CTP Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer başkanlığındaki Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde bu sabah ilk olarak Cumhurbaşkanlığı’nın 26 milyon 913 bin 100 TL’lik 2016 bütçesi görüşülmeye başladı.

Komite toplantısının başında geçtiğimiz cuma akşamı Paris’teki terör saldırısında hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşuna bulunuldu.
Ferdi Sabit Soyer, terörü kınadıklarını kaydederek, Suruç’ta, Ankara’da ve dünyanın diğer ülkelerinde terör nedeniyle hayatını kaybedenler için üzüntülerini dile getirdi.

HÜDAOĞLU’NDAN TASARRUF VURGUSU

Komitede Cumhurbaşkanlığı’nın 2016 bütçesi görüşülürken Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu da hazır bulundu.

Hüdaoğlu, görüşme öncesinde kısa bir konuşma yaparak, Cumhurbaşkanlığı 2015 bütçesini yapılandırılmış şekilde devraldıklarını anımsatarak, bu yıl ilk kez bütçe planlamasını yaptıklarını anımsattı.

Hüdaoğlu, devletin her kuruşunun kıymetli olduğunu vurgulayarak, “tasarruf bilinciyle” hareket ettiklerini kaydetti.

“2016 bütçesi için olabildiğince tasarruflu ve devlet yükünü artırmadan uzak bir planlama hazırladık” diyen Hüdaoğlu, kalemlerde ödenek artırma talepleri olmadığını açıkladı.

Hüdaoğlu, Cumhurbaşkanlığı’nın 2015 bütçesine göre, “Mal ve Hizmet Alımında” 0 artış, “Siyasi Tanıtma Giderleri Başlığı” altında yüzde 28’lik azalma, Tanıtma ve Enformasyon” da 0 artış talepleri olduğunu söyledi.

TATAR

Görüşmede söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın görevini tarafsız şekilde ve tüm tarafların menfaatlerini dikkate alarak yürütmesi gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs sorununun çözümü konusuna değinen Tatar, Almanya ve Belçika’dan yetkililerin “anlaşmaya yakınız”, “bu iş öyle veya böyle bitecek” şeklinde demeçler verdiğini, Kıbrıs konusunda dışardan baskılar olduğunu dile getirdi.

Tatar, Meclis’e gönderilen görüşme tutanaklarda net bir şey göremediklerini de belirtti.

Kıbrıslı Türklerin terörün en kötüsünü yaşadığını vurgulayan Ersin Tatar, insanların toplu mezarlara gömüldüğünü söyledi.

Tatar, UBP’nin Kıbrıs konusunda kırmızıçizgileri olduğunu ifade ederek, “Ben karşı tarafa güvenmiyorum” dedi.

Kıbrıs sorununun çözümü konusunda acele edilmemesi gerektiğini de söyleyen Tatar, Kıbrıslı Türklerin “evet” diyebileceği bir anlaşmaya işaret etti.
Tatar, Cumhurbaşkanlığı’nın tasarruf konusundaki yaklaşımını olumlu bulduklarını da sözlerine ekledi.

DENKTAŞ

DP UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın dün 15 Kasım törenindeki konuşmasının içeriğinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Bütçede ve Cumhurbaşkanlığı içinde tasarruf yapılabilecek kalemler olduğunu belirten Denktaş, Cumhurbaşkanlığı’nın tanıtma ve enformasyon kalemlerinde 0 artış talebini eleştirdi.

Denktaş, siyasi tanıtma,enformasyon gibi kalemlerde tasarruf yerine artış yapılması önerisi olduğunu söyledi.

Kıbrıs konusunun iyi gitmediğini kaydeden Denktaş, bazı açıklamaların süreci sıkıntıya soktuğunu belirterek, “Garantörlük tabu değil, tartışılabilir” gibi açıklamalara işaret etti.

Türk askerinin adadaki varlığının çok önemli olduğunu kaydeden Denktaş, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın görüşmelerde KKTC halkının hassasiyetlerini dikkate alması gerektiğini söyledi.

Kıbrıs konusunda bilgi akışının daha iyi sağlanması için Cumhurbaşkanlığı’na çağrı yapan Serdar Denktaş, farklı hassasiyetlerin de dile getirilebilmesinin önemine dikkat çekti.

Denktaş konuşmasında, garantörlük, siyasi eşitlik, eşit egemenlik, birincil hukuk, mülkiyet gibi konulardaki hassasiyetlerine değindi.

ÇAKICI

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, bütçenin “statüko”çerçevesinde hazırlandığını savunarak, bütçede yeni açılımlar göremediklerini söyledi.

“Bütçe reform bütçesi değil”diyen Çakıcı, “Bütçe kesintilerle, kısıtlamalarla aynı şekilde devam ediyor” ifadesine yer verdi.

Kıbrıs sorunu konusuna da değinen Çakıcı, 40 yıldır federal Kıbrıs’ı savunduklarını ifade ederek, “Konfederasyon söylemlerinin bittiğini görmek beni mutlu ediyor” dedi.

Müzakere sürecini değerlendiren Mehmet Çakıcı, Kıbrıs’ta federal bir anlaşmanın nasıl olacağının hem Türkiye’de yaşayanlara, hem de Türkiye’den buraya gelen öğrencilere tam anlatılamadığını savundu.

Mehmet Çakıcı, “Anlaşma olur mu, olmaz mı değil… Buna artık kesin gözüyle bakmalıyız. Yeni bir anlaşmayla ve anlaşma metniyle karşılaşacağız. Çözüm Kıbrıslı Türklerle ve Rumların anlaşmasıyla olacak. Bizim siyasi partiler olarak bu çözümün finansmanının nasıl sağlanacağını konusunda planlama yapmamız gerek” dedi.

Çakıcı, anlaşmaya doğru gidildiğini kaydederek, siyasi partilerin yeni bir federal yapıda güçlü olma, tazimatlarla ilgili nasıl ödeme yapılacağı gibi konularda çalışmaları gerektiğini vurguladı.