir iştir. Buradaki kastım Cumhurbaşkanı'na hakaret değildir. Bu paranın havadan gelen, herhangi bir emek ve ter karşılığı kazanılan bir para olmadığından bu tabiri kullandım" diyerek üzerine atılı suçlamayı reddetti.

"CUMHURBAŞKANININ, KAZANCINI GAYRİMEŞRU YOLLARDAN ELDE ETTİĞİ İMA EDİLMİŞTİR"

İddianamede, "Haram parayı heykele yatırmam" şeklindeki ifadeyle Cumhurbaşkanı'nın kazancını gayrimeşru yollardan elde ettiğinin ima edildiği ifade edildi. Savcılık bu sözlerinden ötürü Aksoy'un Cumhurbaşkanı'na hakaret suçundan 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etti.