Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası (HTKS) Başkanı Cem Kapısız, Sivil Havacılık Daire Müdürü’nün “8 sterlin günlük harcırah yeterlidir” açıklamasını eleştirdi.

Kapısız yaptığı yazılı açıklamada, “Hükümetin Maliye Bakanını, öncelikli muhatap olarak gördüğümüz bu tür mali konularda, Sivil Havacılık Daire Müdürü’nün bu tip yanıltıcı açıklamalar yapması ortamı bulandırmaktan başka hiçbir şeye hizmet etmemektedir. Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi, ille de basına demeç verecekse önce rakamları iyi araştırmalı, sonra açıklama yapmalıdır” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

“Ankara’daki hava trafik kontrolörü kursiyerlerine harcırah olarak belirtilen (henüz verilemeyen) miktar günlük 8 stg dir. Bu miktar, günlük 34.5 TL ye denk gelmektedir. Esenboğa Havalimanı Eğitim Tesisleri’nde eğitim gören personelin günlük giderleri; kahvaltı 5-6 TL, öğle yemeği 10 TL, akşam yemeği 15 TL ve oda 20 TL olmak üzere ortalama 50 TL dir. Buna ek olarak kursiyerlerin Ankara’daki 15 aylık eğitim standartlarını karşılayabilmek için kendi ceplerinden harcadıkları giyim, çamaşır, kırtasiye ve günlük aileleri ile iletişim kurabilmek için telefon ve internet gibi aylık 300 TL’ye tekamül eden giderleri mevcuttur. Görüldüğü gibi bir kursiyerin aylık yemek ve lojman gideri 30 gün x 50TL=1500 TL olup eğitimi sürekli idame ettirebilmeleri adına 300 TL de diğer giderleri vardır. Personele verilmesi gereken minimum harcırah 1800 TL iken devletin şu anda uygun gördüğü miktar 34.5TLx30 gün=1035 TL dir. Aradaki fark kursiyerlerin kendi maaşlarından karşılanmaktadır.”