Ceren Özbil

Yol çalışmaları nedeniyle Yılmazköy-Çamlıbel ana yolu üzerindeki Hisarköy birinci girişinden ikinci girişine kadar olan kısım trafiğe kapatıldı. Bu istikametten Çamlıbel, Akdeniz, Geçitköy, Tepebaşı ve Karşıyaka köylerine ulaşmak için yol Hisarköy içinden verildi.
Bu köylerden Lefkoşa’ya güvenli bir şekilde gelmek isteyen araç sürücüleri Lefkoşa’ya ulaşmak için Güzelyurt’un içinden geçmeyi tercih ediyor. Bu istikamette köylülerin Lefkoşa’ya ulaşım süresini en az 20 dakika artırıyor.

Kazalara davetiye çıkarıyor…

Çamlıbel, Akdeniz, Geçitköy, Tepebaşı ve Karşıyaka köylerine ulaşmak için Hisarköy içinden geçmeyi tercih edenlerse her gün kaza tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Hisarköy yolunun dar olması ve ağır vasıtaların da bu yolu kullanması kısa süre içinde birçok kazaya neden oldu.

Eylem uyarısı…

Bölgede yaşanan yol çilesinin bir türlü bitmek bilmediğini anlatan bölge halkı eylem uyarısı yaptı. Köylüler, bir yol çalışması yapılmadan önce ne zaman başlanıp biteceğinin planlaması gerektiğini söyledi ve şu ana kadar kendilerine yol çalışmasının ne zaman biteceğine dair bir açıklama yapılmadığını hatırlattı.

Akdeniz: Kazalara davetiye çıkarıyor

Çam-Sev Başkanı Adıgüzel Akdeniz, Çamlıbel’in yol çilesinin aylardır bitmediğini söyledi ve yetkililere artık bu sorunu çözmeleri için çağrı yaptı. Kısa süre önce şu anda kullanılan yolda kaza tehlikesi atlattığını kaydeden Akdeniz, kendisi yerine arabayı süratli kullanan bir sürücü olsaydı kaza yapmış olacağını belirtti.

“En az 20 dakika daha fazla yol gidiyoruz”

Şu anda Çamlıbel Hisarköy yolunun kapalı olması nedeniyle Lefkoşa’ya gitmek için en az 20 dakika daha fazla araç kullanmak zorunda kaldıklarını kaydeden Akdeniz bunun kendilerine hem yorgunluk hem de maddi olarak yansıdığını belirtti.

“Yolu kapatıp eylem yapacağız”

Bu soruna bir çözüm bulunmaması durumunda yolu kapatıp eylem yapacakları uyarısında bulunan Akdeniz şu ifadeleri kullandı:

“Dünyanın başka bir yerinde yol çalışması yapılırken bir yol tamamen kapatılmıyor. Ayrıca kapatılan yol 3 ay kapalı bırakılmıyor. Bizde hem yolu kapattılar hem de bize açıklama yapmıyorlar. Proje çalışmaları başlamadan bitiş tarihi açıklanmalıydı.”

Şemi: Kazalara davetiye çıkarıyor

Hisarköy Muhtarı Canpolat Şemi, iki aya yakın bir süredir yol çalışmalarının devam ettiğini ve bu nedenle ana yolu kullanamayan ağır vasıtaların köy içinden geçtiğini anlattı. Bu nedenle köy içindeki yolların da bozulduğundan söz eden Şemi şu şekilde konuştu:

“Bakan bize bu yolları yapacağına dair söz verdi. Bekliyoruz. Ancak şu anda bu yolların mevcut hali kazalara davetiye çıkarıyor. Köyde 5 kaza oldu. Ne zaman bitecek bu çalışmalar, merakla bekliyoruz.”

Bölge halkı ne dedi?

Yüksel Göztaş:
Ben bütün suçu devlette buluyorum. Bize yolun biteceği tarih ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadılar. İhaleye çıkılırken başlangıç tarihi bitiş tarihi ve maliyeti belirtilmeliydi. Verilen bitiş süresinde de tamamlanması durumunda ilgili şirkete ceza kesilmeliydi. Ancak şu anda şirketi bağlayan bir şey yok ve keyfi davranıyor.

Hüseyin Şanoğlu:
Bölgemizin yol çilesi bir türlü bitmiyor. Bize yolun biteceği tarihle ilgili herhangi bir açıklama yapılmıyor. Şu anda kullanılan yok kazalara davetiye çıkarıyor. İllaki birinin ölmesi mi gerekiyor. Zaten her gün kaza oluyor.

Rasım Mısırlısoy:
Yolların bu halini görünce 1974 yılı öncesi aklıma geldi. O zamanki köy yollarımızda böyleydi. Bir duman toz toprak içinde okula gidiyordu. Önümüzü göremiyorduk. Şimdi yine öyle oldu. Geçmiş günleri hatırladım.

Osman Yorulmaz:
Her sabah safari yaparak bu yollardan geçebiliyoruz. 9 aydır bu köy bu çileyi çekiyor. Çamlıbel’in yol çilesi bir türlü bitmedi. İhale yapılırken başlangıç ve bitiş tarihi belirtilmelidir. Ancak bu ihalede belirtilmedi. Halka da bir açıklama yapılmıyor.

Ecevit Konya:
Sürekli olarak bu yolu kullanmak zorundayım. Aylardan beridir yol aynı şekilde. Tarlalarımızı yol yaptılar oralardan geçiyorlar. Böylece tarlaların verimliliği düşüyor. Ayrıca şu anda yapmaya çalıştıkları yol kadar Hisarköy’de de yol bozdular. 4 kilometre yol yapıldı, 4 kilometre yol bozuldu.

Hasan Saçar (Aza):
Bu durumdan tüm yetkililer sorumludur. Artık bu soruna bir çözüm bulmaları gerekiyor. Ben geçtiğimiz kaza yaptım. Hemen hemen her gün bir kaza oluyor ya da kaza tehlikesi atlatılıyor. Yapılmaya çalışılan yol kadar, köy içinde yol bozuldu. Polisin de köy içine giren ağır vasıtaları denetlemesi gerekir.