Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Başkanı Ahmet Hızlı ülkenin içinde bulunduğu coğrafi konum, iklim, topografya ve toprak şartlarının, çölleşme ve kuraklığa karşı hassasiyeti artırdığına işaret etti.

Hızlı, 17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, tarım alanlarındaki çoraklaşma, ormanlık ve mera alanlarındaki tür çeşitliliğinin ve doğal yapının bozulması, ağaç düşmanı böceklerle düzenli mücadele yapılmaması, yanlış ve amaç dışı arazi kullanımı, imar planının olmayışının ülkenin çölleşme riski yüksek bir kara parçası olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.

“Ülkemizde acilen Ulusal ve Bölgesel Eylem Planlarının hazırlanması ve uygulanması gerekmektedir.” ifadelerini kullanan Hızlı, hazırlanması gereken eylem planlarında verimli araziler üzerine inşaat yapılmaması için teşvik konularının özellikle bulunması gerektiğini ifade etti.

Hızlı, bunun yanında ormanlık ve koruluk alan, fidan üretimi ve Bal ormanları yaratılması konularında da teşvikler sağlanması gerektiğini kaydetti.

Ahmet Hızlı, günden güne yok olan ormanları korumak için kısa ve uzun vadeli önlemlerin alınması gerektiğini de belirterek, vatandaşa düşen görevin, çölleşme ve kuraklığa karşı kendi ev ve bahçelerinde kontrollü ve verimli su kullanımı ile bitki ve ağaç yetiştirmek ve doğadaki ağaçları korumak olduğunu belirtti.

Hızlı, mesajında, “Çölleşme ve Kuraklık din, dil, renk ayrımı yapmadan herkesi etkileyecek bir doğa felaketidir. Gelecek nesillere bırakacağımız en büyük miras çevre ve doğa olacaktır.” ifadelerine yer verdi.