ABD Dışişleri Bakanlığı Din ve Küresel İlişkiler Özel Temsilcisi Shaun Casey adadaki dini temsilcilerin uyumlu tutumunun Kıbrıs’ta halkların Kıbrıs için farklı bir gelecek öngörmesine yardımcı olduğunu söyledi.

Dini temsilcilerle görüşmek ve dini mekanları ziyaret etmek için adada bulunan Casey, İsveç Büyükelçiliği’nin himayelerinde sürdürülen Kıbrıs Çözüm Sürecinde Dini Yol çalışmaları katılan dini temsilcilerle İsveç Büyükelçisi Klas Girov’un ikametgahında bir araya geldi.

Görüşmeye, Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay,  Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, Maronit Kilisesi’nden Monseigneur Orphanou Başpiskoposu Yousef Soueif, Latin Kilisesi’nden Rahip  Jerzy Kraj ve Ermeni Ortodoks Kilisesi’nden Rahip Momig Habeshian katıldı.

ABD Büyükelçisi Kathleen A. Doherty ve İsveç Büyükelçisi Klas Gierov da görüşmede yer aldı.

Görüşme sonrasında yer alan basın toplantısının ardından aile fotoğrafı çektirildi ve birlikte yemeğe geçildi.

1457444953.jpg

CASEY: “SİYASİ LİDERLERİN ZOR BAŞLIKLARDA ELDE ETTİĞİ İLERLEMEDEN ETKİLENDİM”

ABD Dışişleri Bakanlığı Din ve Küresel İlişkiler Özel Temsilcisi Shaun Casey, dini temsilcilerle görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması yönünde “somut” ilerlemeler kat edildiği bir dönemde adada bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.

Kıbrıs Türk ve Rum siyasi liderlerin zor başlıklarda elde ettiği ilerlemeden etkilendiğini ifade eden Casey, dini temsilcilerin de kararlı ve ciddi çalışma içerisinde olduğunu gözlemlediğini belirtti.

Dini temsilcilerin devam eden müzakerelere verdiği desteğin önemli bir etkisinin olduğuna inandığını kaydeden Casey, “Dini temsilcilerin uyumlu tutumunun” halkların Kıbrıs için farklı bir gelecek öngörmesini teşvik ettiğini söyledi.

Casey, çözüm sürecine yardımcı olmak, toplumlar arasındaki güveni arttırmak, dini mekanların korunması ve ibadet özgürlüğünü savunmak için Kıbrıs Çözüm Sürecinde Dini Yol’u başlatan İsveç’e de teşekkür etti.

Gazimağusa’daki bir kilisenin kilitlerinin Rum Ortodoks Kilisesi’ne iade edilmesi, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Güney Kıbrıs’taki dini mekanların ziyareti için Güney Kıbrıs’a geçişleri kolaylaştırması gibi hareketlerin memnuniyet verici gelişmeler olduğunu kaydeden Casey,  “Bunlar güveni arttırmak için çok önemli sembolik adımlardır” dedi.

Kıbrıs sorununun hiçbir zaman dini bir sorun olmadığı yönündeki yorumlara atıfta bulunarak, Kıbrıslı Türk ve Rumların , uzun zaman uyum içerisinde birlikte çalışıp,  ibadet ettiğini belirten Casey, Kıbrıs’ta bir çözümün, bölge için Müslüman ve Hıristiyanların bir arada yaşadığı bir model teşkil edebileceğini söyledi.

Casey, “Çözülmesi gereken sorun, özellikle bölünmüşlüğün gölgesinde yaşayan gençlerin önündeki engelleri kaldırmaktır” dedi.

Denya Camisi’nin kundaklanması olayının tüm dini temsilciler tarafından kınamasının da memnuniyet verici olduğunu kaydeden Casey, olayın sorumlularının en erken zamanda yakalanmasını temenni ettiğini söyledi.

“SORUNUN KALICI OLMAMASI GEREKTİĞİNİN GÖSTERGESİ”

Dini temsilcilerin adada, kilise ve cami malları, güvenlik gibi zor konuları ele aldığını kaydeden Casey, dini temsilcilerin çalışmalarının çözüm sürecinin tabandan başladığını ve sorunun kalıcı olmaması gerektiğini göstermek açısından önemli olduğunu belirtti.

1457444956.jpg

ATALAY: “SİYASİ BİR ÇÖZÜM, TÜM BÖLGE İÇİN EMSAL TEŞKİL EDEBİLİR”

Din İşleri Başkanı Dr. Talip Atalay da konuşmasında barışa sadece Kıbrıs adasında değil, tüm bölgede ihtiyaç duyulduğuna işaret ederek,  adadaki dini temsilcilerinin bir araya gelmesinin, dünyanın ihtiyacı olan birliktelik için en güzel örneklerden biri olduğunu söyledi. Atalay, “birlikteliğe” çok ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Talip Atalay, “Saygı, samimiyet ve tam güvenlik içeren, yaşayabilecek bir barışa ihtiyacımız var. Geçmişteki acı örneklerden ders alarak, geçmiş olayların bir daha yaşanmayacağı kalıcı bir barışa ihtiyacımız var” dedi.

Kıbrıs Türk ve Rum liderlerin kalıcı bir çözüm için ortaya koyduğu çabaları desteklediklerini de ifade eden Atalay, Kıbrıs’ta bulunacak siyasi bir çözümün tüm bölge için emsal teşkil edebileceğini kaydetti.

1457444982.jpg

HRİSTOSTOMOS: “LİDERLERİN YAKINLAŞMA SAĞLAYACAĞINA İNANIYORUM”

Başpiskopos  Hristostomos, görüştükleri ABD Dışişleri Bakanlığı temsilcisine adada hiçbir zaman dini bir sorun olmadığını ve olmayacağını aktardıklarını kaydetti.

Adadaki dini temsilcilerin Kıbrıs Türk ve Rum siyasi liderlerle iyi ilişkiler içerisinde olduğunu ve çözüm sürecinde kendilerini desteklediklerini kaydeden Hristostomos, liderlerin çözüm yolunda yakınlaşma sağlayacağına inandıklarını söyledi.

1457444952.jpg

WEİDERUD:

Kıbrıs Çözüm Sürecinde Dini Yol çerçevesinde dini temsilcilerle çalışan İsveç Alexandria Enstitüsü Direktörü Peter Weiderud da yaptığı konuşmada, 5-10 yıl önce yaşanmış olsa, toplumlar arası düşmanlığı tetikleme ihtimali olacağı Denya Cami’sinin  kundaklanması olayında “Müftü ve Paşpiskopos’un benzer dilden konuşması” nedeniyle “bozguncuların” başarıya ulaşamadığını kaydetti.

Dini temsilcilerin olayı, prensip olarak ve sanki kendilerine yapılmış gibi kınadığını kaydeden Weiderud, dini temsilciler arasında inşa edilen iletişimin sonuçlarının çok güzel olduğunu söyledi.

Weiderud, “Dini temsilcilerin aralarında bir güven inşa etmeyi; sorunlara ileri görüşlü ve ilkeli çözüm bulmayı başardığını” belirtti.

1457444981.jpg