Saat 10.30’da başlayan Konsey toplantısı yaklaşık iki saat sürdü.

Rum radyosu, partilerin Kıbrıs sorunundaki gelişmeler ve Anastasiadis’in New York temasları hakkında bilgi istemesi üzerine gündemin değiştiğini, AB ve Ekonomi başlıklarının ele alınmadığını duyurdu.

Rum Başkanlık Sarayı’nda gerçekleşen toplantı sonrasında, Sözcü Nikos Hristodulidis gazetecilerin, Toprak başlığının yurtdışında görüşülmesiyle ilgili sorusuna karşılık “Kıbrıs’ta görüşülmesi daha iyi olurdu. Ancak esas şudur ki bu belirleyici başlık haritalar ve (bölge/köy) isimleriyle görüşülecek. Toprak müzakerelerin gidişatını belirleyecek” dedi.

Hristodulidis siyasi partilerin ara antlaşma ile ilgili söylemlerini yorumlarken “Kıbrıs sorununda bir ara antlaşma söz konusu değil” dedi.

Hristodulidis, Anastasiadis’in ‘Rum halkını önüne belirsizliklerle dolu bir antlaşma koymayacağını, kimsenin Rum tarafı adına konuşamadığını” sözlerine ekledi.

Rum haber kaynaklarına göre Konsey toplantısında eski başkanlarından Dimitris Hristofyas ve Yorgos Vasiliu, Müzakereci Andreas Mavroyannis, Sözcü Nikos Hristodulidis ve Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos da hazır bulundu.

Toplantıya DİSİ’den Averof Neofitu ve Prodromos Prodromu, AKEL’den  Andros Kiprianu ve Tumazos Çelebis, DİKO’dan Nikolas Papadopulos ve Theodoros Çakiris, EDEK’ten Marinos Sizopulos ve Kostas Efstathiu, Vatandaşlar İttifakı’ndan Yorgos Lillikas, Dayanışma Hareketi’nden Eleni Theoharus ve Polis Pallikaros, Ekologlar Hareketi ve Vatandaşlar İttifakı’ndan Yorgos Perdikis ve Nikos Pavlidis, ELAM’dan Linos Papayannis ve Yeadis Yeadi katıldı.

Dimitris Hristofyas toplantıdan çıkışında herhangi bir açıklama yapmazken DİSİ Başkanı Avrerof Neofitu, Anastasiadis’in  BM merkezindeki görüşmeleri, İngiltere ve Fransa’daki temasları ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşmeleri hakkında bilgi verdiğini söyledi.

Neofitu. “Bu tarihi anlara milli uzlaşı ruhuyla devam ediyoruz” dedi ve şöyle devam etti:

“Görüşmelerin yoğunlaştırılması bizim tarafın daimi tutumu olmalı.  Zamanın uzaması Kıbrıs Rum tarafının aleyhinedir. İster Kıbrıs içinde ister dışında olsun, çıkmazı kırması için Başkan’ı destekliyoruz”.

Andros Kiprianu müzakerelerde mesafe ve zorluklar olduğunu ve kapsamlı bir görüntü şekillendirilmesi gerektiği değerlendirmesinde bulundu.  “Tek başına prosedür değil, müzakere masasındaki meselelere nasıl yaklaştığımız önemlidir.  Kimsenin bize baskı yapmaya kalkışmaması şartıyla” dedi.

Eleni Theoharus ise Toprak başlığının görüşülmesi için Ada dışına gidilmesine itirazını şu sözlerle dile getirdi:

“Verimli bir görüşme yaptık ancak çok korkuyoruz. Ya çıkmaza veya kötü bir anlaşmaya doğru gidiyoruz. Toprak için yurtdışına gitmemizle Akıncı’nın takvim niyetlerini kabul ettiğimize inanıyorum. Bundan kaçınılmalı ve görüşme Kıbrıs içinde yapılmalıdır."

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos “Akıncı ve Başkan Anastasiadis orada tek başlarına olmayacaklarına göre Toprak başlığının Kıbrıs dışında görüşülmesinde bir neden göremiyorum.  Bizim tarafın verecek şeyleri olduğu 4 başlığın görüşülmesine son verilmesi Toprağı görüşmemiz gerektiği görüşündeyiz” dedi.

Vatandaşlar İttifakı, Toprak başlığının yurtdışında görüşülmesi konusunun ele alınmadığını, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın bilgilerin sızdırılmasıyla ilgili argümanın da “doğru olmadığını” iddia etti.