Avukat Barış Mamalı, Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne açıklamalarda bulunarak hintkeneviri (Cannabis) bitkisinin yapılan yüzlerce bilimsel araştırma neticesinde 250 tür hastalığa tedavi sağladığını, bugün birçok ülkede sağlığa faydası olduğu gerekçesiyle kullanımının serbest bırakıldığını, ancak KKTC’de bu bitkinin tasarruf edilmesi dahil ağır bir suç olduğunu ifade ederek, kanser hastalığı tedavisinde mucizeler yaratan bu bitkinin kullanımının bir an önce yasallaşması ve bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiğini vurguladı. 

Öte yandan konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Psikiyatrist Prof. Dr. Mehmet Çakıcı ise Cannabis bitkisinin dünyada işlenmiş yani ilaç haline getirilen şekli (cannabis oil) ile kanser tedavisinde kullanıldığını, bununla ilgili bilimsel yayınların bulunduğunu ancak “ Cannabis Hint Kenevirinin işlenmemiş haliyle kullanılması durumunda bağımlılık sorunuyla karşılaşılacağını bunun ayırt edilmesi gerektiğini söyledi. 
Barış Mamalı 

"Kanser Hastaları Mucizevi Bitkiden Yararlanmalı"

“Hintkeneviri bitkisinin kullanımı tedavi amaçlı bugün birçok ülkede serbest bırakılmıştır diyen Mamalı,  10 Nisan tarihinde Arjantin hükümetinin hintkeneviri kullanımını serbest bıraktığını ve bu bitkiye ulaşımda hiçbir engele tabi olmamasına hükmettiğini belirterek şunları kaydetti; 

“KKTC’de bu bitkinin tasarruf edilmesi dahil ağır bir suçtur ve hapse girilmesine neden olmaktadır. Bu yanlıştan bir an önce dönülüp ülkemizdeki özellikle kanser hastalarının da bu mucizevi bitkiden faydalanması gerekiyor.  

Cannabis’in insan sağlığına bir zararı olmadığı görüşünü benimsediğini belirten  Mamalı, cannabis’te bulunan bitki yağı özünün kanseri tedavi ettiğini açıkladı. 

Güney Kıbrıs’ta Cannabis’in kullanıldığını ve yasallaştırıldığını belirten Mamalı, sağlık açısından kullanımının da serbest bırakıldığını hatırlattı. 

Mamalı, dünyanın birçok ülkesinde normal kullanımı ve sağlık açısından kullanımının serbest hale geldiğini ifade etti. 

"Küresel Şirketlerin Çıkarı Uğruna Bu Bitkiyi Yasakladılar"

Kürsel şirketlerin çıkarları uğruna şifa dağıtan bu bitkiyi yasakladıklarını belirten Mamalı, bu bitkinin kullanımı ile ilgili belli bir kesimin kendi çıkarları ve ticari kazançları uğruna medyayı da kullanarak hintkeneviri bitkisini bir günah keçisine çevirdiklerini söyledi. 

"İnsana ve Çevreye Olan Faydaları Var, Ancak Bizde Halen Yasak"

Yaptığı araştırmalar neticesinde Hint Keneviri (Cannabis/Marijuana/Gannavuri)’nin faydaları bulunmaktadır diyen Barış Mamalı yaptığı araştırmanın bazı detaylarını paylaştı. 

1. Marijuana, AİDS ve kanser tedavisinde kemoterapi ve radyasyon etkisini azaltma özelliğine sahiptir.

2. Bu Ot, kanser hücrelerini öldürmek yanında romatizma, kalp, sara, astım, mide, MS, uykusuzluk, psikoloji, omurga rahatsızlıkları gibi en az 250 hastalıkta kullanılmaktadır.

"Araştırmaların Sonucu Beyine Zarar Olmadığını Gösteriyor"

Cannabis konusundaki araştırmalarıyla bilinen Dr. Stacey Gruber tarafından ileri teknoloji kullanılarak yapılan incelemelerde bugüne değin tıp litratüründe cannabisle alakalı herhangi bir “doz aşımı” vakasına rastlanmadığı gibi bu anlamda kayda geçmiş hiçbir “ölüm olayı” da bulunmamaktadır. Oysa normal ilaçların kullanımındaki doz aşımından ötürü  her 19 dakikada 1 kişinin hayatını kaybettiği resmi olarak raporlanmıştır.

"İnsanın Ölümüne Yol Açan Alkol ve Sigara Serbestçe Tüketiliyor"

İnsan sağlığı açsından büyük sakıncaları olan alkol ve sigaranın serbestçe tüketildiğini belirten Mamalı yapılan araştırmalardan örnekler verdi.

“Lancet dergisinde 2007 yılında yayınlanan bir araştırmada, bağımlılık yapıcı maddeler “kullanıcılara olan zarar” (bağımlılık, mortalite ve zihinsel işlev bozukluğu gibi) ve “başkalarına zarar” (örneğin, suç, çevresel hasar ve uluslararası zararlar gibi) iki ana kategoride karşılaştırılmış ve buna göre“alkol”, eroin, kokain gibi maddeler ilk sıralarda yer alırken, Cannabis daha aşağılarda, klinik kullanımda yer alan benzodiazepin, metadon gibi ilaçların yanında yer almıştı”. 

"En Az 250 Tür Hastalığı Tedavi Eden Bu Bitki Yasaklanmıştır"

Tıbbi kullanımı giderek artan bu ilacın multipl skleroz, HIV, epilepsi, kanser, artrit, glokom ve ölümcül hastalıkların son döneminde kullanımı ile ilgili olarak giderek artan sayıda bilimsel çalışma yapılmaktadır. Halen Marijuana ile ilgili 300'ün üzerinde klinik tedavi çalışması yürütülmektedir. Bugüne değin 250 çeşit tıbbi rahatsızlığı belirli ölçülerde tedavi ettiği ortaya çıkmıştır. 

"Kanser Tedavisinde Mucizeler Yaratmaktadır"

Amerika, İspanya ve İsrail’de son yıllarda yapılan araştırmalar neticesinde Marijuana’nın (Cannabis/Hint Keneviri)kanser hücrelerini öldürdüğü uzmanlarca tespit edilmiştir. Bu mucizevi bitki bugün yaşlıların ağrılarını dindirmek, akıl zayıflığını gidermek, iştahlarını artırmak ve ellerinin titremelerini durdurmak için yoğun şekilde kullanılmaktadır.

Cannabis kanser hastalarında oluşan mide bulantısı ve kusmayı azaltıp iştah açmayı sağlayan “tek ilaçtır”. 

Mehmet Çakıcı 

Hint Keneviri (Cannabis) İşlenmiş Olarak Sadece Kanser Hastalarında Kullanılmalı

Psikiyatrist Prof. Dr. Mehmet Çakıcı ise Cannabis bitkisinin dünyada işlenmiş yani ilaç haline getirilen şekli ile kanser tedavisinde kullanıldığını, bununla ilgili bilimsel yayınların bulunduğunu söyledi. 

Cannabis bitkisinin kullanımı konusunda çok önemli bir ayırım olduğunu kaydeden Çakıcı, bu bitkinin kafa yapmak tabiri ile serbestlik getirilerek kullanılmasın son derece yanlış olacağını, sadece kanser hastalarında denetimden geçirilerek kullanılması gerektiğini belirtti.

Cannabis bitkisinin kanser hastaları için devlet kontrolünde ilaç ve eczacılık dairesi denetiminde kullanılmasının önemini vurgulayan Çakıcı, bu bitkinin tamamen yasal hale gelmesi gibi popülist açıklamalara katılmadığını tamamen yasal hale gelme durumunun tehlike arz ettiğine işaret ederek şunları söyledi;

“Cannabis Hint Kenevirinin işlenmemiş haliyle kullanılması durumunda bağımlılık sorunuyla karşılaşılacaktır. Kişilik değişikliği, akıl hastalığı dahil büyük riskler taşımaktadır. Bu bitkinin kullanımının tamamen serbest hale gelmesini, kanser hastalığı gibi ciddi bir tedavi süreci için kullanılmasını bilimsel olarak kesinlikle sakıncalı buluyorum.