Artvin'in Hopa ilçesinde meydana gelen sel ve heyelanların neden olduğu hasarın tespiti için başlatılan çalışmalar sürüyor.

Artvin'in Hopa ilçesinde 8 kişinin hayatını kaybettiği sel ve heyelanların etkisi sürüyor. Sel ve heyelanlardan etkilenen çevre ilçelerde başlatılan hasar tespit çalışmalarının yüzde 95'lik kısmı tamamlandı. Hopa'da arama ve kurtarma çalışmalarında 68 kişilik uzman ekip görev alırken diğer yaraların sarılmasında toplamda 860 personel ve 295 araç görev aldı. Yüzde 95'i tamamlanan hasar tespit çalışmalarına göre 40 hane yıkıldı, hasarlı 316 ev boşaltıldı. Toplam hasarın maliyetinin 100 milyon TL'nin üzerine çıkması tahmin ediliyor.

KAYIPLARI, KADAVRA KÖPEKLERİ ARIYOR

Selde kaybolan Talha Su (4), Necla Kakşi (17) ve Melek Kakşi'nin (35) aranmasına devam ediliyor. Hayatlarından umut kesilen üç kaybın bulunması için Emniyet Genel Müdürlüğü Köpek Eğitim Merkezi'nden getirtilen Jack ve barbie isimli Kadavra Arama Köpekleri kullanılıyor. Özel eğitimli ekipler kayıpların bulunma ihtimali olan bölgelerde arama çalışmalarını sürdürüyor.

ÖĞRETMENLERİN ÖZVERİSİ

Hopa'da selden etkilenen Sugören Köyü İlköğretim Okulu Müdürü ve öğretmenleri okullarını eğitim ve öğretim sezonuna hazır hale getirmek için gelecek yardımları beklemeden kolları sıvadılar. Okul Müdürü Yavuz Özdemir ve öğretmen arkadaşları afetin ilk gününden itibaren su ve çamur altında kalan okullarını kendi imkanları ile temizlediler. Okul içerisini temizleyerek kullanılabilir hale getiren özverili öğretmenler, kazma kürek çalışarak okulun bahçesindeki temizlik çalışmasına devam ediyor. Yavuz Özdemir yaptığı açıklamada, "Çok büyük bir afet yaşadık. Devletin gayretleri yanında biz de elimizden geldiği kadarıyla katkı vermek istedik ve öğretmen arkadaşlarımızla birlikte temizlik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Eğitim öğretim dönemine kadar eskisinden daha iyi bir şekilde hazır hale getirmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Öte yandan Hopa İlçe Merkezi'nde bulunan Artvin Çoruh Üniversitesi Hopa Yerleşkesi'nde de temizlik çalışmaları sürüyor. İki fakülte ve bir yüksek okulun bulunduğu yerleşke eğitim ve öğretim dönemine yetiştirilmeye çalışılıyor. Yerleşkede zemin katlarda bulunan laboratuarlar, atölyeler ve amfiler tamamen kullanılmayacak durumda.

SANKİ AYNI DERE DEĞİL

Afetin ilk günlerinde yol seviyesine çıkan Hopa Deresi'nde suların çekilmesi ile çok farklı bir görüntü ortaya çıktı. Yol seviyesine çıkıp çevresine zarar veren azgın akan derenin yerini çekilen sularla birlikte sakin küçük bir akıntı aldı. Sel sularından geriye ise suların taşıdığı kayalar kaldı. Suların çekilmesi ile DSİ ekipleri dere yatağında biriken kayaların temizlenmesi için çalışma başlattı.