Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği, Gemikonağı CMC alanı içerisindeki maden atıklarının temizliği için tesis kurma sözü veren Portisbi firmasını uyararak, Ağustos sonuna kadar tesisi kurmaması halinde alternatif aranması için hükümete baskı yapacaklarını bildirdi.

Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Başkanı Ahmet Hızlı, konuyla ilgili açıklamasında, beklenti ve uyarılarını içeren bir mektubu şirketin direktörlerine bugün yolladıklarını belirtti. Hızlı, şirketin söz vermesine rağmen yıllardır temizleme faaliyetinde bulunmamasının şirkete duyulan güveni azalttığını ve her geçen gün güvensizliğin arttığını söyledi.

Hızlı, “Yıllardır CMC alanının rehabilitasyonu ile ilgili olarak firmanız, CMC alanı içerisinde yapılacak çalışmalar ve yatırımlar ile ilgili belirli sürelerde Lefke Bölgesi Sivil Toplum Örgütleri’ne brifingler vermektedir. Genelde vermiş olduğunuz brifingle bir önceki brifingle farklı olmayışı ve yıllardır temizleme adına faaliyette bulunmayışınız gerek derneğimiz ve diğer STÖ’leri, gerekse bölge halkını üzüyor” dedi.

Devletle yapılan sözleşmede taahhüt ettiği çalışmalara ve zamanlamaya uymayan şirketin 19 Mart 2015’teki bir tanıtım sırasında gerçek tesisin Ağustos 2015’te kurulacağı sözü verdiğine işaret eden Hızlı, şöyle devam etti:

“Bu bağlamda Ağustos ayı sonuna kadar konu tesisin kurulmaması durumunda, Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği olarak diğer Lefke bölgesi Sivil Toplum Örgütleri ile birlikte hükümet yetkililerine gerekli önlemin alınması ve CMC alanında ve bölgede bulunan atık madenlerin temizlenmesi için alternatif bir firma araştırması yapmaları konusunda baskı yapılacağını bilginize getirir bu vesile ile saygılarımızı sunarız.”