2. Dünya Savaşı'nda Alman hava kuvvetlerinin en önemli avcı uçağı olarak görev yapan Messerschmitt Bf (Me) 109-G6, İstanbul'da Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi'nde sergilenecek.

Müze kurucusu ve Çuhadaroğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Çuhadaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçük yaşlarda başlayan resim, heykel ve maket yapma yeteneğini, seneler içerisinde geliştirerek önce koleksiyonerliğe ve ardından müzeciliğe kadar devam ettirdiğini anlattı.

Müzede kendisinin yaptığı yüzlerce eserin de olduğunu ifade eden Çuhadaroğlu, uçağın müzeye değer katacağını belirterek, hedeflerinin insanları yaş gözetmeksizin müzeye çekmek olduğunu vurguladı. 
Çuhadaroğlu, şöyle konuştu:

"Uçak rakamlarla ifade edilemeyecek kadar değerli bir parça. Dünyada 3-4 ülkede var. Bu ülkelerin Almanya, İngiltere, Fransa ve Amerika olduğu biliniyor. Bu uçak Türkiye'de ilk ve tektir. Balkanlarda da yoktur. Messerschmitt Bf (Me) 109-G6'yı Amerika'da yurt dışı müzayedesinde görüp satın aldım. Uçak gemiyle getirildi. Bizim atölyemizde ufak bir restorasyon geçirdi. Parçaları tamamlandı. Şu anda müzede, önümüzdeki günlerde 2. Dünya Savaşı'ndaki en başarılı savaş avcı uçağını, aslının kamuflaj boyasıyla tamamlayıp sergiye açacağız. Bir ay sonra uçağı sergilemeye hazır hale getireceğiz inşallah."

Çağlayan'da Mayıs 2014'de açılan ve 6 katlı binada hizmet veren müzede, geçmişi şekillendiren büyük devletler, olaylar, savaşlar ve dünyanın kaderini belirleyen dönüm noktalarının farklı bir bakış açısıyla yansıtıldığı binlerce eserin yer aldığını kaydeden Nejat Çuhadaroğlu, sergilenen en önemli parçanın 2. Dünya Savaşı'nda hava harekatlarında Adolf Hitler yönetimindeki Alman ordusunun en güçlü silahı olarak tüm cephelerde görev yapan ve tek başına 300'den fazla uçak düşüren Messerschmitt Bf (Me) 109-G6'nın olduğunu belirtti.

Wilyy Messerschmitt tarafından 1930'larda tasarlanan ve 1935 yılında ilk prototipi hazırlanan uçak, 1937'de üretilmeye başlandı. O dönem için, güçlü motorları sayesinde çok hızlı tırmanış yapabilmesi, iyi bir zırha sahip olması ve tahribat gücü yüksek silahlara sahip olan Messerschmitt Bf (Me) 109-G6, savaşın sonuna kadar en iyi savaş uçaklarından biri olarak kaldı.

P-51 Mustang'ları bile durduran uçaklar olarak havacılık tarihine geçen uçak, tek depoyla 850 kilometre menzil, 640 kilometre hız ve 6 bin 300 metre irtifaya ulaşabiliyordu.