Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin, Baf bölgesindeki Hirsofu köyünde bulunan su değirmeninde yürütmekte olduğu konzervasyon çalışmasının sona ermesi dolayısıyla köyde etkinlik düzenlendi.

Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Kıbrıslı Türk Eş Başkanı Ali Tuncay tarafından yapılan açıklamaya göre, etkinliğe Kültürel Miras Teknik Komitesi, Avrupa Komisyonu ve UNDP-PFF üyeleri ile 100’e yakın Hirsofu köyü kökenli Kıbrıslı Türk katıldı.

Etkinlikte ilk konuşmayı yapan Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Kıbrıslı Türk Eş Başkanı Ali Tuncay, kültürel mirasın artık çatışmanın değil, işbirliğinin bir aracı haline geldiğini belirtti. Tuncay, Kültürel Miras Teknik Komitesi çerçevesinde yürütülmekte olan çalışmaların, her iki tarafın eşitliği temelinde işbirliği yapılması durumunda Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların yararına olabilecek birçok sonuç alınabileceğini de gösterdiğini anlattı.

Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Kıbrıslı Rum Eş Başkanı Takis Hadjidemetriu da, kültürel mirasın, kökeni ne olursa olsun, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların ortak zenginliği olduğunu belirtti. Hadjidemetriu, çoğu zaman çatışmaların bir aracı olan kültürel mirasın, artık her iki taraf arasındaki güven ve işbirliğinin oluşumuna katkıda bulunan ortak bir çalışma alanı haline geldiğine vurgu yaptı.

1466666015.jpg

Hirsofu su değirmeninin konzervasyon çalışmalarına katkı koyan Kıbrıslı Türk mimar ve restorasyon uzmanı Özge Samioğlu da, Baf bölgesinin bu eşsiz sivil mimari örneklerinden olan değirmen yapısının hayat bulmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Samioğlu, Temmuz 2005’te başlayan ve 107 bin Euro harcanan değirmenin, su kulesi ve kemerli su yolu, değirmen ve değirmenci evinden oluştuğunu anlattı.

UNDP-PFF Sorumlusu Tiziana Zennaro da, farklı yaşlardan insanların Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin yapmakta olduğu çalışmalarda bir araya geldiğini, anne ve babalarının hikayelerinde olan yerlerle ilgili ortak aidiyet duygusu geliştirmekte olduğunu belirtti. Zennaro, kültürel miras alanındaki çalışmaların barış sürecinin bir parçası olduğunu kaydetti.

AB Program Destek Ofisi Başkanı Michela Foresti ise, Avrupa Birliği’nin Kültürel Miras Teknik Komitesi çalışmalarına 2012 yılından itibaren 8.1 milyon Euro katkı yaptığını ifade ederek, çalışmaları desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Foresti, Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin çalışmalardaki kararlılığını memnuniyetle karşıladığını, bu çalışmaların iki toplum arasında nasıl işbirliği, uzlaşı ve güvenin tesis edilebileceğine bir örnek teşkil ettiğini ifade etti.

1466666017.jpg