Sefa Karahasan

Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, “Kıbrıslı Türklerin kendilerini güvencede hissetmeleri gerektiğini” belirtti ve “Tüm tarafları çözüm için çalışmaya davet” etti. Ada’da bulunan Türk ve Yunan askerlerinin de bir çözüm sonrasında ayrılması gerektiğini savunan Hrisostomos, “Sorunun halklar arasında değil, liderler arasında olduğunu” kaydetti. 

Kıbrıs’ta Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasında dini bir sorun yaşanmadığını da belirten Rum Başpiskopos ,’dini sorunların olmamasının önemli olduğunu’ ifade etti ve “Gelecekte de asla bir sorun yaşanmayacak” dedi. Hrisostomos şöyle devam etti; “Kıbrıs sorunu Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasında değil. Kıbrıslılar nazik ve sevgi dolu insanlardır. Sorunlar liderler arasında yaşanıyor.” Kıbrıs Rum tarafında sert eleştirilere neden olan eğitim sistemine de atıf yapan Hrisostomos, “Kıbrıs sorununun eğitim sisteminden de kaynaklanmadığını” savundu.

‘Aşırılık iki tarafta’

Rum tarafında yapılan seçimlerde iki milletvekili ile Meclis’e giren ve yabancılara karşı ırkçı saldırılarıyla gündeme gelen ELAM’ın başarısı ile ilgili de açıklamalar yapan Hrisostomos, “ELAM’ın başarısından memnun olduğunu, ancak ELAM’ın 56 vekilli bir Meclis’te herhangi bir fark yaratmayacağını” söyledi. Başpiskopos, “Kıbrıslı Türkler kendilerini güvende hissetmeli. Her iki tarafta da aşırılıklar var. Bunlar izole edilmeli” dedi. 

Erdoğan’ın çözümü

Rum tarafında yapılan seçimlerde DİSİ ve AKEL’in başarısızlığını da, ‘partilerin kendilerini beğenmesine’ bağlayan Hrisostomos, “Umarım DİSİ ve AKEL, halktan gerekli mesajı almıştır” dedi.

Kıbrıs sorunun çözümü ile ilgili olarak 2016 yılında herhangi bir planın referanduma sunulmayacağını kaydeden Hrisostomos, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın federasyon modelinde kendi menfaatine en yakın olanı desteklediğini” ileri sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2004 yılında referanduma ‘evet’ dediğinin hatırlatılması üzerine, “Annan Planı’nda Kıbrıslı Türklerin yüzde 29 oranında toprak aldığını” belirtti ve “Türklerin bu kadar toprak alabilmelerinin imkansız olduğunu” ifade etti. Hrisostomos, “ABD’nin de Kıbrıs’ta bir çözüm istediğini” söyledi. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in, “iyi niyetli olduğunu” belirten Başpiskopos Hrisostomos, “Akıncı’nın Erdoğan’ın politikaları doğrultusunda yönlendirildiğini” öne sürdü.

Tüm askerler çekilmeli

Kıbrıs’ta çözüme en çok Turgut Özal döneminde yaklaşıldığını anlatan Hrisostomos, “O dönem çözüme ulaşılacağı inancını taşımıştım” dedi. Kıbrıs’ta Türk ve Yunan askerlerinin bir çözümden sonra ayrılması gerektiğini savunan Hrisostomos, “İngiliz askerlerinin de adadan ayrılması gerektiğini” kaydetti ve “Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların, adada bulunanların barış içerisinde yaşamalarını sağlamak için dengeli bir çözüm bulmak zorundayız. Tüm taraflar, Kıbrıslı Türkler ve Rumların barış içerisinde yaşaması için mücadele etmeli. Ortak bir zemin bulmalı” diye konuştu.

Türkiye’den KKTC’ye giden suyu “illegal olarak” değerlendiren Rum Başpiskopos, “Su ile, yüz yıllardan beri su sıkıntısı çekilen adada Türkiye’nin Kıbrıslı Türklere yardım etmek amacıyla olumlu bir adım attığını” söyledi. (Milliyet)