Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Türkiye ile imzalanan su anlaşması kapsamında belediyelere, suyun yönetiminde özel şirketle eşit ve adil koşullar sunulmasını istedi.

TDP Yerel Yönetimler, Şehircilik ve Çevreden Sorumlu Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Hoşkara, yazılı açıklamasında, Türkiye ile KKTC arasında imzalanan “Su Temini ve Yönetimine İlişkin” anlaşmanın, su işletmesinde özel şirket tekeli yaratacak içerikte olduğunu savundu.

İhale Şartnamesi ile Uygulama Sözleşmesinin bunu ortadan kaldıracak şekilde hazırlanması gerektiğini, aksi halde tekelleşmenin tescilleneceği uyarısında bulunan Hoşkara, sistemin dışında kalacak belediyelere özel şirketle rekabet edebileceği eşit ve adil şartların sağlanması gerektiğini işaret etti.

BESKİ’ye de, belediyeler adına teklif verebilme olanağının yaratılması gerektiğini kaydeden Hoşkara, “Hükümet gerçekten kendi yerel yönetimleri ile toplumunu düşünüyorsa bu şartları oluşturmak zorundadır” dedi.

Hoşkara, “imzalanan hükümetler arası anlaşmada belediyelere özel şirketle eşit ve adil koşullar sunulmadığını, belediyelerin depodan sonraki maliyetlerinde yatırımlarla birlikte personel ve elektrik maliyeti, bakım onarım, malzeme, araçlar ve yakıt, altyapı amortisman maliyetlerinin de olduğunu, ancak sisteme girmeyecek olan belediyelere satılacak suyun fiyatının sadece yatırımlar düşülerek hesaplanacağını” belirtti.

Hoşkara, depodan sonraki tüm maliyetler ve işletme karı düşülerek depodaki su fiyatının belirlenmesi gerektiğini belirtti.  “İmzalanan anlaşmaya göre; özel şirketin çalıştıracağı kişilerin çalışma iznine tabi olmayacağını, şirketten vergi ve harç alınmayacağını, şirketin vergi muafiyetinden yararlanacağını, özel şirketin istediği gayrimenkullerin KKTC hükümeti tarafından ivedilikle kamulaştırılacağını, alım garantisi ile de kullanılmayan suyun parasının bile KKTC Maliyesi tarafından özel şirkete ödeneceğini” kaydetti.

Hoşkara, anlaşmanın ruhunda tamamen “özel bir şirket tekeli” yaratılmasının öngörüldüğünü iddia ederek, ancak mücadele ederek bu durumu değiştirme şansının az da olsa olduğunu, İhale Şartnamesi ile Uygulama Sözleşmesinde bu durumun ortadan kaldırılmasının hayati derecede önemli olduğunu ifade etti.

“BESKİ PROJESİNE SAHİP ÇIKILMALI”

Hoşkara, yerel yönetimlerin oluşturduğu BESKİ’nin mevcut anlaşmanın içeriği ile ihaleye katılmasının neredeyse mümkün olmadığını belirterek, en azından BESKİ’nin belediyeler adına ihaleye katılabilmesinin şartlarının yaratılması gerektiğini kaydetti.

BESKİ projesine sahip çıkılması halinde iş gücünün yerelden sağlanabileceğini, sağlanacak kazançla da belediyelerin yatırım imkanına kavuşabileceklerini belirten Hoşkara, şunları kaydetti:

“İşletme hakkının devredilmesi yönünde belediyelere baskı yapılmasını ve bu baskıya da onay verilmesini doğru bulmuyoruz. Hükümet, suyu yönetemeyeceğini düşünerek, kendi işletme hakkını özele devretmeye karar vermiş ve hiç bir uyarıyı dinlemiyor olabilir ancak kendi hudutları içinde suyu yönetebileceği iddiasında olan belediyelere şirketle eşit koşullarda bu imkanı sunmak zorundadır.”